De 13 mest mindeværdige læseoplevelser i 2016

Så blev det tid til at skrive lidt om de bedste bøger, som jeg har læst i 2016. Ifølge Goodreads har jeg givet 5 stjerner til 22 bøger. Det har været svært at udvælge 13 mindeværdige læseoplevelser ud af 22, men nedenstående er alle bøger, som jeg vil genlæse en dag og som efterlod mig med ny viden om samfund, menneskers adfærd eller en fascination af sproglige formuleringer, som jeg ikke har kunnet glemme igen.

Belgravia af Julian Fellowes, 2016. Anmeldelsen er lige her

Rigtig god til: Fans af Downton Abbey, anglofile læsere og ikke mindst den historisk interesserede læser.

Hvorfor den er i dette indlæg: Som stor fan af Downton Abbey havde jeg meget svært ved at lægge denne bog fra mig. Jeg havde på forhånd læst nogle af de afsnit, som var tilgængelige og jeg nød at dykke ned i et ganske andet London end det jeg er vant til fra mine mange ture dertil. Den er fuld af hemmeligheder, intriger og løgne og jeg havde svært ved at lægge den fra mig. Sjældent har jeg læst en bog så hurtigt på den størrelse.

Astrid Lindgren – En biografi for børn af Lisa Aisato & Agnes-Margrethe Bjorvand, 2016.  Anmeldelsen er lige her

Rigtig god til: Børn og barnlige sjæle, som nyder smukke illustrationer og Lindgrens vise ord.

Hvorfor den er i dette indlæg: Lige siden at jeg opdagede den på Instagram, hvor forfatterne delte smukke illustrationer og andre nyheder, har jeg drømt om at få den læst. I sommeren 2016 udkom den så endelig på dansk og jeg faldt over den på mit arbejde en dag (jeg gik faktisk forbi en bogvogn og så den stikke ud af rækken med sit store format). Det er en af de smukkeste bøger, som jeg har læst i år og selvom jeg troede, at jeg vidste alt der var at vide om Lindgren, så gav den mig viden, jeg ikke før var stødt på og jeg er nu begyndt at opstøve flere bøger om Lindgren selv og hendes forfatterskab.

Cæur de Lion af Ariana Reines, 2015. Anmeldelsen kan læses her

Rigtig god til: dem, som elsker et smukt sprog og dem der gerne vil i gang med at læse beundringsværdige digte.

Hvorfor den er i dette indlæg: I mange måneder efter min læsning var ovenstående billede min baggrund på computeren og inde på bloggens Facebookside. Jeg var fanget fra første side og tøvede ikke med at give den topkarakter tilbage i februar. Det er alt for sjældent, at jeg får læst poesi og jeg fik gjort en smule ved det i 2016. (Jeg stod også og overvejede, om Maja Mittags bog “Jeg øver mig i at være glad” skulle med i dette indlæg, men Reines vandt pladsen her).

Dukkeføreren af Jostein Gaarder, 2016. Anmeldelsen kan læses her

Rigtig god til: dem, som godt kan lide at lære noget undervejs i en bog og som nyder en god historie, hvor man ikke altid ved, hvem man kan stole på.

Hvorfor den er i dette indlæg: Gaarder er en fantastisk fortæller og jeg er kæmpefan af hans måde at fortælle på. Da jeg læste om denne på nettet, bestilte jeg den med det samme på biblioteket og selvom jeg var i gang med at læse noget andet, så begyndte jeg at læse den, så snart jeg fik fingrene i den. Nøj. Den mand kan nu noget helt sensationelt. Jeg-fortælleren er en ganske speciel type og man ved aldrig helt hvor man har ham henne. Den er fuld af lingvistik og hans fascination af sprog var beundringsværdigt.

Ofrene af Morten Brask, 2016. Anmeldelsen kan læses her.

Rigtig god til: ham/hende, som mangler et velskrevent drama.

Hvorfor den er i dette indlæg: Jeg læste denne bog på ingen tid, for når man først er gået i gang med den, er det svært at stoppe igen. Brask skriver fantastisk godt og det er bestemt med god grund at jeg har anbefalet den på det allervarmeste. Jeg ved endnu ikke helt om det er jeg-personen eller hans kæreste, som jeg tror på.

Den engelske spion af Daniel Silva, 2016. Anmeldelsen kan læses lige her

Rigtig god til: Læseren, som har brug for et spæding i allerhøjeste fart.

