LiteratureXchange 2021

Delvis reklame, da jeg har fået et par billetter af festivalen og købt resten selv 🙂

Så er der ikke mange dage til, at Aarhus kommer til at summe af litteratur i 11 dage og i år kan jeg nå at deltage 4 dage, hvor jeg skal høre et par af mine yndlingsforfattere snakke om deres bøger og forhåbentlig høre om en masse forfattere, hvis bøger kommer på min læseliste. Der har været lidt forskellige optaktsarrangementer, men officielt starter det her på torsdag, hvor Geir Guliksen skal snakke om hans bog ‘Den jeg skulle blive’ der udkom sidste år på Gutkind. Torsdag aften er han i samtale med David Turner fra Weekendavisen og så er festivalen ellers for alvor i gang. I kan læse meget mere om festivalen herovre og herunder vil jeg dele lidt at hvad jeg selv skal se i år:

Sommerlæsning 

Der er en arrangementsrække, som bliver kaldt for Sommerlæsning og det er de arrangementer, som du skal tage til, hvis du gerne vil høre om forlagenes nyeste udgivelser. Jeg deltog selv i to af slagsen tilbage i 2019, hvor jeg hørte Jensen & Dalgaard fortælle om deres udgivelser og et par dage senere sad jeg inde i den store sal nede på Dokken for at høre om udgivelserne fra Politikens Forlag, hvor de havde Elsebeth Egholm inde for at snakke lidt om hendes nyeste bog. I år er det følgende forlag, som præsenterer deres udgivelser til de her sommerlæsningsarrangementer:

Turbine forlaget

Jensen & Dalgaard

Gutkind

Modtryk

Forlaget Klim

Lindhardt og Ringhof

Gads Forlag

Politikens Forlag

Og jeg har bestilt billetter til det med Turbine Forlaget, hvor jeg håber på at høre mere om kommende Aisato-udgivelser, Gutkind hvor jeg håber på at høre mere om de kommende udgivelser og så Politikens Forlag, der har Jesper Wung-Sung med på scenen i år og der glæder jeg mig både til at høre om bøgerne men også mere om ‘Kvinde set fra ryggen’ af Wung-Sung, som udkom tidligere i år og som jeg håber på at få tid til at gå i gang med inden festivalen.

De internationale forfattere 

Selvom Corona stadig påvirker indrejse i Danmark, så kan LiteratureXchange stadig præsentere et stærkt internationalt program. Et par af samtalerne med de store forfattere foregår nemlig på storskærm og så er der forfattere fra vores nabolande, som man kan se live på scenen som sædvanlig. Geir Guliksen er der som nævnt og en af de andre er Vigdis Hjorth, hvor man faktisk har mulighed for at se det her gratis hjemmefra, som er planlagt i samarbejde med Litteratursiden. Den amerikanske forfatterinde Marilynne Robinson er også et af festivalens store navne, der er i samtale med Michael Bach Henriksen fra Kristeligt dagblad og denne samtale er også på storskærm.

Rushdie, som de fleste nok kender bedst for ‘Midnatsbørn’ og ‘De sataniske vers’ kan man opleve d. 11. juni, hvor han er i samtale med Mads Rosendahl Thomsen (som jeg faktisk engang har haft til fællesforelæsning dengang jeg var en ung studerende på AU) og det er en af de samtaler, som jeg tager til. Det er et af de arrangementer, som foregår på storskærm i øvrigt. I kan læse mere herovre. 

På lørdag, altså d. 12. juni,  er det så muligt at høre Isabel Allende snakke på storskærm med Hans Lauge Hansen om ‘Håbets rejsende’, der udkom på dansk sidste efterår. Hvis du tænker, at titlen ikke lige siger dig noget, men at navnet gør, så er det fordi at hun blandt andet står bag ‘Åndernes hus’ og ‘Eva Luna’ og et par timer inden er det muligt at høre Rigmor Kappel Schmidt snakke om den latinamerikanske litteratur (læs mere her). Begge af de her arrangementer tager jeg til og jeg glæder mig til at blive endnu klogere på den magiske realisme, som Murakami og Marquez også er kendt for. Læs mere om arrangementet med Allende og Hansen her. 

Der er flere internationale forfattere som i kan læse mere om herovre på den samlede forfatterliste (ellers ville det her indlæg blive alt, alt for langt) 

 

Nogle af de bedste danske forfattere…

Kommer også forbi. Listen over danske forfattere er ganske lang igen i år (se mere her) og det ærgerer mig, at jeg ikke kan tage afsted i flere dage. Heldigvis er mange af de danske forfattere også virkelig søde til at komme ud i boghandlere og på biblioteker, men heldigvis når jeg et par arrangementer, som jeg virkelig ser frem til.

Jeg skal blandt andet:

  • Høre Stine Pilgaard i samtale med Alberte Winding og Lotte Kirkeby (læs mere herovre)
  • Høre Tine Høeg snakke med Jo Carlsen om ‘Tour de Chambre’ (læs mere herovre)
  • Høre Leonora Christina Skov fortælle om *Hvis vi ikke taler om det’ (læs mere herovre)
  • Se hvem der får DR Romanprisen i år (læs mere herovre)
  • Høre Jens Blendstrup (som jeg tidligere har oplevet på Roskilde Bibliotek og glæder mig meget til at høre igen) snakke med Anne Glad om hans nye bog ’Sorgens Balalajka’ (læs mere herovre)

 

Der er i øvrigt en udstilling med Astrid Lindgren ovre på KØN-museet for tiden (jeg skal se den med ham med skægget på et tidspunkt), som hedder #Ingenlillelort og så er museet faktisk ikke så langt fra Dokken, hvis man nu mangler et punkt mellem alle arrangementerne. Hvis du trykker her, er der et link til siden om udstillingen. 

Ses vi til LiteratureXchange her om lidt?

Leave a Reply