Podcasts og artikler om litteratur, som jeg har hørt og læst på det sidste

Jeg er så småt begyndt at høre podcasts igen efter en lang pause, hvor jeg ikke helt kunne finde tid til det. Måske er det efter at jeg var med i publikum til LiteratureXchange, da Anne Glad interviewede Jens Blendstrup eller også er det fordi at når man først er begyndt at høre podcasts om bøger, så kan det være svært at stoppe igen. Måske har i det også sådan at podcasts og lydbøger er noget man hører meget i en periode, så holder man lidt pause og så begynder man sådan lidt igen ud af det blå. Nå, men jeg har både genoptaget et par stykker og så er jeg stødt på et par nye og også et par interessante artikler fra udenlandske medier, heraf en om forfatterinden bag ‘Anne of Green Gables’ og en som jeg tidligere er stødt på i forbindelse med Netflixserien ‘Anne with an E’:

Gutkind Podcast

I januar 2020 så et nyt forlag ved navn Gutkind dagens lys i Danmark og et år efter opstart kom der en podcast, der har værterne Ida Rud og Rasmus Meldgaard Harboe og her bliver der fokuseret på både forfattere (de besøger blandt andet Helle Helle på et tidspunkt) samt forskellige sider af det at udgive en bog (forsider, oversættelser m. m.). En af de bedste udsendelser, som jeg har hørt for nylig, handlede om det at udgive børnebøger og hvilke tanker forfatteren og illustratoren Ane Bjørn (‘Trylleblik‘) og Gutkinds redaktionschef for børne- og ungdomslitteratur Tine Flyvholm har gjort sig i forhold til dette. I kan høre den podcast om børnebøger lige her og her er et link til en side om selve podcasten, hvis du også er lidt nysgerrig på hvem Rasmus og Ida er og deres eget forhold til bøger. 

Tid til bøger

Det er efterhånden lidt tid siden at Politikens Forlag startede deres podcast ‘Tid til bøger’, men jeg har faktisk slet ikke fået nævnt den herinde. Man kan høre den flere forskellige steder, men jeg linker lige til den ovre på eReolen, hvor man nemt lige kan låne den uanset om du har et Apple-produkt eller et Android-produkt. Jeg har for nylig hørt en med pressechef Camilla Høy og forlagschefen for Oversat Line Miller, hvor de snakkede om oversatte bøger og her var det både de helt nye og dem med et par år på bagen, som blev nævnt og det er i øvrigt journalisten Janus Camara, som står bag produktionen af den podcast-serie. Der er både udsendelser til kriminørden, dem som er vilde med oversat skønlitteratur og en masse andre typer læsere.

World Book Club

Jeg tror faktisk, at jeg har skrevet om ‘World Book Club’ før herinde, men den eksisterer stadig og der kommer stadig nye interviews med forfattere første lørdag i hver måned, så derfor anbefaler jeg den lige igen. Det er altid engelske Harriett Gilbert, som er bag mikrofonen, men det er lidt forskelligt om programmet bliver optaget i London eller et andet sted i verden (Jeg hørte en med Jostein Gaarder om ‘Sofies verden i sidste uge og den blev optaget i Oslo), men uanset hvor den bliver optaget, så er der altid spørgsmål fra læsere over hele verden, som enten har sendt mails eller ringet ind med et spørgsmål. En af de nyeste udsendelser er et interview med krimiforfatteren Louise Penny, som udgiver en ny bog her til efteråret i samarbejde med Hilary Clinton og hun fortalte om hendes serie om politiinspektøren Armand Gamache og byen Three Pines, som efterhånden er kommet op på 16 bøger (nr. 17 udkommer i august – en hel del af dem er allerede udkommet på dansk i øvrigt). Da jeg scrollede ned i listen over udsendelser, opdagede jeg også en med Jojo Moyes, som handlede om bestselleren ‘Me before you’ og det var ret interessant at høre om hendes tanker bag den og det at skrive. I kan se listen over udsendelser lige her og jeg kan også varmt anbefale den med den islandske forfatter Sjón (ham med ‘Codex’ og ‘Skygge-Baldur’), der i podcasten snakker om bogen ‘Månesten’ fra 2013, hvor Island er præget af den spanske syge og den udsendelse er fra januar i år.

Bogselskabet

Det her er en af de podcasts, som jeg faktisk først for nylig sådan rigtig er begyndt at høre. Anne Glad var nemlig på scenen til LiteratureXchange her i år og der hørte jeg en fantastisk samtale med Jens Blendstrup, som i kan høre lige her. Det er et program, der sendes på P1 og jeg kan se på hjemmesiden, at udsendelsen har eksisteret i snart 3 år og sikke nogle navne, som Glad har haft forbi for at snakke om deres bøger. Der kommer en ny udsendelse sådan cirka hver uge og de to nyeste kan jeg godt se, at jeg snart skal få hørt – det er nemlig en om ‘Rampen’ af Jesper Stein og ‘Bargums synder’ af Sofie Malmborg, som er to bøger jeg har på min bør-snart-få-læst liste.

Læsefeber

Da jeg var ved at google lidt i forbindelse med indlægget om LiteratureXchange i 2019, opdagede jeg, at forfatteren Puk Qvortrup havde startet en podcast ovre på eReolen og her i weekenden fik jeg hørt den, der handler om forfattere på sociale medier, hvor Leonora Christina Skov blandt andet fortæller om hendes tanker om posts på Instagram. Qvortrup har valgt forskellige temaer til udsendelserne og en af dem er f.eks. lydbogens popularitet og en anden handler om ordblindhed. Der er faktisk en hel del podcasts inde på eReolen, som i kan finde lige her.