Hvorfor den er i dette indlæg: For en del år siden læste jeg “Vatikanets Mand” af Silva og jeg var solgt med det samme. Da jeg så, at der udkom endnu en i 2016 om Gabriel Allon, vidste jeg, at det måtte være en bog for mig. Silva skuffede bestemt ikke og hvis du er til Dan Brown, så snyd dig ikke for historien her om Allon – det er hæsblæsende, kan jeg sige dig.

The Girl of Ink and Stars af Kiran Millwood-Hargrave, 2016. Anmeldelsen kan læses her.

Rigtig god til: unge læsere og enhver anden, som gerne vil begive sig ud i en fantastisk godt opdigtet anden verden.

Hvorfor den er i dette indlæg: Jeg faldt over den på Waterstones’ hjemmeside forud for min tur til England, da den var månedens bog og jeg kan ikke anbefale den nok. Det er Millwood-Hargraves debut og jeg glæder mig til at se, hvad hendes næste projekt er.

The BFG af Roald Dahl, 1984. Anmeldelsen kan læses lige her

Rigtig god til: eventyrlystne børn og nostalgiske voksne.

Hvorfor den er i dette indlæg: Dahl er lærerig læsning for enhver. Jeg har i årevis hørt fra andre at han skulle skrive godt og denne her er ingen undtagelse. Hele hans måde at skabe ord og opfinde ting er unik og hans historier fascinerer mig gang på gang.

Uendelig muslinger af Sylvie Bocqui, 2016. Anmeldelsen kan læses her

Rigtig god til: Sprogelskeren.

Hvorfor den er i dette indlæg: Sprogligt set er denne en af de smukkeste bøger, som jeg læste i 2016. Hos Bocqui er ingen ord overflødige og der er stemningsbeskrivelser, som jeg vil søge tilbage til flere gange fremover.

Alkymisten af Paulo Coelho, 2003. Anmeldelsen kan læses her

Rigtig god til: Lommefilosoffen, som nyder en god historie.

Hvorfor den er i dette indlæg: På en eller anden måde lykkedes det mig at have bogen stående urørt på reolen i flere år, da en rejsende bog kom forbi Albertslund. Jeg slugte den i mig, pyntede den med klistermærker og skrev små noter undervejs. For mig var det den perfekte bog på det perfekte tidspunkt og jeg er så glad for at have haft den “på besøg” så at sige.

Dukkemageren af Jessie Burton, 2015. Anmeldelsen kan læses lige her

Rigtig god til: Historienørden, som mangler en god roman med et overnaturligt twist.

Hvorfor den er i dette indlæg: Efterhånden er det næsten et år siden, at jeg læste denne bog og det er ikke længe siden, at jeg inkluderede den i et indlæg om bøger, som burde blive filmatiseret. Jeg havde bogen med i hvert et tog og bus, da jeg læste den og så sent som i dag sad jeg og kiggede på Burtons anden roman, “The Muse”. Hun skriver virkelig godt og det er en imponerende debut.

Vincent af Barbara Stok, 2016. Anmeldelsen er lige her

Rigtig god til: Den kunstinteresserede og graphic novel entusiasten.

Hvorfor den er i dette indlæg: Jeg har ikke læst så mange graphic novels i 2016 som de foregående år, men denne efterlod et ganske stort indtryk. Van Goghs livshistorie er virkelig interessant og illustrationerne er blandt andet med til at beskrive hans sindstilstand umådeligt præcist. Jeg krydser fingre for at der snart blev udgivet mere af Stok på dansk 🙂

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj, 2015. Anmeldelsen kan læses lige her

Rigtig god til: Læseren, som interesserer sig for 2.verdenskrig og stærke kvindeberetninger.

Hvorfor den er i dette indlæg: Denne bog gav mig så stærke indtryk undervejs, at jeg efter nogle passager var nødt til at holde pause et par dage for at tænke over det, som jeg havde læst. Der er ingen tvivl om hvorfor Aleksijevitj vandt Nobelprisen i 2015 – de historier, som kvinderne fortæller hende, er uden tvivl de stærkeste vidnesbyrd, som jeg endnu har læst fra 2.verdenskrig og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg allerede nu har fortalt folk om den og opfordret til at læse denne hårde, men utrolig vigtige bog.

15 Comments

 1. Louise Bendtsen

  januar 12, 2017 at 6:49 pm

  Dukkemageren er altså bare fuldstændig fantastisk!
  Jeg elsker den måde, at forsiden “åbner” sig for en, nu længer man kommer ind i historien.

