Wilson af Daniel Clowes

Wilson af Daniel Clowes, 2010. Aben Maler. Opr. amerikansk samme år.  Antal stjerner: 5/5

Er det en god idé at kidnappe sin bortadopterede datter sammen med sin ekskone og bør man sende en pakke med lort til ekskonens familie?

Daniel Clowes har med Wilson skrevet en fantastisk graphic novel om en mand, som ikke helt, hvad han skal gøre med sit liv. Vi møder ham første gang, da han lever et ganske roligt liv sammen med sin hund. Hans far ligger for døden og han tager hen til ham. Dernæst beslutter han sig for at tage kontakt til sin ekskone, og de har på dette tidspunkt været skilt i 16 år. Hvad han ikke vidste, da de blev skilt, var, at hun var gravid og han opdager, at hun bortadopterede barnet dengang. Det lykkes dem i fællesskab at finde frem til datteren, som er en forvirret teenager, da hun først træder ind i historien og de planlægger en familietur.

Dette forløber ikke helt som ventet og ekskonen melder ham for kidnapning – datteren havde nemlig ikke fortalt adoptivfamilien, hvad hun egentlig skulle og Wilson ender i fængsel, da datteren rotter sig sammen med ekskonen. Efter han kommer ud igen efter 6 år, forsøger han at genfinde en hund, som han efterlod, da hans far lå indlagt og finder ud af, at den ikke lever mere. Til gengæld begynder han at leve sammen med hundepasseren. Datteren kommer tilbage ind i hans liv, men hvordan skal det hele ende uden hund, uden ekskone, men med samlever og datter, som har en ny familie, men ikke helt plads til ham i sit liv?

Wilson er selvfølgelig hovedpersonen i denne korte graphic novel og han opfører sig kort sagt som et røvhul nogle gange. Han er lidt for ærlig, lidt for nysgerrig (han spørger fremmede mennesker om deres job og familie flere gange gennem historien) og det virker ikke som om han bekymrer sig så meget om andre end sig selv. Han forsøger lidt at skabe nogle sociale relationer, men det virker ikke helt efter hensigten. Som person er han ganske interessant og det er spændende at se hvordan han udvikler sig igennem historien. Fra at være lidt ligeglad med familie til faktisk at foreslå at flytte til samme stat som datteren for at kunne være far (og morfar) for alvor. Clowes’ bipersoner virker realistiske og samtidig arketypiske – en forvirret teenager, en ekskone, som på sin vis virker fortabt, mænd i fængslet der truer med voldtægt og familiefaren, som spiser på en amerikansk diner.

Clowes’ måde at illustrere Wilsons liv er kort sagt fantastisk. Hver side fortæller om en ny situation i hans liv og det er simple illustrationer. Ikke for mange detaljer og heller ikke for få. Hans måde at fortælle på er rolig – historien går stille og roligt frem og der er ikke rigtig nogle overflødige historier, da de alle på hver deres måde bidrager til en forståelse af Wilson som person.

Alt i alt er dette en kort sagt fantastisk historie om manden Wilson, som ikke helt har de store mål i livet, men mere tager det som det kommer. Clowes’ måde at fortælle på er simpel og brilliant og hans illustrationer er ligeså. Jeg kan bestemt anbefale den til både unge og voksne, da den ikke er alt for seriøs og fint illustrerer en ganske almindelig mands liv.

Leave a Reply