Jeg vil ikke tage det flot af Anne Bredahl

Jeg vil ikke tage det flot af Anne Bredahl, 2014. Anmeldereksemplar fra forlaget Damgaard. Antal stjerner: 4/5

Hvor meget kan sygdom som sklerose styre ens liv og kan man få de mennesker, som ikke er sygdomsramt, til at forstå, hvad det er man går igennem?

Bredahls bog er en erfaringsbog og en vigtig én af slagsen. Bogen fører os tilbage til 2011, hvor Annes træthed er begyndt at give problemer. Hun oplever hvordan hendes krop gradvist giver hende problemer og dette uddrag er fra starten af bogen:

”Jeg har tænkt meget på at tage mig sammen i den seneste tid. For trætheden kommer ikke helt ud af det blå. Det har været sådan i flere måneder nu. Jeg sover i bussen. Jeg aflyser aftaler. Jeg lever et kvart liv.

Sandheden er, at jeg er for træt til at eksistere i min egen tilværelse. Og der sker mærkelige ting. Blandt andet mister jeg jævnligt kræfter og følelse i min venstre arm. Hvad er det for noget?”

Hun rammes så hårdt af træthed, at hun ikke kan overskue at tage på arbejde og da hun endelig kommer til lægen, fortæller hun om sin arm, som ikke virker som den skal. Lægen er dog ikke hendes egen og hun bliver sendt hjem med ordene om at det nok ”bare” er en vinterdepression som hun skal ”tage med humor”. Det bliver sværere og sværere for hende at komme ud i sengen og da hun kommer til egen læge, som er bekymret fra første færd og som sørger for at hun får taget en masse prøver. Efter mange måneders uvished kommer svare om at hun har sklerose. En ting er behandlingen, noget andet er at acceptere sygdommens påvirkning resten af livet:

”Vi kommer aldrig til at holde ”hurra, hun er rask”-fest for mig. Den tanke ramte mig hårdt i dag. Jeg kan være så heldig at jeg får det bedre. (…) Men jeg får aldrig en raskhedsfest. Kronisk er for evigt. ”

Før jeg læste denne bog, anede jeg nærmest ingenting om sklerose, så for mig var denne bog virkelig en øjenåbner. Bredahl er virkelig dygtig til at fortælle hendes historie uden at man som læser føler, at det er en lang klagesang. Der er forskellige aspekter af kronisk sygdom, som de ikke-ramte nok aldrig overvejer og som man virkelig bør tænke på. Blandt andet hvordan man prioriterer sit liv, da man ikke ved, hvad der kan ramme én selv.

Alt i alt en virkelig interessant bog som giver et indblik på sklerose, som man sjældent ser og som især kan hjælpe pårørende til sygdommen med at forstå de tanker, der flyver rundt i hjernen på den kronisk syge.

Leave a Reply