Walter den glade hval af Martin Witt

Walter den glade hval – Der er altid en grund til at smile af Martin Witt, 2018. Anmeldereksemplar fra forlaget SMSpress/forfatteren. Antal stjerner: 4/5

Hvem er Walter og hvad sker der med dem han møder, når han synger sin yndlingssang?

Walter bor sammen med sine forældre ude i det store blå hav. Udover at være en glad hval, så er han også en meget nysgerrig én af slagsen. Og da han ikke ved, hvordan det føles at være ked af det, beslutter han sig for at svømme ud i verden for at finde svar på hans undren. Hans første stop bliver i en by, der har et stort tårn med et ur i midten. Her fanger en pige hans opmærksomhed, da hun sidder og græder:

“”Hvorfor græder du?” spurgte Walter pigen. “Slut med sut” hulkede pigen og pegede på et suttetræ. Meget ulykkelig fortalte pigen, at hun ikke længere skulle bruge sut. Walter kunne sagtens huske, da han selv skulle stoppe med at bruge sut.

Selvom sutten gjorde Walter tryg og glad, så var han ikke blevet ked af at skulle undvære den. Men Walter kunne jo også altid finde en grund til at være glad.”

Efter at Walter har snakket lidt med pigen, er hendes humør blevet bedre og han tager videre rundt i verden. Han kommer blandt forbi Danmark, hvor han møder en lille dreng, som ikke kan svømme, og hvor han end kommer hen, så er der børn, som har brug for at blive glade igen. Da han når til New York, træffer han en dreng, som snøfter. Han er nemlig på lejrtur, men han har hjemve, for hans mor og far er ikke med, men Walter får ham straks på andre tanker:

“Så fik Walter en idé! “Vil du ikke være min nye ven?” spurgte Walter glad. Det ville drengen rigtig gerne. “Hvad hedder du?” spurgte Walter drengen. “Jeg hedder Valentino,” sagde drengen. “Hej Valentino,” sagde Walter. “Nu er vi to venner. Så nu kan du også fortælle din mor og far om mig,” sagde Walter med et stort smil.”

Men hvad sker der, når man har svømmet længe rundt langt væk hjemmefra og har glemt alt om tid og sted?

Historien om Walter er ikke kun sød, men også lærerig. Det er ikke en helt sædvanlig billedbog, da Witt undervejs stiller spørgsmål til læseren/oplæseren som passer til situationen og det gør det mere til en form for samtalebog for små størrelser og deres forældre. Derudover er den fuld af skønne illustrationer Mauro Delli Bovi og den passer faktisk til en træfigur af samme navn, som børn kan sidde med under oplæsning. Der er også en skøn sang med noder til, og hvis man ikke kan læse noder, så er sangen skam også på YouTube.

Alt i alt en skøn og lærerig historie om hvalen Walter, som kommer ud på eventyr rundt omkring i verden og lærer både noget om livet på både land og i vand samt noget om ham selv undervejs.

Leave a Reply