Julebestiariet af Benni Bødker & John Kenn Mortensen

Julebestiariet af Benni Bødker & John Kenn Mortensen. Anmeldereksemplar fra Cobolt. Antal stjerner: 4/5

Hvilke monstre dukker frem rundt omkring i verden, når det bliver vinter og hvem er Julebukken egentlig?

Herr Candidatus Magisterii Benni Bødker og  Herr Illuminator John Kenn Mortensen står bag denne julekalenderbog, der hver dag i december op til juleaften fortæller om monstre, som man kan støde på om vinteren. Og det er bestemt ikke få monstre, der findes derude, men heldigvis beskriver Herr Bødker dem virkelig detaljeret og Herr Kenn Mortensen illustrerer dem alle undervejs. Et af de monstre, som de advarer om, kaldes for Baba Yaga, men bærer også navnene Baba Jaga, Ježibaba og Baba Roga:

“Baba Yaga er måske det mest frygtede af de slaviske væsner. Hun er en gammel heks, der tit beskrives som lige så grim, som hun er grusom. Hendes hus i skoven står på ét kyllingeben, således at det kan dreje rundt om sig selv og holde øje med sine omgivelser.”

Der er ingen af disse monstre, som man har lyst til at møde en mørk aften og heldigvis har de to herrer været så venlige at angive fareklasser i grankogler, så man ved hvor slemt det står til, hvis man møder dem ude i det fri ganske alene. De har også inkluderet signalementer og hvor man enten skal holde sig fra eller måske endda rejse til, hvis man er lidt nysgerrig. Og det er ikke alle monstre der er helt ukendte for os mennesker. Men Julebukken, som især kendes i Tyskland og her i Norden, er ikke helt som vi tror, når vi sådan sætter figurer af ham ved døren eller på træet:

“De fleste kender Julebukken, der er lavet af halm og bundet sammen med rødt bånd. Den er en hyggelig del af julens pynt, der som regel står i vindueskarmen eller på gulvet ved siden af juletræet.

I virkeligheden er det en langt farligere gæst, man har lukket inden for i studien. I gamle dage stod Julebukken for en sikkerheds skyld ude i laden, og det fortælles, at hvis man dansede med den ved midnatstide, ville den forvandles til Fanden selv og rive en i stumper og stykker under den vilde dans.”

Men hvilket monster er mon det mest frygtindgydende, som man ikke vil møde på en dyster aften og har vi egentlig mange af dem her i Norden?

Bødker og Kenn Mortensen giver i denne bog de bedste råd og bedste beskrivelser af monstre ved juletid, så ethvert menneske har mulighed for at slippe væk. Det er en fantastisk god idé og herhjemme vil den blive fundet frem hvert år fremover. Kombinationen af Bødkers ord og Kenn Mortensens illustrationer passer som hånd i handske (eller måske endda som børn i monstres sække så det passer til et par af bogens kalenderlåger). Bogen egner sig desuden til store børn og bestemt også til voksne og jeg krydser fingre for at vi kommer til at høre noget igen fra de to herrer, da man mest af alt har lyst til at begynde forfra på bogen, når sidste side er vendt. Alt i alt en virkelig fantastisk kombination af grusomme beskrivelse og frygtindgydende illustrationer af monstre, som måske bor i nærheden af dig og som måske er mere farlige end du går og tror op til jul.

Leave a Reply