  1. Ann-Kristine

   januar 14, 2017 at 11:16 am

   Præcis! Jeg håber virkelig, at den en dag bliver filmatiseret og jeg skal også se at få fat på “The Muse”, som jeg har hørt meget godt om 🙂 Med en debut så fantastisk kan hendes 2.bog også kun være interessant 🙂

   1. Louise Bendtsen

    januar 14, 2017 at 9:39 pm

    Det håber jeg også den bliver, der er så mange muligeheder i den bog, at den må blive spændende at arbejde med som film-medie.

    Jeg har (som altid) slet ikke hørt/opdaget at hun har udgivet en bog nr 2, flot. Må straks undersøge, tak!

 2. Louise Bendtsen

  januar 12, 2017 at 6:49 pm

  Dukkemageren er altså bare fuldstændig fantastisk!
  Jeg elsker den måde, at forsiden “åbner” sig for en, nu længer man kommer ind i historien.

  1. Ann-Kristine

   januar 14, 2017 at 11:16 am

   Præcis! Jeg håber virkelig, at den en dag bliver filmatiseret og jeg skal også se at få fat på “The Muse”, som jeg har hørt meget godt om 🙂 Med en debut så fantastisk kan hendes 2.bog også kun være interessant 🙂

   1. Louise Bendtsen

    januar 14, 2017 at 9:39 pm

    Det håber jeg også den bliver, der er så mange muligeheder i den bog, at den må blive spændende at arbejde med som film-medie.

    Jeg har (som altid) slet ikke hørt/opdaget at hun har udgivet en bog nr 2, flot. Må straks undersøge, tak!

 3. Rikke Simonsen

  januar 12, 2017 at 11:01 pm

  Alkymisten er sådan en fin bog, altså! Forstår godt, at den er på din liste.

  1. Ann-Kristine

   januar 14, 2017 at 11:13 am

   Det er den nemlig. Jeg skal helt sikkert genlæse den en dag og bør få læst hans andre værker 🙂

 4. Rikke Simonsen

  januar 12, 2017 at 11:01 pm

  Alkymisten er sådan en fin bog, altså! Forstår godt, at den er på din liste.

  1. Ann-Kristine

   januar 14, 2017 at 11:13 am

   Det er den nemlig. Jeg skal helt sikkert genlæse den en dag og bør få læst hans andre værker 🙂

 5. Litteraturlyst

  januar 19, 2017 at 5:31 pm

  Fedt indlæg. Rigtig god inspiration til kommende læsning. Den uendlige musling, biografien om Astrid Lindgren og Vincet er ihverfald kommet på min læse liste nu. Jeg har også længe ville læse krigen har også et kvindelig ansigt og noget mere af Jostien Gaarder, og nu har jeg endnu nogle gode grunde til at gøre det. Tak 😀

  1. Ann-Kristine

   januar 29, 2017 at 11:02 pm

   Tusind tak for den søde kommentar 🙂
   Jeg glæder mig til at høre om hvad du synes om især “Krigen har også et kvindeligt ansigt” – den rørte mig virkelig dybt og det er et vigtigt perspektiv af den krig, som jeg aldrig før selv havde tænkt over.

 6. Litteraturlyst

  januar 19, 2017 at 5:31 pm

  Fedt indlæg. Rigtig god inspiration til kommende læsning. Den uendlige musling, biografien om Astrid Lindgren og Vincet er ihverfald kommet på min læse liste nu. Jeg har også længe ville læse krigen har også et kvindelig ansigt og noget mere af Jostien Gaarder, og nu har jeg endnu nogle gode grunde til at gøre det. Tak 😀

  1. Ann-Kristine

   januar 29, 2017 at 11:02 pm

   Tusind tak for den søde kommentar 🙂
   Jeg glæder mig til at høre om hvad du synes om især “Krigen har også et kvindeligt ansigt” – den rørte mig virkelig dybt og det er et vigtigt perspektiv af den krig, som jeg aldrig før selv havde tænkt over.

 7. 2017 i bøger og arrangementer – Ord fra en bibliofil

  januar 7, 2018 at 11:07 pm

  […] Men mere om det i et andet indlæg ganske snart. Der er også et på vej med årets bedste bøger (ligesom det her sidste år), som i godt kan glæde jer […]

Leave a Reply