Nye film om forfattere og film baseret på bøger

Har du også set film som ‘Finding Neverland’ om Barrie, 1990’er udgaven af ‘Little Women’ og flere forskellige filmatiseringer af ‘Jane Eyre’ virkelig mange gange de sidste par år eller lignende film måske?

Da jeg forleden skrev om hvad jeg havde lavet i januar måned i mine månedlige refleksioner, gik det op for mig, at de eneste to film, som jeg havde fået set i biografen, var ‘Mary Poppins Returns’ og ‘Unge Astrid’. Den ene er baseret på den gamle bogserie af P. L. Travers og den anden handler om den fantastiske Astrid Lindgren. Der er en masse film på vej her i 2019, der enten er baseret på bøger eller handler om forfattere, og derfor tænkte jeg, at jeg ville dele nogle af de film, som jeg glæder mig allermest til at få set i dette indlæg og så også et par ord om ‘Mary Poppins Returns’ og ‘Unge Astrid’:

Colette (har været i biografen)

Denne her har faktisk været i biografen, men ganske længe gik jeg og troede, at den først ville få premiere her i Danmark i år. Keira Knightley spiller hovedrollen i denne film om den franske forfatterinde Colette (jeg har tidligere anmeldt denne bog, som blev filmatiseret som musical i 1958), som levede fra 1874 til 1954 og efter at have set traileren et par gange, er jeg ikke i tvivl om, at jeg skal få læst mere fra hendes hånd og om hende. I kan læse mere om filmen herovre på IMDB.

Five Feet Apart

Et par steder på nettet har jeg set denne film beskrevet som en udgave af ‘The Fault in Our Stars’, bare med cystisk fibrose og den handler om Stella, der bliver spillet af Haley Lu Richardson, som er en teenager med cystisk fibrose. På hospitalet møder hun Will, der har samme sygdom og som bliver spillet af Cole Sprouse, som de fleste måske kender fra serien ‘Riverdale’ (jeg kender ham selv bedst som Ross’ søn Ben i ‘Friends’). Bogen er på vej på dansk i øvrigt og i kan læse mere om filmen her på IMDB.  

The Goldfinch

Da der endnu ikke er kommet nogen trailer, har jeg fundet et interview med Donna Tartt frem, der har skrevet bogen bag denne film. Den udkom første gang tilbage i 2013 og med dens 784 sider er det en af de der murstensromaner, som jeg er i gang med at tage tilløb til at få læst. Den handler om teenageren Theodore, der overlever et terrorangreb på et kunstmuseum, men det er ikke alle i bygningen, der overlever og Theodore mister sin mor. Han stjæler et lille hollandsk maleri ved navn ‘The Goldfinch’ og man følger ham og maleriet i årene efter. Ansel Egort, som er bedst kendt for rollen som Augustus i ‘The Fault in Our Stars’, spiller Theodore og Nicole Kidman, Luke Wilson og Sarah Paulson er også med i filmen. I kan læse mere om den her på IMDB.

The Bookshop

Denne her kommer i biograferne i juni og det er en af dem, hvor jeg har set traileren et par gange og sidste efterår købte jeg bogen, som den er baseret på, nemlig ‘The Bookshop’ af Penelope Fitzgerald, som blev udgivet første gang i 1978, hvor den var shortlistet til Man Booker Prize. Den foregår i 1950’ernes England, hvor Florence Green åbner en boghandel i en lille by. Emily Mortimer, som spiller Jane i ‘Mary Poppins returns’, har rollen som Florence og både Patricia Clarkson og Bill Nighy er med i filmen. Den får premiere her i Danmark i juni måned og jeg glæder mig til at se den (og formentlig får jeg læst bogen inden, som i øvrigt kun er på omkring 120 sider). I kan læse mere om den herovre på IMDB. 

