Året Rundt af March Krak-Nielsen

Året Rundt af March Krak-Nielsen, 2014. Anmeldereksemplar fra Forlaget Mellemgaard. Antal stjerner: 3/5

Hvem er manden på bænken og hvilke begivenheder påvirkede det danske samfund mest i 2012?

Debutanten March Krak-Nielsen har med “Året Rundt” skrevet en ganske fin roman om en mand, der bruger størstedelen af sin tid på en bænk og han er vores røde tråd. Krak-Nielsen bringer os tilbage til førnævnte år, nemlig 2012, hvor der skete en del i både Danmark og resten af verden. Bogen starter dog med etableringen af et nyt spisested i nærheden af den bænk, hvor vores hovedperson sidder stort set hver dag. Stedet kommer til at hedde “Janchos”, en blanding af navnet på ejeren Jan samt det at de vil servere nachos på dette sted. Manden på bænken bliver vi introduceret for i prologen med følgende ord:

“Da han gik hjem, hilste han på manden, der sad på bænken ovre på den anden side af gaden. Han havde siddet der hver dag. Jan vidste ikke, hvad han lavede der, men han var meget fredelig og passede sig selv. Og så hilste han igen, hvis man hilste på ham først.”

Vi bliver mindet om de forskellige begivenheder gennem årets løb på forskellige måder. Typisk bliver begivenheden beskrevet og derefter hører man, hvad manden på bænken har af meninger. De mest interessante passager handler om menneskeskæbner rundt om i verden; følgende citat er om en ganske normal person, der på en eller anden måde er indblandet i en begivenhed, som manden på bænken hører om:

“Vegard Gamst Yttergård sad inde i salen. Han sad og ventede på at se det monster, der skulle komme ind ad døren om lidt. Han var intet mindre end et monster. Han huskede desværre tydeligt, hvad der var sket. Helt ned i detaljer. Han tænkte tilbage. Næsten et år tilbage. Han havde været på Utøya med de andre unge.”

Det er med situationer som denne, at man fornemmer, at Krak-Nielsen rent faktisk kan blive en god forfatter. Dog var der to ting, som trak ned i vurderingen af min læsning. Han går til tider alt for meget i detaljer, og dette ses især i kapitel 23, hvor han ifl. min personlige mening bruger alt for mange sider på at beskrive fodbold gennem tiderne i Europa. Der mangler uheldigvis en korrekturlæser i forbindelse med dette værk og det er virkelig ærgerligt. Dog er der håb forude og jeg ville være frisk, hvis jeg kunne få fat i hans bøger i fremtiden. Der er virkelig perler iblandt de filosofiske betragtninger, blandt andet denne:
” Forandring, tænkte manden på bænken, det, vi alle vil have, men ingen gør noget for at få. Når det endelig sker, søger vi tilbage til det, vi kender.”

Alt i alt en god roman, som er fængende størstedelen af tiden. Det er interessant at have en ganske almindelig mand på bænken som hovedkarakter og vi kender mere til hans meninger end til hvem han egentlig er som person. Han kunne være enhver dansker og det er nemt som læser at følge hans iagttagelser af verden omkring ham.

Leave a Reply