4 hurtige anbefalinger til en kold novemberdag

Eller decemberdag. Eller enhver anden dag egentlig, nu hvor jeg tænker over det. Her på det sidste har jeg fået læst et par gode graphic novels (3 fra biblioteket og 1, som jeg selv har købt) og det kan være lidt svært nogle gange at hive fat i citater som jeg plejer. Istedet vil jeg vise et par billeder af bøgerne og skrive et par ord om dem.

Den første er “I morgen bliver bedre” af Karoline Stjernfelt. Jeg ved ikke, hvorfor jeg først har lånt den på biblioteket dette efterår, for jeg er royalist i allerhøjeste grad og jeg elsker at læse om Danmarks historie. Denne her handler om Caroline Mathilde og hendes ægteskab med Christian 7. og er første bind i en serie. Det er et stykke historie, som jeg er stødt på i både romaner og film, men at se det tegnet har givet historien et helt andet perspektiv. Vi ser på ægteskabet fra både hustruens side og fra husbondens side, og jeg ser frem til næste bog, hvor Struensee uden tvivl får en vigtig rolle, da han kun lige når at være med på denne bogs sidste sider. Selv læste jeg den alt for hurtigt, men en dag havner den uden tvivl på min reol, da det er en af de bøger, hvor hvert billede kan kigges på flere gange og detaljerne er fuldstændig “on point” som de kloge siger. Og ikke-royalister kan også sagtens læse den 🙂

Den næste er “Forvandlingen” af Franz Kafka og Søren Jessen. Den er baseret på en novelle af førstnævnte fra 1915 og illustreret af sidstnævnte her i 2017. Jeg har tidligere læst Kafka’s udgave på AU og Jessens illustrationer, som jeg ellers kun kender fra “Kopierne” med Wung-Sung, passer utrolig godt til historien. Jeg fik lyst til at hive flere Kafka-bøger ned ad hylderne efter sidste side og tegningerne er ret tidsløse (som i: jeg er sikker på at en læser kan læse den igen om 20 eller 50 år).

Dernæst “Diego & Dolly” af Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt. Da jeg havde læst den færdig, gik jeg direkte ind til min kæreste, som jeg viste bogen til og forklarede, at denne var noget mere stalker-agtig end “Every breath you take” af Sting, som vi normalt kalder den ultimative stalkerbeskrivelse. Ordene af Wung-Sung og illustrationerne af Schmidt passer helt fantastisk godt sammen og jeg er helt vild med hvordan det meste er sort-hvide illustrationer og hvordan røde elementer står ud undervejs. Så hvis du er til korte, men gode historier om stalkere, så er det lige noget for dig. Også hvis du er til velskrevne og godt illustrerede graphic novels.

Sidst, men ikke mindst “Med nye øjne” af Niklas Asker. Jeg læste faktisk denne her allerede i foråret, men har bare endnu ikke haft tid til at få skrevet en ordentlig anmeldelse af den. Asker er svensker og blev oprindelig udgivet i 2009. Jeg faldt selv over den for et par år siden på Bogforum og det er en af de bøger, som sætter tanker igang så snart sidste side er vendt. Illustrationerne er helt fantastiske og den handler om 2 mennesker der mødes ved en tilfældighed og som arbejder for at nå deres drømme. Billederne ovenover er i øvrigt fra foråret, da jeg var helt vild med de hvide blomster i baggrunden.

 

Hvad med jer? Læser i også graphic novels? 

Leave a Reply