Bedemandens datter: En tragikomisk familiehistorie af Alison Bechdel

Bedemandens datter: En tragisk familiehistorie af Alison Bechdel, 2007. Carlsen. Org. udgivet som Fun Home: A Family Tragicomic i 2006. Antal stjerner: 5/5

Kender vi egentlig vores forældre og hvornår lærer vi hvem vi selv er?

Denne graphic novel forsøger at besvare disse spørgsmål og det lykkedes rigtig godt. Bechdel har valgt at lade denne være en form for erindringsroman, hvor hun reflekterer over livet frem til hendes faders død og lidt derefter. Hun vokser op i en lille by ved navn Beech Creek, som er den by, hvor størstedelen af Bechdel-klanen bor og hvor hendes far arbejder som bedemand. Men når man er bedemand i en lille by, er arbejdsbyrden begrænset, og han underviser derfor på den lokale high-school. Dog er dette ikke det ledende tema i dette værk – det er tværtimod både Bechdel’s egen seksuelle orientering og hendes fars.

Vi ser igennem historien at der var flere ledetråde i hendes barndom, men det er først da hun flytter hjemmefra, at hun skriver det hjem til forældrene. Kort tid efter opdager hun farens hemmelighed – han har trods ægteskabet med hendes mor altid haft en ganske anden seksuel orientering end Bechdel havde forestillet sig. Og måske alligevel ikke. Et eksempel herpå er hans form for stil – en dag, da hun vil have kjole på, skal kraverne matche på bluse og kjole, og hun skal skifte tøj inden hun går ud af døren. Til trods for at Bechdel starter med at vise hvor tætte hun og hendes far ikke var gennem hendes barndom, så ender man alligevel med følelsen til sidst om at de var tættere end hun tænkte, da de kunne diskutere mere personlige ting end de fleste sandsynligvis gør med deres forældre (på et tidspunkt var hun elev på hans hold på high-school, hvor hun læste litteratur, og de brugte lang tid på at diskutere de valgte værker).

Bechdel har her konstrueret en ganske fin fortælling om at vokse op, finde ud af hvem man er og finde ud af hvem det egentlig er vi er omgivet af. Jeg er dybt fascineret af hendes tegninger og jeg er især også vild med de litterære referencer (f.eks. tager hun et fag som handler om Joyce’s Ulysses). Hun formidler hendes historie videre rigtig godt og temaet homoseksualitet bliver fremstillet virkelig godt her – vi ser hvordan hun ikke er helt sikker i starten og undersøger det ved at læse en masse litteratur om emnet (og hendes far giver hende faktisk en bog, før hun springer ud, som om han allerede kender hendes seksuelle orientering).

Alt i alt en fremragende graphic novel, og det er ikke den sidste af Bechdels værker, som jeg vil få fat i.

 

Leave a Reply