Til arrangement med Lisa Jewell hos Gads Forlag

I april tikkede der en mail ind fra Gads Forlag, som indeholdte en invitation til et arrangement med den britiske forfatterinde Lisa Jewell. Arrangementet blev afholdt i forbindelse med at bogen ‘Den fremmede gæst‘ skulle udkomme på dansk (den engelske titel er i øvrigt ‘I found you‘) og de havde inviteret både bloggere og boghandlere ind til en aften fuld af snak og god mad. Efter at vi alle var ankommet og havde fundet os en plads, begyndte redaktionschefen for fiktion Elisabeth Strandgaard at introducere Jewell, som selv startede med at fortælle om hendes karriere helt fra begyndelsen. Da hun var 26, havde hun et job, som hun “absolutely loved”, men da hun så var fuld på en ferie med nogle venner, fandt hun ud af, at hun ville skrive en roman. Da hun havde skrevet 3 kapitler, sendte hun det til et forlag og der var denne her redaktør, som ville ændre en hel del (heriblandt skrifttypen) og hun brugte et år på den roman. Og arbejdede i øvrigt ved siden af. Hun fandt sig en redaktør lige i nærheden og inden hun vidste af det havde hun en forlagsaftale med Penguin på 2 bøger og omskrev slutningen på bogen. Hun fortalte hvordan hun “was almost expecting Penguin to demand their money back”, men det blev en bestseller og hun endte “all over the telly”, som hun fortalte det.

Siden 1999 har hun skrevet 17 romaner og denne her er nr. 15 i rækken, men det er langt fra alle, som har været spændingsbøger som denne her. De mange første hører nærmere ind under kategorien “romantic comedy”, men før hun blev forfatter, var hun “always interested in crime series”. Hendes nye redaktør har endda krimer som speciale og guidede hen ned ad den sti. Tidligere var hun lidt nervøs, når hun skulle dræbe folk i hendes bøger, og faktisk meget nervøs, når hun skulle skrive om politiet. I 2015 begyndte hun at skrive denne bog, som udkom året efter og hendes originale idé var at have de her to karakterer, en mand og en kvinde, som møder hinanden på et selvmordsforum. En “dark bleak love story”, som hun beskrev den.

Herefter fortalte hun lidt om karakteren Alice, der har 3 børn, er i 40’erne og som lever i en form for kaotisk eksistens. En dag ser hun en mand på stranden og hun tilbyder ham en regnjakke. Han lider af hukommelsestab og hun inviterer ham ind i sit hus. Han tror dog, at han har gjort “something bad”. Der er også et perspektiv med en ukrainsk pige og et perspektiv med en familie, der er på ferie i 1990’erne og hun fortalte, at de her tre historier er “connected” for at bruge hendes eget ord. Derefter blev det tid til lidt oplæsning fra starten af bogen, hvor Jewell læste op fra hendes efterhånden ret brugte paperback.

Derefter blev det tid til lidt spørgsmål fra tilhørerne. Hendes oversætter fortalte om hvordan hun var rigtig glad for bogen og hvordan at hun synes, at karaktererne er genkendelige. Det ledte hen til et spørgsmål om hvordan Jewell skriver og hun fortalte, hvordan hun faktisk skriver utrolig hurtigt og så er hun “lazy for the rest of the year”, erklærede hun. Hun planlægger det ikke og sagde at det er “absolutely instinctive”. En af bøgerne skrev hun på 9 uger, men hun tænkte på det i flere måneder og venter næsten så længe hun kan. Hun kan godt lide at arbejde med nye karakterer og i nye miljøer, for hun vil helst ikke “revisit characters”. Denne her genre er virkelig svær, for alt skal lede hen til noget og i hendes nyeste har hun mange forskellige ting, der skal forenes.

 

I mange år bar hun det her “chicklit label” og et spørgsmål gik på hvor svært det var at slippe af med det igen, og det var utrolig svært. Hun opfordrede til at der blev fokuseret på hvad bogen handler om istedet for hvem forfatteren er, som i, hvad forfatteren tidligere har udgivet og siden den sidste år er hun ikke blevet “referred to as a chicklit writer”. Derefter løftede forlaget sløret for deres kommende udgivelse af Jewell, som er ‘Since she was gone‘, der udkommer på dansk næste år. Så blev det ellers tid til at snakke ved bordene og få noget at spise og drikke. Der blev også tid til at få en signering i bogen og vi fik også et skønt net med skønne ting, som jeg her til sidst gerne vil sige tusind tak for og også endnu en tak til forlaget for et par rigtig hyggelige timer samt invitationen dertil.

Leave a Reply