Persepolis – Min iranske barndom af Marjane Satrapi

Persepolis – Min iranske barndom af Marjane Satrapi, 2005. Carlsen. Opr. udgivet som Persepolis i 2000. Antal stjerner: 5/5

Hvad skete der egentlig under den islamiske revolution i 1979 og hvordan ændrede det befolkningen?

Marjane Satrapi er vokset op i Teheran og denne graphic novel viser hendes liv fra hun var blot 6 år gammel og indtil hun er 14. Hendes forældre er politisk engagerede og hun lærer hurtigt de store filosofiske tankegange at kende – vi ser blandt andet hende læse i en tegneserie om Marx og Descartes. Marji, som hun kaldes af familie og venner, er en pige med mange spørgsmål og det er ved hjælp af disse spørgsmål at vi som læsere erfarer hvad der sker rent politisk i dette land.

Hun vil gerne hjælpe folk og det første hun bestemmer sig for at blive som voksen er profet. Dette erhverv er dog ikke helt normalt og vi ser hvordan hun skifter mening om sin fremtid i løbet af hendes barndom.

Marji bliver senere hen noget af en rebel og dette kan ses i hendes fascination af den vestlige verden – der er endda et kapitel med overskriften “Kim Wilde”, som handler om hvordan hendes forældre var på rejse i Tyrkiet og kom hjem med et par plakater til hende. Det mest interessante ved dette kapitel er dog ikke valget af de vestlige ting, men nærmere hvordan hendes forældre måtte gemme dem for kontrollen i lufthavnen.

Denne graphic novel er opdelt i 19 små, overskuelige kapitler og når man tænker på hvor kompliceret livet må have været dengang, så er dette en ganske forsimplet version af en lang historie. Satrapi er rigtig dygtig til at portrættere sit barndomsland og hvordan befolkningen var påvirket af de politiske beslutninger i landet.

Alt i alt en rigtig god graphic novel og der er desuden en efterfølger, som handler om hendes ungdom i Europa.

 

  1. Om de bedste bøger og at sparke 2016 væk – På en litterær sky

    december 31, 2016 at 9:48 am

    […] Marjane Satrapi – The Complete Persepolis: Satrapis graphic novel memoir er fantastisk; hendes streg er simpel, men fortæller alligevel historien så levende og hjerteskærende. […]

Leave a Reply