Spejlkamel af Daniel Dalgaard

Spejlkamel af Daniel Dalgaard, 2015. Anmeldereksemplar fra Samleren. Antal stjerner: 4/5

Hvordan påvirker familie, venskaber og parforhold vores liv og formår vi som mennesker altid at sige det vi vil, når vi vil?

Dalgaard fortæller i denne digtsamling om hans dagligdag – indkøb i Føtex, hans forhold til kvinder samt refleksioner over livet. Dette er kun hans anden udgivelse og som anmelder er det lidt svært at beskrive alle hans digte på samme tid. I en del af digtene reflekterer han over sin ungdom – hvordan man lokkede piger med i seng på natterend, hvordan man tog til koncerter med sine venner og en tur til USA. Et af de digte, som jeg tænkte over længe efter, er det om hvordan vi som mennesker tænker over hvad vi vil sige i en samtale og dog får vi det alligevel ikke altid sagt:

” Kan nogle gange få den idé

at jeg har en sætning jeg gerne vil sige i en bestemt sammenhæng.

Men – idéen opstår for sent,

ligesom nogle sekunder efter ordene allerede skulle være faldet.

Så forsøger at

dreje samtalen, få den til at ende et sted

hvor den

igen lægger op til at jeg siger det som jeg har planlagt at sige

som jeg også har forestillet mig

med hvilken tone jeg skal sige

og endda nogengange: en sætning hvor jeg har en forestilling om

hvordan pauseringen er. Kommer naturligvis aldrig til det rette øjeblik. (…)”

Lige dette digt finder jeg eminent. Et par af hans digte formår at beskrive de ubeskrivelige situationer. Selv har jeg siddet mange gange i ovenstående situation og det tror jeg mange af os har. Hans valg af digte kan virke lidt flyvske, men de bidrager alle til en bedre forståelse af hvordan han ser livet og samtidig viser den, hvordan ikke alle er så fremme i skoen, som de umiddelbart lader til. Sproget i denne digtsamling er ganske hverdagsagtigt og det er som læser nemt at relatere sig til de situationer han oplever. Et centralt tema i denne bog ville ifølge denne læser være identitet og især hvad der påvirker den måde, som vi er på.

Alt i alt en skøn lille samling af digte, som jeg helt klart kan anbefale. Det er vigtigt at væbne sig med tålmodighed til tider, men der er virkelig perler at finde undervejs.

Leave a Reply