Elizabeth er forsvundet af Emma Healey

Elizabeth er forsvundet af Emma Healey, 2015. Anmeldereksemplar fra People’s Press. Opr.udgivet som Elizabeth is missing i 2014. Antal stjerner: 5/5

Hvad gør demens ved de sygdomsramte og er det muligt at løse et mysterium, som fandt sted for over et halvt århundrede siden?

Denne debutroman af Healey er som et puslespil, hvis brikker giver mening, når de lægger der, hvor de skal være. Maud er navnet på vores hovedperson – en ældre kvinde, som har svært ved at huske, men som helt bestemt mener at hun sagtens kan klare sig selv. Det er dog somme tider svært at genkende menneskene omkring hende og hun kan heller ikke helt holde styr på hvad dag i ugen det er og hvilke ting hun skal købe, når hun er hos købmanden:
””Er du sikker på, det var det, du skulle have?” spørger Reg. ”Det er bare, fordi du købte en masse ferskener i skiiver, da du var her i går.”

Jeg ser ned i kurven. Er det rigtigt? Købte jeg virkelig det samme i går? Han hoster kort, og jeg kan se et svagt glimt af morskab i hans blik.

”Helt sikker, tak,” siger jeg med fast stemme. ”Hvis jeg har lyst til at købe dåseferskener, så gør jeg det.””

Hun har en veninde, som hedder Elizabeth og hun er overbevist om at Elizabeth er forsvundet. Hun går hen til det hus, som Elizabeth plejede at bo i, et hus, som blev bygget dengang Maud var barn og skribler ned på papirer, hvad hun iagttager udefra. Hendes datter Helen fortæller hende ellers at Elizabeths søn Peter tager sig af sin mor, men Maud tror hende ikke helt. Samtidig med nutidens historie bringer Maud os tilbage til dengang hendes søster Sukey forsvandt og aldrig blev fundet igen. Det er som om at nutidens små elementer (bøger, smykker, tøj) bringer hende tilbage:

””Vi plejede at presse blomster inde i bøgerne,” siger jeg.”Sukey og jeg, dengang jeg var barn.”

Vi havde tænkt os at lave et billede med dem, men det blev bare aldrig til noget. Og flere år senere fandt jeg de tørrede og pressede svaleurtblomster, forglemmigejer, violer og smørblomster inde mellem siderne i min fars mrs. Radclifferomaner. Vi pressede også græsser, og kløvere.”

Maud ved, at nogen er forsvundet og går selv på jagt for at løse mysteriet. Nede på politigården kender de hende godt efterhånden og det er først efter et godt stykke tid, at alle de små ledetråde begynder at give mening for Maud. For hvor forsvandt hendes søster hen?

Sjældent har jeg læst en bog som har rørt mig i samme grad som denne. Healey skriver så fantastisk godt, at det var svært at tro, at bogen er skrevet af en ung kvinde. Hendes beskrivelser af Mauds hverdag gennem Mauds øjne er så præcise som de kan være og man får virkelig medfølelse som læser. Før jeg læste denne, vidste jeg blot, at den havde fået meget ros og handlede om en gammel kvinde, som vil opklare en form for mysterium. Det er en skildring af en sygdom og samtidig en spændingsbog, hvor man ikke ved, hvad hun vil finde på på næste side. Alt i alt en fremragende debutroman som tager sin læser med i opklaringen af et mysterium gennem en dement kvindes øjne.

 

NB: Grunden til at denne ramte mig så hårdt og jeg også har lånt den ud til mine forældre er at min mormor gennem de sidste par år er blevet ligesom Maud, nemlig dement. Det er som at se gennem hendes øjne og da jeg blev færdig, var min reaktion: “Stakkels mormor…..”

 1. Malene H

  september 13, 2015 at 10:45 am

  Den lyder virkelig rørende og samtidig barsk – jeg tror hellere, at jeg må se lidt nærmere på den.

  1. Ann-Kristine

   september 20, 2015 at 7:47 pm

   Den er virkelig god! Jeg venter spændt på flere bøger af Healey 🙂

Leave a Reply