On witness and respair: A personal tragedy followed by pandemic

Et af de forfatterskaber, som jeg har overvejet at give mig i kast med de sidste par år, er Jesmyn Wards og da jeg til LiteratureXchange hørte Rushdie anbefale hendes bøger, er jeg blevet endnu mere nysgerrig. Til samtalen nævnte Thomsen, at der var det her interessante essay i Vanity Fair, som han varmt kunne anbefale og det er den her, der er blevet lagt online i starten af september sidste år. Wards mand døde i januar 2020 i en alder af kun 33 og 2 måneder senere ramte COVID landet. Som dansker er det ret interessant at læse om hvad der skete derovre ift. COVID, mens vi havde lockdown herhjemme og hun skriver også lidt om Black lives matter. I kan læse artiklen herovre og hendes bedst kendte bøger herhjemme er i øvrigt ‘Syng, levende og døde, syng‘ (som Obama listede på hans liste over bedste bøger tilbage i 2017) og ‘Hvad reddes kan‘.

Interview med Douglas Stuart om hans prisvindende bog ‘Shuggie Bain’

En af de bøger, som jeg mest glæder mig til at læse snart, er ‘Shuggie Bain’ af skotsk-amerikanske Douglas Stuart (født i Skotland, men bor nu i USA), der for nylig udkom på dansk. I august kommer han forbi Danmark for at snakke om bogen og jeg håber sådan, at jeg kan nå at se ham oppe på Louisiana Literature, når han er i landet (der kommer mere info om årets litteraturprogram i starten af august – læs mere her). Bogen handler om denne her unge fyr Shuggie Bain, der vokser op i Glasgow i 1980’erne og om Shuggies mor, der kæmper med alkoholisme. Stuart voksede selv op i Glasgow på samme tidspunkt og interviewet er fra lige efter, at han vandt Booker-prisen for den bog og han fortæller også hvordan han fik afslag fra 32 redaktører inden det lykkedes at få den publiceret. Jeg glæder mig til at høre meget mere om den og tankerne om det at skrive bogen, når han gæster Danmark og indtil da kan jeg heldigvis dykke ned i bogen hjemme på bogreolen. I kan læse interviewet herovre. 

Artikel om Lucy Maud Montgomery – forfatterinden bag ‘Anne of Green Gables’

TW: Mental sygdom og suicide.
I sidste uge læste jeg et forord til en faglitterær bog på svensk om svenske læseres læseoplevelser af ‘Anne på Grönkulla’, som ‘Anne fra Grønnebakken’ hedder på svensk og forordet var skrevet af hendes barnebarn Kate Macdonald Butler, der nævnte, at hun tidligere havde skrevet en artikel om Montgomery og mentale problemer. Tilbage i 2008 blev denne artikel publiceret i ‘The Globe and Mail’, da det var 100 år siden at ‘Anne of Green Gables’ var blevet udgivet og her fortæller hun om at alt ikke var så nemt for Montgomery. Hun kæmpede blandt andet med depression og hendes familie er af den opfattelse, at hun tog sit eget liv i en alder af 67. Det er først inden for de sidste par år, at jeg virkelig er begyndt at læse om forfattere bag mine favoritbøger i form af biografier eller set dokumentarer om dem og pludselig giver Anne Shirleys erklæring om “My life is a perfect graveyard of buried hopes” mere mening, når man kender lidt til forfatterens historie. Der er skrevet flere artikler om det og også forfatteren Mary Henley Rubio, der har skrevet en biografi om Montgomery, giver sit besyv med i denne artikel fra samme måned som Butlers. 

“I just didn’t want to be a part of another whitewashed version of history”

Det er underrubrikken på en artikel om hvordan serien ‘Anne with an E’ valgte at bringe historien om Canadas oprindelige befolkning ind i den nye serie om Anne fra Grønnebakken og kvinden bag ordene er sagt af skaberen af serien Moira Walley-Beckett. Jeg læste bøgerne som barn og den første har jeg genlæst for et par år siden i sådan en Norton Edition og jeg kan ikke mindes at være stødt på historier om Canadas oprindelige befolkning før denne her 3.sæson af ‘Anne with an E’.  Artiklen er fra november 2019 og her i starten af sommeren 2021 har der været en del om det i medierne ifm. de her residential schools, hvor man har fundet massegrave i nærheden af en af dem i Kamloops i British Columbia (jeg har mest læst om den, da jeg var i nærheden af byen tilbage i 2007 på en familieferie).

I sæson 3 af ‘Anne with an E’ møder Anne en pige ved navn Ka’kwet, som er del af en gruppe Mi’kmaq, som blandt andet boede i området omkring Prince Edward Island, hvor ‘Anne with an E’ foregår (det gjorde de gamle bøger om Anne Shirley også – serien er lidt anderledes med flere ting, men den foregår det samme sted i Canada). I denne her artikel er der en lille video, hvor blandt andet skuespillere og instruktøren fortæller om denne her nye storyline og man ser små klip fra serien og i kan læse den herovre.

Derudover har jeg planer om at få set en serie, som jeg netop har opdaget på HBO, der handler om Ian Fleming. Men jeg tror, at det er nemmere hvis jeg laver et nyt indlæg i rækken om serier og film, der enten er baseret på bøger eller handler om forfattere. Ellers bliver det her et ret langt indlæg 🙂

Leave a Reply