Mrs. Bridge af Evan S. Connell

Mrs. Bridge af Evan S. Connell, 2017. Anmeldereksemplar fra Forlaget Olga. Opr. udgivet med samme titel i 1959 og oversat af Ib Poulsen. Antal stjerner: 5/5

Hvordan levede amerikanske familier i første halvdel af det 20.århundrede i Kansas City og hvordan så livet ud for en ganske almindelig husmor?

Connell tager i denne bog sine læsere med tilbage til Kansas City, hvor India Bridge bor sammen med mand og børn og lever et ganske stille og roligt liv. Som så mange på den tid går hun hjemme medens manden tager på arbejde og børnene er i skole og vi lærer hende at kende gennem de her små vignetter, som afspejler hendes bekymringer og livet som husmor. Husmorlivet er fuld af bekymringer for blandt andet børnene og her især forundringer over hvorfor børnene gør, som de gør. Men hun opstarter også små projekter for sig selv og et af disse er læsning af en ordforrådsbog:

“Lidt efter blev samtalen drejet ind på ordforrådsbogen, og mrs. Bridge roste den og anbefalede den varmt over for Madge, som svarede, at hun lige var blevet færdig med at læse den.

Mrs. Bridge blev meget forbavset over den oplysning. “ Er det rigtigt?” spurgte hun usikkert, for bogen havde tydeligt nok ikke påvirket Madges ordforråd.

“Ja, og den var fabelagtig! Den burde alle mennesker læse.”

Mrs. Bridge følte sig noget modfalden efter denne snak med Madge. Hun fortsatte imidlertid med sine lektioner, når som helst der var tid til det. Hun ønskede virkelig at blive færdig med bogen, for hun mødte hele tiden folk, der spurgte, om hun havde læst den, og i løbet af en måneds tid var hun nået til lektion tyve, hvor man skulle lave adverbier om til substantiver. Indtil videre var ingen af hendes veninder kommet med kommentarer, sådan som smudsomslaget lovede. Derfor mistede Mrs. Bridge lidt af modet. “

Og der er flere situationer som ovenstående i løbet af bogen. Hun forsøger hele tiden at forbedre sit liv og sønnen Douglas gør det ikke altid nemt for hende. Han har ofte ganske mærkværdige idéer og en af disse, som virkelig skaber mange bekymrede tanker hos mrs. Bridge, er da han vil bygge en form for bjerg af affald. Forholdene til hendes døtre er heller ikke altid gnidningsfrie og det er blandt andet gennem datteren Carolyns venskab med naboens gartners datter, at vi hører om raceforholdene på denne tid. Naboens gartner er nemlig ikke hvid som Mrs. Bridge og hendes familie og det er hun særligt opmærksom på i flere tilfælde. Hvad der også er særligt interessant er kønsrollerne i bogen. Mænd kan gøre én ting og kvinder må gøre noget andet og det ses blandt andet når hun er ude og køre i hendes bil, hvor hun er utrolig påpasselig med ikke at genere andre:

“Den elegante Lincoln, som hendes mand havde givet hende i fødselsdagsgave, var alt, alt for lang, og hun kørte den lige så forsigtigt, som hun ville have gjort med et lokomotiv. Folk dyttede altid af hende eller drejede hovedet og gloede, når hun gled forbi. Fordi Lincoln’en var blevet indstillet for lavt i tomgang, gik motoren ofte i stå, når hun standsede ved et kryds, men eftersom hendes mand aldrig brugte Lincoln’en, og hun selv regnede med, at sådan var det bare med biler, blev tomgangen aldrig justeret. Mange gange holdt hun en hel kø af biler tilbage, mens hun enten trykkede for længe på selvstarteren eller også ikke længe nok. Hun var godt klar over, at hun ikke var en kyndig billist, og sagde altid pænt undskyld, hvis der skete noget uheldigt, og hun gjorde sit bedste for ikke at komme i vejen for nogen.”

Men hvordan skal det gå en kvinde som mrs Bridge, når tidens gang ændrer hvordan verden ser ud og og hvordan ændres familieforhold hen over tid?

Hvor ville jeg ønske, at der var flere, der kendte til denne bog som burde være en moderne klassiker. Måden hvorpå samfundet er beskrevet er helt eminent og hver en sætning er så velskrevet og uden fyldord, at det er helt svært at stoppe med at læse den igen og igen. Den er udgivet første gang i 1959 og der eksisterer faktisk en modpart til historien, nemlig “Mr. Bridge” af samme forfatter, som jeg glæder mig til at læse, da han måske har andre tanker om sin familie og det samfund, som han er en del af. Som læser når man gennem de 117 vignetter at lære mrs Bridge at kende og det er uden tvivl en fortælleteknik, som kan noget helt specielt og som jeg håber på at se mere af fremover, da man virkelig lærer karaktererne at kende på en helt anden måde.

Alt i alt en velskrevet bog om livet som husmor i USA på en tid, hvor raceforskellene og kønsrollerne var ganske anderledes end i dag og som helt klart er en must-read bog til læsere, som er vilde med tv-serien “Mad Men” og det amerikanske samfund.

2 Comments

 1. Nanna

  december 31, 2018 at 10:44 am

  Den får jeg nu virkelig lyst til at læse! Den var løsningen på Weekendavisens dobbeltkryds 21/12😉
  Hilsen fra Nanna, Emdrup

  1. Ann-Kristine

   september 5, 2019 at 10:13 pm

   Jeg beklager det utrolig sene svar på denne kommentar. Mon du har læst om ægteparret Bridge nu? 🙂

Leave a Reply