Hemmelighedernes atelier af Liz Fenwick

Hemmelighedernes atelier af Liz Fenwick, 2015. Anmeldereksemplar fra Bazar. Opr. udgivet som A Cornish Stranger. Antal stjerner: 4/5

Hvordan kan man skjule en hemmelighed for familie i mere end 60 år og hvor meget kan man stole på en tilfældig fremmed, som efter et voldsomt uvejr flytter ind hos en ældre kvinde og hendes unge barnebarn?

Fenwick fører i denne bog læseren til Cornwall, hvor vi følger den unge kvinde Gabriella (også kendt som Gabe), der er taget tilbage til sin bedstemor Jaunty, som er en gammel kvinde på 92 år ved bogens begyndelse. Jaunty har i mange år levet som kunstner og til trods for en tilværelse, som var trukket mere tilbage end de flestes, så er hun et berømt navn. Gabe arbejder med musik og i sine yngre dage ville hun være sangerinde, men så skete der ting og sager og hun er ret tilbageholden. Så vi har med to tilbageholdne kvinder at gøre – eller, det vil sige, lige indtil den dag, hvor Fins båd kommer ind gennem bugten hvor de bor og Jaunty mindes hendes ungdomskærlighed Alex:

”Båden kom helt ind i åen, og Jaunty vinkede til sejleren.

”Kender du ham?” Gabriella kneb øjnene sammen.

Solens sidste stråler fangede hans krøller og fik dem til at lyse gyldent. Alex. Al væden forsvandt fra Jauntys mund. Han er kommet for at hente mig. Men: ”Nej, det faldt bare naturligt, når han alligevel så herover.” ”

Et voldsomt stormvejr kæntrer Fins båd og han flytter ind hos de to kvinder. Han bor ude i atelieret, da Jaunty ikke længere maler, men i stedet skriver hun i det skjulte. Gabe kender ikke hele hendes livshistorie og det har altid været en stor hemmelighed. Jaunty er bange for hvad der sker, når hemmeligheden bliver offentliggjort og gennem bogen lærer vi hendes skæbne at kende. Gabe er dog travlt optaget af både at synge foran andre mennesker for første gang i årevis samt Fin, der netop er blevet skilt og som ikke ligefrem hungrer efter at komme tilbage til hans tidligere omgivelser. Da det er Jauntys fødselsdag, ror de ud på vandet, og Gabe bemærker en halskæde om farmoderens hals, som hun altid går med:

”Det var en lang kæde med en ring, som hun bar tæt på sit hjerte. Gabe antog, at det var hendes vielsesring. Hun havde engang spurgt, men Jaunty havde aldrig rigtig svaret hende. Gabe kunne ikke huske præcis, hvad hun havde sagt. ”Det var et løfte.” Ja, det var de ord, hun havde brugt.”

Men hvad sker der for personer, der uden at vide det, var del af en kæmpe hemmelighed? Hvad sker der med deres identitet og hvor dyb en hemmelighed kan man tilgive en afdød?

Da jeg læste bag på denne bog, tænkte jeg, at det var en let chick-lit, som jeg havde med at gøre, men jeg blev hevet tilbage til Jauntys komplicerede fortid og der var mange flere lag end jeg havde forventet. Karaktererne er utrolig interessante og Fenwick havde flere plot twists undervejs, som jeg var meget begejstret for. Synsvinklen kan være lidt forvirrende ind imellem, da den skifter mellem Jaunty og Gabe, men det var sådan set også det eneste minus ved læsningen af denne bog. Jeg krydser fingre for, at Fenwicks andre bøger snart udkommer på dansk, da det var en fornøjelse at blive bragt til Cornwall på en dansk gråvejrsdag og jeg gør det hjertens gerne igen. Alt i alt en spændende og velskrevet roman med flere plot twists end forventet, som er svær at lægge fra sig undervejs.

 

Leave a Reply