Little Women

Jeg har absolut ingen anelse om hvor mange gange at jeg har set filmudgaven af Little Women fra 1994 og jeg har også set et par af de nyere filmatiseringer, men denne her har jeg glædet mig til lige siden at jeg hørte om den og mon ikke de høje forventninger bliver indfriet, når der er skuespillerinder som Emma Watson, Saoirse Ronan (som du måske kender fra ‘Atonement’) og ikke mindst Meryl Streep som tante March. Der er en Instagram-konto dedikeret til filmen i øvrigt (@littlewomenofficial) og da der endu ikke er nogen trailer, som jeg kan linke til, har jeg fundet det her interview med Ronan, der har rollen som Jo (og Watson spiller ikke overraskende Meg). I kan læse mere herovre på IMDB. 

I Kill Giants (kan ses ovre på Filmstriben)

Denne her så jeg for nylig og den er kort sagt fantastisk og dte er en af de der film, hvor man skal have en pakke kleenex ved siden af sig. Den er ret ny ovre på bibliotekernes filmtjeneste Filmstriben og den er baseret på en graphic novel af samme navn, som blev skabt af Joe Kelly (som også har skrevet screenplay til filmen) og J. M. Ken Niimura. Den handler om Barbara, der har skabt en form for verden inspireret af D&D, hvor hun skal kæmpe mod de her giants. Filmen er i øvrigt instrueret af danske Anders Walter. I kan læse mere om filmen på IMDB. 

Tolkien

Denne film har jeg først lige hørt om og for hulen, det bliver spændende at se hvordan Nicholas Hoult bliver i rollen som selveste J. R. R. Tolkien. Har du ligesom jeg også set Nicholas Hoult før, men kan ikke lige komme i tanke om hvor? Så er det måske fordi du har set en af følgende film med ham: ‘About a Boy’, hvor han spiller overfor Hugh Grant (‘Killing me softly with his song’ som du kan se herovre) , overfor Colin Firth i ‘A Single Man’ eller måske i nogle X-Men-film? Jeg er i hvert fald ret spændt på at se filmen, som endnu ikke har en dansk premieredato, men mon ikke den kommer i år, når den har premiere i USA og England i maj måned? Indtil videre kan i læse mere på IMDB her og herovre på Kino.dk

Mary Poppins Returns

Første film jeg så i biografen i år og den er kort sagt fantastisk! Jeg var inde og se den med en veninde og da jeg sidst havde set den første film om den eminente barnepige mellem jul og nytår, glædede det mig helt utroligt, hvor tro de er mod den gamle film. Emily Blunt er fortræffelig i rollen som barnepigen og sangene har jeg hørt frygtelig mange gange lige siden (de her to må være mine favoritter, nemlig ‘A Cover Is Not the Book‘ og ‘The Place Where Lost Things Go’(sidstnævnte sang var jeg tæt på at tude til og har været tæt på hver gang jeg har hørt den lige siden). Mary Poppins vender tilbage til Jane og Michael, som begge er voksne, og hjælper dem med at få styr på deres liv igen. Meget kort sagt atså. Den er en fortsættelse til den gamle film fra 1964 og der er flere af historierne undervejs, som man kan finde i den gamle bogserie af P. L. Travers. Så tilbage er der kun at sige: Læs mere her på IMDB og “spit spot!” –  tag så ind og se den så snart du kan, hvis du er til charmerende børnefilm og brilliante musical-sange.

Unge Astrid

Til den sidste her har jeg fundet en amerikansk trailer frem, da den er lidt længere end de andre og denne film var jeg også ved at tude til flere gange. Jeg var så heldig at få en billig billet til noget forpremiere (tak til Louise fra The Secret Life of a Book Collector for tip) og alle mine forventninger blev indfriet. Jeg overvejede endda på et tidspunkt sidste år at tage til Sverige, da den var i biograferne tidligere derovre, og lige siden at rulleteksterne begyndte at køre, har jeg tænkt på at få set den igen inden den stopper med at køre i biograferne. Den sluttede med denne her fantastisk smukke sang, som jeg ikke kendte i forvejen og Alba August er enestående i rollen som Astrid, der bliver gravid som ganske ung og som må efterlade sin kære søn Lasse hos en plejemor i Danmark. Du kan læse mere på IMDB lige her og så kan jeg også anbefale dette interview.


Har i set nogle gode film for nylig om forfattere eller filmatiseringer af bøger?

Leave a Reply