Bygningen af Will Eisner

Bygningen af Will Eisner, 1987. Bogfabrikken. Opr. udgivet som The Building. Antal stjerner: 5/5

Hvordan lever vi som mennesker og hvad er vores faste holdepunkt? I denne skønne godbid fra Will Eisner er det en bygning, der er central for de 4 hovedpersoner, som vi her møder som læsere. Eller man kan nok nærmere sige at det er deres spøgelser, som vi møder først som læsere. Handlingen, som finder sted i New York, begynder og ender samme dag, og vi ser deres historier som en form for flash-back. Monroe Mensh var en ener og som Eisner skriver “Monroe var et barn af byen”. Han nåede aldrig at blive gift, men efter at han oplevede et barn blive dræbt af et skud på gaden (foran bygningen, som historien handler om), beslutter han sig for, at livet er klar til at blive ændret. Men hvordan hjælper man samfundet bedst og vil de svage mennesker i samfundet overhovedet hjælpes?

Den næste er Gilda Green, som blev forelsket i den poetiske Benny, men livet bliver ikke altid som forventet, og Gilda søger en økonomisk sikkerhed, som den upublicerede Benny ikke kan give hende. Hun bliver derfor gift med tandlægen Irving, men møderne med Benny fortsætter. Men livet bliver ikke som forventet og en dag møder hun ikke op foran deres sædvanlige mødested, hvilket er bygningen. Antonio Tonatti havde et medfødt musikalsk talent og violinen blev hans ven for livet. Efter en arbejdsulykke forsøgte han at hjælpe folk på gaden ved at spille sin musik og bygningenh blev stedet, hvor han tilbragte de sidste år af hans liv. Til sidst møder vi P.J. Hammond og han er netop nyuddannet, da han starter med at arbejde i hans faders firma. Især en bygning betyder meget for ham og det er efter ham, at den nye Hammond Building bliver kaldt.

Denne fantastiske fortælling stopper en dag, hvor denne nye bygning har erstattet den gamle, men spøgelserne står stadig udenfor og de hjælper hvor de kan. Eisner har en fantastisk evne til at fortælle andre menneskers historier gennem sine tegninger og denne er ingen undtagelse.

Det er en ganske kort tegneserie, men man sidder som læser og tænker over indholdet længe efter. Bogen er utrolig letlæselig og jeg kan anbefale den til enhver (måske særlig til dem som er interesserede i menneskeskæbne) og hvis man er glad for denne, kan jeg bestemt også anbefale Will Eisners andre værker.

Leave a Reply