Esio Trot af Roald Dahl

Esio Trot af Roald Dahl, 2013. Puffin Books. Opr. udgivet i 1990. Antal stjerner: 4/5

Hvad skal der til for at en skildpadde kan vokse og hvor mange skildpadder kan der være i en lille lejlighed?

Roald Dahl har her skabt en fantastisk lille fortælling om den stakkels Mr Hoppy og den skildpaddefascinerede Mrs Silver. Vi møder først Mr Hoppy, som bor alene i en lejlighed og hans liv er præget af de to ting, som han elsker mest i verden: hans blomster på hans altan og hans underbo Mrs Silver.

“And now, as he looked down at Mrs Silver’s smiling face gazing up into his own, he thought for the thousandth time how pretty she was, how sweet and gentle and full of kindness, and his heart ached with love.”

Men der er dog et lille problem – hun er for optaget af hendes lille skildpadde til at se, at den generte Mr Hoppy forsøger at flirte med hende. Men skildpadden, hvis navn er Alfie, vil bare ikke vokse og Mr Hoppy ved præcis, hvad man så kan gøre og det er at læse disse ord for skildpadden tre gange om dagen:

“Esio trot, esio trot,
teg reggib reggib!
Emoc no, esio trot,
worg pu, ffup pu, toohs pu!
Gnirps pu, wolb pu, llews pu!
Egrog! Elzzug! Ffuts! Plug!
Tup no taf, esio trot, tup no taf!
Teg no, teg no! Elbbog doof!”

For skildpadder giver dette mening, men for mennesker giver det kun mening, hvis dette læses baglæns. Kort sagt er det en remse, som fortæller skildpadden, at den skal vokse. Mr Hoppy har nemlig udtænkt en ganske særlig plan – han vil købe et stort antal skildpadder i forskellige størrelser, som han vil bytte hendes skildpadde ud med efterhånden. Dette resulterer i at Alfie, som vejede 13 ounces, bliver skiftet ud med en på 15 ounces og dette fortsætter indtil slutningen af 7.uge, hvor Mr Hoppy har anbragt en skildpadde på 27 ounces. Og det bedste af det hele – underboen har ikke opdaget, hvordan den begyndte at vokse. Hun tror, at remsen virker. Men hvad sker der, når skildpadden ikke kan komme ind i sit lille hus ude på altanen?

Dahl har en fantastisk måde at fortælle historier på til børn og denne er et godt eksempel. Quentin Blake, som har illustreret størstedelen af Dahl’s bøger, står også bag tegningerne i denne og det er virkelig et godt samarbejde, som de to havde. I den udgave, som jeg fik fat i, stod der noget om dette samarbejde på de sidste sider og der er kun én bog, som Blake ikke har illustreret. Til denne historie fungerer de rigtig godt og som læser forstår man godt underboen, da det kan være lidt svært at kende forskel på skildpadderne, selvom Blake illustrerer netop dette for os læsere.

Alt i alt en rigtig sød fortælling om to mennesker, som elsker skildpadder og hinanden.

 

Leave a Reply