Til døden os skiller af Michelle Richmond

Til døden os skiller af Michelle Richmond, 2017. Anmeldereksemplar fra Forlaget Klim. Opr. udgivet som The Marriage Pact i 2017, oversat af Ninna Brenøe. Antal stjerner: 5/5

Hvor meget kan et ungt nygift ægtepar håndtere, når de begynder at opleve en modgang, som de aldrig så komme og hvordan finder man ud af, hvem man kan stole på, når alt kommer til alt?

Det unge ægtepar Jake og Alice fra San Francisco har umiddelbart alt det, som de kan ønske sig. Jake arbejder som psykoterapeut i en mindre praksis og begynder at rådgive ægtepar med problemer, efter at han selv er blevet gift og Alice tilbringer sine arbejdsdage i et advokatfirma, hvor hun kort tid inden brylluppet træffer Liam Finnegan, tidligere frontfigur i kendt band. Før hun ved af det, er han og hans kone inviteret til brylluppet og brudeparret modtager på forhånd en pakke med et håndskrevet kort og en ganske interessant kasse:

“Så løftede jeg den mindre æske op. Den var lavet af samme slags genbrugstræ, havde den samme fancy indpakning og det samme logo brændt ned i træet hen over låget: PAGTEN. Den var overraskende tung.

Jeg forsøge at åbne den, men opdagede i stedet, at den var låst. Jeg lagde æsken tilbage på bordet og begyndte at lede den første kasse igennem på jagt efter nøglen. Nede på bunden fandt jeg ikke en nøgle, men i stedet kun en håndskrevet note:

Alice og Jake

Dette skal I vide. Pagten vil aldrig svigte jer.

Jeg stirrede ned på sedlen. Hvad kunne det betyde?”

Der går ikke lang tid efter brylluppet, før Alice og Jake finder ud af, hvad Pagten er. Det er en form for stor klub for ægtefolk, som arbejder på at få det bedste ægteskab, som de kan og dette er gennem et regelsæt hvor man f.eks. skal give sin ægtefælle overraskelsesgaver, prioritere tid hjemme fremfor tid tilbragt på arbejdet og hvis der er problemer eller manglende dedikation til ægteskabet, så er der psykologhjælp. Men der er også en vis kontrol af medlemmerne, da de f.eks. heller ikke må tage på i vægt og Alice er nødt til at træne tidligt om morgenen med en personlig træner, da dette sker for hende efter en stresset arbejdsperiode. Men hvis der er noget alvorligt på færde i ægteskabet, set fra Pagtens vinkel, så er der andre metoder til at få ægteparret på rette vej igen og en dag er det Jake, som møder op i en lille lufthavn, hvor han med et fly tager afsted til et af Pagtens steder:

“Lågen glider op. Chuck går ind igennem den, som om han kender vejen, og vagten følger efter på seks skridts afstand. Kvinden og jeg står bare og ser på imens. Jeg fornemmer, at der er tale om en fast protokol, men forstår ikke umiddelbart, hvad den går ud på.

Chuck går hen ad den lange gule streg, der strækker sig fra landingsbanen og hen til en stor betonbygning. Vagttårnene, de dobbelte hegn, pigtråden og projektørerne indikerer, at stedet var og stadig er et fængsel. Jeg skutter mig. En summelyd mere, og Chuck forsvinder ind i bygningen, fulgt af sin opsynsmand. Døren smækker i bag dem.

Kvinden vender sig om imod mig og smiler. “Velkommen til Fernley,” siger hun i et venligt tonefald. Af en eller anden grund beroliger det mig ikke.“

For hvad er Fernley egentlig og hvad sker der med de ægtepar, som ikke lever op til kravene?

Richmond leverer her noget af en hæsblæsende psykologisk thriller, hvor man aldrig rigtig ved, hvor man har sine hovedpersoner. Jake fortæller ægteparrets historie, men han ved langt fra alt og efterhånden som historien skrider frem, ved man ikke rigtig som læser, hvad den ender med. Jeg havde ikke set den slutning komme og det er en af de bøger, hvor spændingskurven konstant stiger og falder. Richmond er utrolig god til at give ledetråde om karaktererne undervejs og hver gang man tror, at det ikke kan blive værre, så bliver det alligevel lidt værre. Jeg ser allerede nu frem til flere bøger af Richmond og skal uden tvivl se at få kigget lidt nærmere på resten af hendes forfatterskab.

Alt i alt en hæsblæsende thriller om ægteparret Jake og Alice, der er nygifte og som gerne vil have det perfekte ægteskab, men hvor meget vil de egentlig gå igennem for at få dette perfekte ægteskab?

2 Comments

  1. Arrangement med Michelle Richmond hos Bogladen ved Søerne – Ord fra en bibliofil

    maj 24, 2018 at 4:00 pm

    […] par dage efter ovre på Krimimessen. Hvis i er lidt nysgerrige på bogen, så har jeg anmeldt den herovre. Tusind tak for invitationen til Forlaget Klim – det var et super interessant arrangement og […]

  2. Bedste bøger i 2018 – Ord fra en bibliofil

    marts 3, 2019 at 11:14 pm

    […] Så er vi kommet til en af de bedste krimier/spændingsromaner, som jeg læste sidste år. Jeg fik ikke læst som mange som jeg havde regnet med, men denne her satte sit spor. Jack og Alice bliver inviteret ind i en form for klub for gifte mennesker, en slags “secret society” og selvom jeg flere gange undervejs troede, at nu vidste jeg, hvordan den ville ende, så kom slutningen fuldstændig bag på mig. Ligesom ‘Lucie’ ovenover, så er den bestemt ikke for sarte sjæle og jeg glæder mig til at dykke ned i Richmonds forfatterskab, og dette især efter at jeg hørte hende snakke om både denne bog og arbejdet med den inde i Bogladen ved Søerne. Anmeldelsen af bogen kan i læse herovre.  […]

Leave a Reply