The BFG af Roald Dahl

The BFG af Roald Dahl, 1984. Puffin Books. Opr. udgivet i 1982. Antal stjerner: 5/5

Findes der egentlig kæmper og hvis ja, hvor bor de så henne?

”The BFG” (på dansk: ”Den store venlige kæmpe”) er en fortræffelig børnebog af den britiske forfatter Roald Dahl, som også står bag bestsellerne ”Matilda” og ”Charlie og chokoladefabrikken”. I ”The BFG” bringer Dahl os hen til den lille pige Sophie, som ikke kan sove en aften. Det er den såkaldte ”witching hour”, hvor både børn og voksne sædvanligvis sover, og det giver mulighed for de mørke ting kan komme frem for en stund. Sophie står op af sin seng og ser noget ganske mærkværdigt, da hun kigger ud af vinduet gennem sine tykke briller:

”Suddenly she froze. There was something coming up the street on the opposite side.

It was something black…

Something tall and black…

Something very tall and very black and very thin.”  

Før Sophie ved af det, er hun blevet taget ud af sit værelse og er på et ganske ukendt sted lige pludselig. Men hun har været heldig. Kæmpen, som hun møder, er netop BFG – en stor venlig kæmpe – og vil bestemt ikke spise hende som mad, hvilket hun ellers har frygtet. Han har taget hende med til kæmpernes land, hvor han gør en ganske mærkværdig ting, som Sophie ikke troede var muligt – han samler nemlig på drømme i små glas i tusindvis. Han samler dem ind på en ganske særlig måde:

”`How do you catch them?´

`The same way you is catching butteryflies,´ the BFG answered. ´With a net.´ He stood up and crossed over to a corner of the cave where a pole was leaning against the wall. The pole was about thirty feet long and there was a net on the end of it. ´Here is the dream-catcher,´ he said, grasping the pole in one hand. ´Every morning I is going out and snatching new dreams to put in my bottles.´

Men hvordan har de andre kæmper det med mennesker? Og hvor kraftfuld kan en drøm egentlig være?

Når Dahl skriver historier for børn, gør han det med en sådan fantasi, at også voksne bliver fanget af hans historier i løbet af kort tid. Det er bestemt ikke til at mærke at bogen første gang blev udgivet i 1982 og at den som film lige om lidt får premiere og er instrueret af selveste Steven Spielberg. Sophie som karakter er bestemt en modig én af slagsen og som med så mange af Dahls bøger ærgrer jeg mig over, at hun kun optræder i en enkelt bog. Det samme gælder kæmpen. De livsanskuelser, som han indimellem kommer med, er guld værd og det er blandt andet dem, som gør, at voksne også kan få noget ud af læsning af denne børnebog. Alt i alt en fantastisk historie, som tager læseren med på en forunderlig rejse til og fra kæmpernes land og som altid er velskrevet af Dahl.

1 Comment

  1. De 13 mest mindeværdige læseoplevelser i 2016 – Ord fra en bibliofil

    januar 12, 2017 at 8:03 am

    […] The BFG af Roald Dahl, 1984. Anmeldelsen kan læses lige her.  […]

Leave a Reply