Pigen under træet af Sara Blædel

Pigen under træet af Sara Blædel, 2019. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag. 10. bog i serien om Louise Rick. Antal stjerner: 5/5

Hvad skete der egentlig dengang teenageren Susan Dahlgaard forsvandt på en lejrskoletur til Bornholm og hvorfor er Louise Ricks svigerinde forsvundet sporløst kort tid efter at et lig er blevet fundet på Bornholm?

Da Louise Rick modtager et opkald hjemmefra mens hun er på ferie i Thailand, sætter hun kursen mod Danmark og nærmere sagt mod hendes hjemegn, for hendes svigerinde Trine er forsvundet og hendes bror Mikkel har forsøgt at begå selvmord. Rick bliver hentet af sin far i lufthavnen og i radioen snakker de i nyhedsudsendelsen om en sag, som Rick hørte om dengang hun selv var gymnasieelev og som hun senere var stødt på blandt de uopklarede sager i Eftersøgningsafdelingen: 

“”Politiet har netop bekræftet, at det var resterne af Susan Dahlgaards lig, der i sidste uge blev fundet på Bornholm. Den 14-årige skolepige, der i 1995 forsvandt under en lejrskoletur med sin klasse fra Osted Skole på Midtsjælland, blev fundet i en klippegrotte i Ekkodalen, som er et kendt udflugtsmål på øen. Identifikationen har været vanskeliggjort af ligets tilstand, og det er endnu uvist, om den unge pige har været udsat for en forbrydelse.” 

Endnu en gang begynder sagen at køre i medierne og Camilla Lind, der er Ricks veninde og journalist, begynder også at grave i hvad der skete dengang. Hun gik et par klasser over Susan dengang og da hun er på vej ud for at finde en af Susans klassekammerater, hvis bror Lind var kæreste med på et tidspunkt, erfarer hun, at Pia netop har druknet sig selv og broren fortæller hende, at Pia aldrig blev den samme efter turen til Bornholm. En af de andre piger fra den årgang er Mona, der tidligere har hjulpet Rick med en anden sag, og da Rick besøger sin bror oppe på Psykiatrisk Akutmodtagelse, støder hun på Mona, der er indlagt igen og pludselig står hun ude i haven ved Mikkels hus, som Rick bor i midlertidigt. Men hun er væk inden Rick kan få fat i hende og Flemming Larsen, der kom på besøg i samme øjeblik med et overlevelses-kit, spørger ind til hvem Mona er: 

“-Hvem var kvinden, der nær skræmte livet af dig? spurgte han, da han havde fyldt deres æggebægre med calvados igen. Han rakte ud og tog den krøllede fotokopi af klassebilledet, der lå på bordet mellem dem. 

-Mona. Jeg mødte hende i Roskilde for nogle år siden i forbindelse med en sag. Hun har det svært, når folk forsvinder, fortalte Louise. – Vi løb på hinanden igen, da jeg besøgte Mikkel ude på den psykiatriske modtagelse. Siden ungdomsårene har hun reageret voldsomt, når de her efterlysningssager dukker op i medierne. Jeg har ikke været klar over, hvad der udløste hendes angst, men det går åbenbart tilbage til lejrturen på Bornholm. Hun gik i klasse med pigen, der blev fundet i Ekkodalen og aldrig kom med hjem fra lejrskolen. Mona havde nok håbet, at jeg havde tid til at tale lidt.

-Det er også en umådelig trist historie, sagde Flemming og fortalte, at det var ham, der var fløjet til Bornholm sammen med et hold teknikere, kort efter liget var blevet fundet, og siden havde taget imod Susan Dahlgaard inde på Retsmedicinsk Institut i København. 

-Mona er sød nok, det er slet ikke det. Hun er bare lidt spøjs og kommunikerer på en anden frekvens end de fleste andre mennesker, sagde Louise og indviede ham i Monas altopslugende og lidt uhyggelige interesse for insekter.”

Men hvad skete der på den lejrtur og kan Rick finde ud af at at holde sig til at være pårørende og ikke involvere sig for meget i efterforskningen? 

Så er Louise Rick tilbage og endnu en gang sammen med Camilla Lind, der også bliver involveret i denne sag fra deres hjemegn. For en gangs skyld er Louise pårørende og det kan godt være lidt svært, når man er vant til at stå på efterforskningens side. Men Louise Rick er jo Louise Rick og hun har kontakter og insiderviden, så helt væk kan hun ikke holde sig. Blædel er tilbage i topform og jeg var vild med hvordan vi faktisk som læsere både fik lov til at følge Susans sidste timer samtidig med at vi fulgte efterforskningen af sagen i nutiden. Der er fuld fart over feltet og jeg glæder mig allerede nu til at se, hvor Louise Rick bevæger sig hen i den næste bog.

Alt i alt en fængslende krimi, hvor vi møder en helt anden Louise Rick end vi er vant til og hvor hun står med en sag, som hun er tættere på hende end hun lige går og tror.

Leave a Reply