Graphic novels om Johnny Cash og The Carter Family

Læser du graphic novels?

Lige da jeg startede bloggen, læste jeg en hel del tegneserier og graphic novels udover romaner, men i løbet af de sidste par år har jeg ikke fået læst så mange, som jeg gerne ville. Det har jeg dog besluttet mig for at ændre her i 2022 og lige i øjeblikket får jeg masser af inspiration til hvad jeg skal få læst, da jeg er ved at kigge på samlingen af tegneserier og graphic novels på arbejdet (jeg er faktisk også ved at skrive indlæg til vejlebib.dk om netop tegneserier og graphic novels) og der faldt jeg over denne her med Cash, som jeg ikke var stødt på tidligere (selvom jeg er stødt på Kleist tidligere – han har nemlig også lavet en bog om Nick Cave). Der er masser af graphic novels på landets biblioteker og på Bibliotek.dk fandt jeg denne her om Carter-familien, som normalt står på en hylde på Gladsaxe Bibliotekerne. Kort sagt: der er guld at finde på Bibliotek.dk.


Johnny Cash – I see a darkness af Reinhard Kleist, 2009. Abrams ComicArts, New York. Antal stjerner: 4/5

Hvem var Johnny Cash, som stod bag store hits som ‘Ring of Fire’ og ‘I Walk the Line’, egentlig og hvordan kan det være at han lige pludselig befandt sig på en scene i et fængsel i 1968? 

Allerede da Johnny Cash var barn, var der sang i hans liv, for når han gik sammen med sin familie ude på marken, brugte de sang til at få dagen til at gå hurtigere. Da han var 17, forlod han familien og blev kort tid efter hvervet i luftvåbenet. Karrieren som musiker begyndte først for alvor, da han var vendt hjem igen og blevet gift med hans ungdomskærlighed Vivian. Det der med at være hjemme hos kone og familie er ikke lige så spændende for Cash som at spille koncerter og skrive musik og en dag får Cash mulighed for at spille sammen med June Carter, som ofte spillede i radioen med sin familie, da Cash voksede op: 

“June: Hello Johnny. 

Cash: It’s a pleasure to see you again, June. 

June: The pleasure is all mine, Johnny. 

Cash: It’d make me truly happy to be able to welcome such a great musician into my show. 

June: It’d be my honor. 

Cash: An’ mine, too. 

Bob: Well, that’s just wonderful!

Cash: I’m mighty proud, boys. With Fluke on drums, we’ve finally become a real band…

Bandmedlem: Yeah!

Cash: An’ now we’ve got none other than June Carter joining us as a singer. June’s gonna ride with me in future on the tour bus. An’ one last thing … Keep yer hands off! 

Bandmedlem: Oh boy, I smell trouble.” 

Livet som rockmusiker er ikke altid nemt og Cash har sine opture og bestemt også sine nedture. Kleist benytter sig af sort/hvid illustrationer, som passer helt perfekt til stemningen i bogen og ‘the Man in Black’, som Cash blev kaldt. En af de sidste sange, der bliver nævnt i bogen, er ‘I See a Darkness’, som Cash indspillede et par år inden hans død og som i kan se herovre og læse lidt af herunder: 

Well, you’re my friend

And can you see

Many times, we’ve been out drinkin’

Many times we shared our thoughts

But did you ever, ever notice

The kind of thoughts I got?

Well, you know I have a love

A love for everyone I know

And you know I have the drive

To live, I won’t let go”


The Carter Family: Don’t Forget This Song af David Lasky og Frank M. Young, 2012. Abrams. Antal stjerner: 4/5 

Hvordan blev musikgruppen ‘The Carter Family’ dannet og hvor kom mange af de sange fra, som de indspillede mellem 1927 og 1944? 

I hjertet af den amerikanske sangskat finder man musikgruppen ‘The Carter Family’ og grundstenen til den musik blev allerede lagt tilbage i 1914, hvor den unge mand A.P. Carter forsøgte at klare sig  som en rejsende sælger. En dag da han var ude for at forsøge at sælge, mødte han en ung pige ved navn Sara Dougherty og efter et års tids kurtisering og meget sang for begge unges vedkommende, blev de endelig gift. Det er ikke så nemt at komme til at leve af musik på denne tid, men A.P. har fundet på noget ganske smart:   

“Sara: You gonna fix that water pump?

A.P. : Got some bizness to attend to first… 

Sara: Girls, you ready for school?

Janette: J’nette cain’t find one o’ her shoes! 

Gladys: Bye-bye Daddy! See you at supper! 

A.P. : … Uh-huh…. 

Sara: Where are you off to in such a hurry? 

A.P. : Gotta find some songs. 

Sara: There’s work needs doin’ here! 

A.P. : I got to go… we need more songs! I’ll drive th’ girls to school. I ought t’ be back in a couple o’ days. You’ll be fine! “ 

Men er musikken eller familien vigtigst for A.P., når alt kommer til alt og hvordan endte June Carter, senere Carter Cash, på scenen med sin familie? 

Lige siden at jeg så ‘Walk the line’ tilbage i 2006 (jeg så den i biffen, da jeg var hjemme fra efterskole for at holde vinterferie) har jeg været nysgerrig på Cashs og Carters historie og hvorfra inspirationen til musikken kom og efter at jeg havde vendt den sidste side i denne graphic novel, gav det lige pludselig meget mere mening. Young og Lasky kommer vidt omkring med deres ord og illustrationer, men selvom der er mange personer over mange år, så bliver man som læser ikke forvirret undervejs. Det er uden tvivl en must-read hvis du er interesseret i den amerikanske sangtradition og livet for den almindelige amerikaner fra 1927 og til 1944.

En af de mange sange, der er nævnt i bogen, er ‘Keep on the sunny side’ og i kan finde den herovre på YouTube  og her er lidt af teksten: 

“Well there’s a dark and a troubled side of life.

There’s a bright and a sunny side too.

But if you meet with the darkness and strife,

The sunny side we also may view.

Keep on the sunny side, always on the sunny side,

Keep on the sunny side of life.

It will help us every day, it will brighten all the way,

If we keep on the sunny side of life.”

Leave a Reply