Den sorte enke af Daniel Silva

Den sorte enke af Daniel Silva, 2017. Anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic . Opr. udgivet som The Black Widow i 2016. Antal stjerner: 4/5

Hvordan planlægges et terrorangreb på tværs af landegrænser og hvordan skal man håndtere sit liv og sit arbejde som spion, når hele verden har hørt at man ellers skulle være død?

Gabriel Allon er tilbage endnu en gang og selvom man i sidste bog troede, at han nok var ved at lade sig pensionere som spion, så er det bestemt ikke sagen i denne bog om ham, som er nummer 16 i rækken om den israelske spion. Denne bog starter dog i første omgang i Paris, hvor fransk-jødiske Hannah Weinberg, som er en god ven af Allon, mister livet i et terrorangreb og der er ingen tvivl om hvem der står bag. Allon, der i sidste bog blev erklæret død i medierne, indser hurtigt, at han må være en del af dette, men livet har ændret sig ganske meget og forsigtighed er et nøgleord for hans liv i disse dage:

”For ikke så længe siden, da hans nekrolog dukkede op i aviser rundt i hele verden, blev ingen bekræftet fødselsdato nogensinde bragt på tryk. Rapporterne om hans død havde været en del af en indviklet operation, der gik ud på at bedrage hans fjender i Moskva og Teheran. De havde troet, at historierne var sande, og den fejlberegning gjorde det muligt for konservatoren at hævne sig på dem. Ikke længe efter han var vendt tilbage til Jerusalem, fødte hans kone tvillinger, en pige, der fik navnet efter hans mor, og en søn, der kom til at hedde Raphael. De var nu – mor, datter og søn – tre af de mest bevogtede personer i staten Israel. Det samme var restauratoren.”

Men Paris er ikke terroristernes eneste mål og snart er det ikke til at vide, hvor man kan føle sig sikker. Allon, som ikke længere er en helt ung mand, er med til at hverve en ung kvinde ved navn Natalie Mizrahi, som er læge og jøde. Hun voksede op i Frankrig, men befinder sig i Vestjerusalem, da hun bliver kontaktet af Allon og hans folk. Gennem intens træning lærer hun at tænke som en terrorist ved navn , da Allon har planer om at infiltrere terrorgruppen, der med manden Saladin i front står bag angrebene i Paris og Amsterdam inden et tredje angreb kunne finde sted:

”De havde fjernet hende fra den synlige verden uden så meget som en krusning på overfladen og havde smuglet hende til deres idylliske, hemmelige fort. Nu kom den vanskelige del – undersøgelsen, kulegravningen, inkvisitionen. Målet med denne ubehagelige øvelse var at afgøre, hvorvidt dr. Natalie Mizrahi, tidligere fra Marseille, for nylig indbygger i Rehavia i Vestjerusalem, var temperamentsmæssigt, intellektuelt og politisk passende til den opgave, de havde i tankerne. Desværre, tænkte Gabriel, var det ikke en opgave, som nogen fornuftig kvinde ville ønske sig. ”

Men vil det lykkedes at få Natalie ind i terrorgruppen uden at hendes egentlige identitet bliver opdaget og hvem er manden Saladin egentlig?

Jeg vil starte med at sige at denne bog desværre er uhyggelig aktuel og Daniel Silva har endda skrevet et efterord om netop dette og hans arbejde med bogen. Ligesom med de andre bøger om Allon formår Silva at væve noget historie ind i en historie, som udefra ligner en almindelig spændingsbog og det er en af grundene til at jeg fortsætter med at læse om Allon og hans færd. De fleste af de twists, som sker undervejs, havde jeg ikke regnet med og jeg måtte endda ind på Goodreads for at se om der kommer flere bøger om Allon på et tidspunkt.

Alt i alt en fantastisk god spændingsroman om spionen Gabriel Allon, der nok er blevet en ældre mand efterhånden, men det betyder bestemt ikke at terrororganisationer kan løbe om hjørner med ham, som de ellers tror.

Leave a Reply