De gale af Kim Fupz Aakeson og Mikkel Sommer

De gale af Kim Fupz Aakeson og Mikkel Sommer, 2012. Høst og Søn. Antal stjerner: 4/5

Hvad ville der ske med Danmark, hvis alle over 25 blev ramt af en virus, der fik dem til at glemme hvem de er og hvem ville tage kontrol over hvad der skulle ske?

Kim Fupz Aakeson har med “De gale” opstillet et næsten utænkeligt scenarie om et kriseramt Danmark – eller ville det kunne ske en dag? Vi starter med at møde Steff og Topper, som går på en skole i Jylland. Topper fortæller om en virus, som han har hørt om og denne kan bruges som en form for krigsangreb. Pludselig indkaldes de til forsamling på skolen, hvor det er blevet bestemt, at de skal blive på skolen foreløbig. Steff og Topper er ikke helt tilfredse og beslutter sig for at flygte, så snart det bliver mørkt. Allerede da de møder de første mennesker uden for skolen, mærker de, at noget er galt. De går efter lang tids vandring ind i et supermarked, hvor ejeren kun kan sige “En Kurv. I skal tage en kurv.”, og de skynder sig hurtigt ud. De har nemlig et mål og det er at komme til Helsingør, hvor Steff’s familie bor.

Da de endelig når Lillebæltsbroen, ser de en samling af mennesker, der også søger vestpå – de får et lift med en båd mod at give noget af værdi væk og de søger ind mod en skov for at sove der. Her møder de pigen Popsy, som rejser alene mod Sverige. De beslutter sig for at følges vestpå – dette bliver ikke en nem rejse, men hvor der er håb, må der vel være vej.

Aakeson står på delvist bag denne lille perle, da den er udgivet ud fra hans bog. Dog er det Mikkel Sommer, som har illustreret denne og de to har arbejdet sammen flere gange før. Hans illustrationer er rigtig gode til at illustrere handlingens forløb og især deres problemer undervejs. Bipersonerne forbliver bipersoner og illustrationerne af vores tre hovedpersoner er ikke for detaljerede, så de kunne være enhver egentlig. Som læser sidder man tilbage med frygt for at det ikke er så utænkeligt som det burde være og de tre unges eventyr er mere en kamp om overlevelse end man først ville tro. For hvem kan man stole på og kan et samfund virkelig fungere, hvis over halvdelen af befolkningen er gale?

Alt i alt en velillustreret graphic-novel, som har givet mig lyst til at læse originalen. Det er en mere dyster og dystopisk fortælling end man normalt kender Aakeson for og jeg er enig med forfatter og litteraturkritiker Jens Andersens citat på bagsiden af bogen:

” Det er en roman, som i sin dygtige blanding af Lars von Trierske scenerier, Orwellske stemninger og hårdkogt B-filmjargon har en vældig appel til unge læsere.”

Leave a Reply