Bloggerarrangement om konspiration med Zornig/Lindholm og Holm

Sidste år var jeg inde til et arrangement ved navn “Wine and Crime” og der havde jeg mulighed for at høre Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm tale om deres krimi, som udkom sidste år, nemlig ‘Arkimedes’. Denne var opfølger til ‘Bundfald’ og i år er 3’eren så kommet, nemlig ‘Eksodus’. Under overskriften “Konspiration” satte Politikens Forlag Zornig/Lindholm og Jesper Holm sammen til et arrangement for bloggere i midten af april på en eftermiddag, hvor vejret var helt fantastisk med en blå himmel foroven. Jeg var lidt tidlig på den og efterhånden samles en lille flok mennesker nede ved indgangen ved Boghallen, før vi fandt vores vej op til lokalet med den fine bogreol (der kommer snart et indlæg om Celeste Ng, hvor man bedre kan se reolen).

Holm lagde ud med at fortælle om hvordan han fik udgivet ‘Corpus Christi’ som selvudgiver og da Lene Juul fra forlaget opdagede hans navn på bestsellerlisterne, indgik de en aftale om at genudgive hans første bog og forlaget spurgte med det samme efter en opfølger dertil. Debuten tog det ham 5 år at skrive og den næste tog så omkring 2 år at skrive. Han arbejder ud fra en synopsis og typisk står han op grumme tidligt, som i klokken 4 for at skrive og dernæst svømmer han 1 time inden han tager på job. Han arbejder nemlig også fuldtid, så han går tidligt i seng om aftenen. Både ‘Corpus Christi’ og ‘Pater Noster’ har at gøre med nyfortolkede Bibelhistorier og Holm afslørede, hvordan der er i den første er 9 spor undervejs og i den næste er der 5 spor (jeg er faktisk lidt spændt på, om jeg selv lægger mærke til dem, når jeg går i gang).

Holms hovedkarakter er tempelridderen Noah Smith, der er uddannet som krigermunk i nutiden og hans sidekick er Elizabeth Huntington, som Holm gerne ville have til at skabe noget kærlighed på en eller anden måde i bogen, men “de var sgu ikke klar til det endnu”, erklærede han. Lindholm havde bemærket hans imponerende research og spurgte lidt ind til, hvordan han rent faktisk gør det. Holm forklarede hvordan han læste alt det, som han kunne komme til og nævnte Stephen Kings råd om at man skal skrive i 4 timer og læser i 4 timer om dagen. Der er nemlig en hel del fakta i bogen og de er “blandet godt sammen” med fiktion. Men når bogen er skrevet, så skal den også redigeres og det tog 8-10 måneder, hvor 70 sider blev skåret fra. “De ved, hvad der virker”, nævnte Holm om hans dygtige redaktører.

Dernæst gik snakken over på emnet med fejl i bøger, da Zornig fortalte om, hvordan hun havde fundet en i deres egen samme dag som arrangementet. Jussi fik åbenbart engang bøvl med en detalje med et vindue, der skulle åbnes og åbenbart havde han ikke fået det helt rigtigt. Hvor man i fantasy-genren kan tillade sig fuldstændig fiktive elementer, så skal man i krimi-genren tjekke hver en detalje. Et sted, hvor både Holm og Zornig/Lindholm får mulighed for at snakke med deres læsere, er på Facebook og engang var der noget med en kat, som bliver slået ihjel i en bog og en læser snakkede om at melde det til dyreværnet. Men en karakter er jo ikke virkelig og åbenbart var der en del ældre damer, som slog Holger Juul Hansen med paraplyer, dengang hans karakter Varnæs i ‘Matador’ havde en affære med Ulla. Enden på denne del af samtalen blev, at bare fordi en karakter gør noget i en bog, så betyder det bestemt ikke, at forfatteren bifalder det eller står inde for det som person.

“Hvad er det, der driver dig?”, spurgte Camilla Wahlgreen fra forlaget om og Holm forklarede, hvordan han er fascineret af det blanke papir og hvordan der “dukker noget op af kød og blod”, som man ikke lige havde forestillet sig. Efter lidt snak om hvor inspirationen til karaktererne kommer fra, heriblandt Holms gamle karatetræner, blev det tid til at få lidt mad og høre lidt om hvem der var hvem blandt bloggerne. Helle fra forlaget spurgte os, hvordan vi egentlig håndterede det med dårlige bøger og om hvordan vi forholder os til det med at anmelde kritisk, når det er nødvendigt. Zornig indskød, hvordan hun læser anmeldelserne for at blive klogere og Helle fortalte om at der var en god anmeldelse på vej fra Dagbladenes Bureau. Det er tit meget forskellige anmeldelser, som forfatterne modtager, men Zornig skriver f.eks. også inden for flere forskellige genrer, heriblandt børnebøger, biografier, fagbøger og så de her krimier sammen med Lindholm, som ofte skriver meget nonfiktion. De kom lidt ind på hvordan de havde fået inspiration til den første krimi, da Zornigs bror døde ganske mystisk ved at falde ned fra 1.sal. De fik aktindsigt og opklaringen beskrev de som “ren krimi”. De fortsatte med at forklare,  at i virkelighedens Nakskov lukker politistationen kl.13 og så skal man ellers til Næstved, hvis der er noget. Deres to hovedpersoner “kan ikke finde ud af ret meget” og Lindholm fortalte, at de ikke er nemme at hjælpe, især fordi de hele tiden tager dårlige beslutninger.

Holm spurgte ind til hvordan de egentlig arbejder, og de forklarede, at de udvikler plottet sammen og i den første bog havde de hvert deres kapitel, der skulle forenes. Zornig er inde i hovedet på Malene og Lindholm skriver så om Mathias. De arbejder også med en vetoret, forstået således at hvis en siger nej så er det sådan. “Vi er meget skrivende i vores måde at kommunikere på,” erklærede de og de skriver også når de er på ferier. Næste bog bliver lidt anderledes, da de skifter hovedperson og Mathias kommer blandt andet til at blive en biperson. I løbet af årene har de fået et større netværk, som blandt andet inkluderer en retsmediciner og nu tør de godt gå ind i et andet univers, som de selv forklarede det. Udover at det bliver en anden hovedperson fremover, så kommer der også mere samfundsfokus.

Og så er ‘Eksodus’ bestemt ikke for sarte sjæle, af hvad jeg hørte fra de andre. Den går nemlig helt tæt på Tessa og hendes selvskade, som faktisk er en egentlig lidelse og det er inspireret af en kvinde, som parret kender. Hvad det helt præcis er, vil jeg ikke afsløre her, men det var tydeligt, at flere af dem, som havde læst bogen, kunne huske den ligeså tydeligt inde til arrangementet. Så blev det ellers tid til at få taget fællesbillede, som i kan se på Holms Facebookside og få diverse bøger signeret. Tusind tak til både Politikens Forlag, Helle og Camilla og ikke mindst forfatterne for et par rigtig hyggelige timer. Jeg ser frem til at få dykket ned i jeres bøger inden længe og i kan læse mere om dem fra Zornig/Lindholm her og dem fra Holm lige her.

Leave a Reply