Månedlige refleksioner – Januar

Januar har bestemt været præget af eksamener i år og det har resulteret i korte bøger i stedet for de store, lange værker. Vejret i januar fik mig til at pendle lidt mellem mit lokale bibliotek og min lejlighed og jeg bestilte både store bøger om Tove Jansson og lånte små perler fra danske forfattere. Januar gik desværre alt for hurtigt og jeg ser derfor frem til februar, hvor der kommer flere togture med læsning, flere arrangementer inde i København, nye anmelderbøger og mere tid til at få skrevet nogle indlæg herinde. Jeg har dog nået et par litteratur-arrangementer hist og her og jeg glæder mig allerede nu til at se hvad Louisiana og Bogforum bringer med sig af forfattere i 2015.

Antal sider:

1.667 sider (plus det løse, da jeg lige nu er i gang med 3 romaner)

Antal læste bøger:

13 (heraf 2 romaner, 3 digtsamlinger, 1 graphic novel, 1 biografi, 4 fortællinger/novellesamlinger, og 2 børnebøger)

Sprog og lande:

Jeg har denne måned formået at læse en svensk bog, 2 på engelsk og 10 på dansk (hvoraf en originalt var på tysk, en anden var på fransk, en tredje var på engelsk og en fjerde var på portugisisk)

Månedens citat:

I denne måned er mit yndlingscitat fra bogen “Agterudsejlet” af Christina Hesselholdt, hvor hun citerer Dostojevskij: “Jeg har ventet på Dem som på solen, der skulle oplyse alt for mig.”

Arrangementer: 

Foredrag på Albertslund Bibliotek om Halfdan Rasmussen, hvor jeg for alvor blev introduceret til mandens mange litterære facetter samt et arrangement med kvinderne bag “Frit Flet” (Knutzon, Aidt og Moestrup), der fandt sted i et bofællesskab i samarbejde med biblioteket og som fik mig til at indse at det er en virkelig skøn kombination af litterære genrer, som de har forfattet og jeg vil helt klart læse mere af disse tre forfatterinder.

De bedste bøger: 

Biografien om Tove Jansson (som jeg anmelder i morgen) er helt klart en af de smukkeste bøger, som jeg længe har haft fat i. Det er lidt mere en billedbog end det er en klassisk biografi, men hendes livshistorie er virkelig inspirerende og jeg regner med at dykke mere ned i hendes forfatterskab fremover.

The Night Bookmobile formåede at efterlade mig med et: “Jeg vil læse den igen – og igen- og igen”, da illustrationerne i denne graphic novel var fantastiske og selve historien om et bibliotek, der består af alle de bøger, som man har læst gennem livet, er smuk.

Børnebogen Esio Trot må også komme med her. Det er en skøn lille historie om 2 ældre mennesker, som egentlig godt kan lide hinanden, men som begge ikke helt ved hvordan de skal få det sagt. En samtale om en skildpadde fører til et mærkværdigt og gennemtænkt eksperiment og Dahl brillerer som sædvanlig.

De mindre gode bøger

I denne måned er det kun en som passer ind her og det er desværre digtsamlingen Fremtiden er forbi af Halfdan Rasmussen. Jeg er vokset op med hans ABC og først under foredraget på biblioteket gik det op for mig, hvor meget han egentlig havde skrevet. Måske er jeg endnu ikke erfaren nok når det gælder digtsamlinger, men den formåede at skuffe mig. Der var dog fantastiske formuleringer undervejs og derfor gav jeg den 3 stjerner.

Alt i alt

Jeg har nået at læse mere end forventet i januar, men der har også været sidespring. Jeg er godt i gang med Brudzone af Jonathan Franzen, men det er en bog, som der skal tages tid til. Biblioteket er blevet godt brugt i denne måned, blandt andet til arrangementer og lånte både Hesselholdt, Langvad og Krogsbøll fordi de på biblioteket havde lavet en lille udstilling med novelle- og digtsamlinger. Niffenegger og Jansson bestilte jeg hjem fra bibliotek.dk og de skal snart købes hjem til samlingen. Alt i alt en skøn læsemåned med flest korte tekster og jeg glæder mig til at komme i gang med februar uden eksamener.   

IMG_3036

2 Comments

 1. Rikke

  januar 31, 2015 at 7:15 pm

  Suk – ja. Januar er sådan en svær måned at få læst noget som helst i, fordi man hele tiden bærer rundt på en sort sky af eksamenssamvittighed. Men nu er det overstået – og jeg glæder mig, ligesom dig, til en måned af selvvalgt læsning.

  1. Ann-Kristine

   februar 1, 2015 at 11:38 pm

   Ja, korte bøger er nemmest at overskue, når der er travlt. Jeg har derfor også valgt copy-paste af mine gamle anmeldelser, blot for at vise lidt af hvad jeg læser 🙂

Leave a Reply