Hemmelighederne på Nanreath Hall af Alix Rickloff

Hemmelighederne på Nanreath Hall af Alix Rickloff, 2017. Anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic. Opr. udgivet som Secrets of Nanreath Hall i 2016. Antal stjerner: 5/5

Hvordan levede briterne under verdenskrigene og hvor mange hemmeligheder er der egentlig gemt hos familien Trenowyth på Nanreath Hall?

Alix Rickloff tager sine læsere med til det sydlige England, hvor sygeplejersken Anna vender hjem fra Frankrig i 1940 efter hun har arbejdet dernede, men også tilbage til tiden før og efter 1.verdenskrig, hvor Annas mor Lady Katherine Trenowyth under ganske andre kår kendte til et andet England. Anna mistede sin mor i en alder af 6 år og har indtil vi møder hende ved hendes hjemkomst boet hos hendes adoptivforældre, der kendte hendes mor. Hun kender ikke til hverken hendes mors eller hendes fars ophav, og gennem skiftende kapitler, der varierer mellem Katherine og Anna, lærer vi Annas ophav at kende. Lady Katherine voksede op hos en ganske rig familie i Cornwall på Nanreath Hall, hvor hun i en alder af 20 år møder en vis Simon Halliday, da han ankommer til hendes barndomshjem med sin læremester, mr. Balázs:

”Mandens overraskede blik mødte mit, og et koldt gys gled hen over mig, som om jeg var blevet smidt ud i et iskoldt hav. En ydmygende varme krøb op i mine kinder.

Han smilede fåret og strakte hånden frem. ”Navnet er Simon Halliday. Jeg er mr. Balázs’ assistent. Og De er…”

Mors regler for passende etikette var blevet boret ind i mig fra fødslen – man skulle behandle tjenere med venlighed, men aldrig opmuntre til familiaritet – men der var noget ved denne frimodige, tiltrækkende unge mand med de udtryksfulde øjne og maling under fingerneglene, der fik mig til at udbryde: ”Det glæder mig at møde Dem. Jeg er Kitty. Kitty Trenowyth.””

Ved et tilfælde ender Anna med at arbejde netop på hendes mors barndomshjem, men det er som om at der er en mærkelig stemning, så snart hendes tante og fætter finder ud af, hvem hun egentlig er. Efterhånden lærer hun mere og mere om hvad der fik hendes mor til at forlade Nanreath Hall, men der er også hemmeligheder, som hun aldrig havde overvejet at finde ud af. Anna er stærkt påvirket af hendes oplevelser i Frankrig, hvor hun blandt andet så en nær veninde dø og hun erfarer hurtigt, at hun ikke er den eneste i hendes familie, der har traumer efter krigsoplevelser. Men det er som om at ikke alle har forstået, hvor hårdt det kan være at arbejde som sygeplejerske under krigen:

””Der står også her, at De ikke talte i tre uger efter Deres ankomst til hospitalet, der behandlede Deres kvæstelser. Og at der var episoder med bekymrende adfærd, der blev fastslået til at være et direkte resultat af Deres … uheldige oplevelse.”

”Ja, ma’am.”

Uheldig var, når man punkterede på cyklen og kom for sent til mønstring klokken 10, eller når man blev sat til at polere nøglehuller og dørhængsler af søster Murphy. Ikke når man vandrede hen ad veje med de pulveriserede kropsdele af folk på flugt for tyskerne eller tilbragte uendelige dage sammenkrøbet på en strand i den konstante lyd af eksploderende miner, hvinende bomber og artilleribeskydning, ude af stand til at sove eller spise eller vaske sand, olie og blod af sin hud.”

Men hvad kan der ske, når hemmeligheder kommer frem i lyset og hvordan skaber man igen relationer til ens medmennesker, når man har været afsted i krig?

Jeg vil sige det ganske kort til at starte med: Hvis du elsker ”Belgravia” af Fellowes, tv-serien ”Downton Abbey” og filmen og romanen ”Soning” af McEwan, så er denne her bog lige noget for dig. Beskrivelserne af det britiske samfund var jeg helt vild med og også hvordan der bliver skrevet om forskellige klasser af samfundet. Hvordan brikkerne i puslespillet om Annas ophav pludselig gav mere og mere mening var jeg helt vild med og jeg glæder mig allerede til at læse fortsættelsen, der handler om Annas kusine, som vender hjem til England efter eksil. Da jeg nåede til sidste side i denne her, håbede jeg nemlig på, at det ikke blev sidste gang, at man hørte om familien på Nanreath Hall og med et så levende sprog er den ganske hurtigt læst trods sine 416 sider.

Alt i alt en storslået fortælling, der handler om en mor og hendes datter i to forskellige årtier, som på forskellig vis må lære hemmeligheder at kende om deres familie, som de aldrig havde set komme.

Leave a Reply