Asymmetri af Lisa Halliday

Asymmetri af Lisa Halliday, 2018. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag. Opr. udgivet som Asymmetry i 2017. Oversat af Allan Hilton Andersen. Antal stjerner: 5/5

Hvad sker der, når man indleder et forhold til én, der er meget ældre end en selv og hvordan er livet på tværs af landegrænser den dag i dag?

Første gang, at vi møder Mary-Alice, bedre kendt som Alice, sidder hun på en bænk og kan ikke helt fokusere på at læse den bog, som hun har i hænderne. En ældre mand sætter sig ved siden af hende og spørger hvad hun læser og den følgende søndag møder hun ham der igen. Selv er hun femogtyve og redaktionsassistent på et forlag, han er til gengæld mere end dobbelt så gammel som hende og faktisk er han den verdenskendte forfatter Ezra Blazer. Allerede fra starten er det et ganske usædvanligt forhold på flere punkter og når han ikke er væk på skriveophold, så tilbringer de en hel del tid sammen:

 

“Udenfor kvidrede fuglene sorgløst. Da solen nåede hen til Alices ansigt, satte hun sig op og trak en hårtot om bag øret. Hendes kind var stadig rynket efter pudebetrækkets folder. Højtideligt førte hun en finger op til sin næse, så sin hage, så sin albue, igen næsetippen og trak sig derpå i den ene øre. “Bunt,” sagde Ezra hæst. Ja! Næse, hage, albue, lår, øreflip, øreflip, næsetip igen, tre hurtige klap. “Steal.” Godt! Hage, lår, øreflip, øreflip, albue, albue, imaginært hjelmgitter. “Hit and run.” Da det blev hans tur, kunne Ezra gentage alt, hvad hun havde gjort, men dobbelt så hurtigt, og med et helt udtryksløst ansigtsudtryk, og alle sekvenser sluttede med, at han pegede på hendes navle. Alice faldt leende tilbage i puderne. Ezra trak hende ind til sig og kyssede hendes hår. “Sødeste pigebarn. Du er bare det sødeste pigebarn. “ Ordene var som en varm fjer i hendes øre.“

 

Alice og Ezra er ikke bogens eneste karakterer og Ezra vender faktisk tilbage i bogens tredje del. I bogens anden del møder læseren Amar Ala Jaafari, hvis forældre er irakiske, men som selv blev født i det amerikanske luftrum, så han besidder flere nationaliteter. Vi møder ham, da han er på vej til Irak for at besøge sin bror, men han bliver tilbageholdt i Heathrow og i løbet af den ventetid, som han har der, får han reflekteret over hans liv indtil da; hans opvækst i New York, hans ophold i London som frivillig på et hospital ifm. hans turnus, hans liv som voksen i Staterne og ikke mindst hans tidligere forhold. Amar, der er økonom, erindrer især de diskussioner, som han har haft med venner og tidligere kærester og hvilke tanker det satte i gang:

 

“Vi forsvinder alle sammen ned i kaninhullet en gang imellem. Nogle gange kan det synes at være den eneste måde at undslippe kedsomhed eller vores tidligere livs fordringer på – den eneste måde at trykke på ‘genstart’ i det rod, man har skabt af al den fri vilje. Nogle gange vil man bare gerne have, at en anden overtager styringen et stykke tid for at holde igen på den frihed, der er blevet lidt for fri. for ensom, for strukturløs, for udmattende autonom. Nogle gange springer vi ned i hullet, andre gange tillader vi os selv at blive trukket ned, og nogle gange falder vi ned i det, uden at det er helt uforsætligt.

Jeg taler ikke om tvang. At blive skubbet ned er en helt anden sag.”

 

Men hvem er Amar egentlig og hvordan hænger hans historie sammen med den om Ezra og Alice?

Når man tænker på, hvor mange tråde der er i denne bog, er det svært at forstå, at dette er Hallidays første roman. Det er en velskrevet rammefortælling uden lige, som kan være svær at gennemskue, men som er at finde i bogens detaljer, og det er ret vildt, når det går op for en som læser, hvordan Halliday har valgt at binde alle trådene sammen til sidst. Især i bogens to første dele er det interessant at lægge mærke til hvor forskellige karakterernes stemmer er og det afspejler uden tvivl hvor dygtig en forfatter Halliday faktisk er. Ved at have så asymmetriske karakterer, hvor især Amar stiller nogle ret filosofiske spørgsmål, baner den vej for refleksioner over livets store og små spørgsmål for både læsere og karakterer.

Alt i alt en underfundig roman i tre dele, hvor vi lærer Alice, Ezra og Amar at kende, der alle tackler livet på hver sin måde og som må tage svære beslutninger på en eller anden måde for at komme frem i livet.

3 Comments

 1. Månedlige refleksioner – April – Ord fra en bibliofil

  maj 1, 2018 at 10:35 pm

  […] Asymmetri af Halliday. Den unge forlagsansatte Alice møder den noget ældre prisvindende forfatter Ezra Blazer på en bænk, Amar Ala Jaafari kæmper for at komme ud af Heathrow Lufthavn og videre til Irak for at besøge sin bror og Ezra Blazer deltager i et radiointerview. De tre dele hænger sammen, men på en ganske underfundig vis og i kan læse anmeldelsen her.  […]

 2. Interview med Lisa Halliday – Ord fra en bibliofil

  juli 31, 2018 at 10:15 pm

  […] En af de bøger, som jeg har set meget på SoMe dette forår, er ‘Asymmetri’ af Lisa Halliday og da jeg fik muligheden for at sende nogle spørgsmål afsted til hende i forbindelse med udgivelsen af den danske udgave, var jeg ikke sen til at takke ja til de rare mennesker inde på Politikens Forlag. Jeg ville lige læse bogen færdig først, før jeg fandt på mine spørgsmål, men så vidt jeg kan se, er der ingen spoilers herunder. Så bare rolig. Jeg har desuden hørt rygter om, at hun kommer på Bogforum i år, så nu må vi se og indtil da vil jeg varmt anbefale dig at få fat i hendes bog, som jeg har anmeldt herovre.  […]

 3. Bedste bøger i 2018 – Ord fra en bibliofil

  marts 4, 2019 at 7:22 am

  […] den igen for at se, om der var flere små ledetråde undervejs, som jeg missede første gang. I kan læse anmeldelsen herovre og jeg sendte også nogle spørgsmål afsted til hende, som hun svarede på ovre i det her […]

Leave a Reply