Kopierne af Jesper Wung-Sung og Søren Jessen

Kopierne af Jesper Wung-Sung og Søren Jessen, 2015. Anmeldereksemplar fra Høst & Søn. Antal stjerner: 4/5

Hvad eller hvem bestemmer hvem vi virkelig er og er vi ægte eller kopier af andre egentlig?

Jesper Wung-Sung og Søren Jessen har omarbejdet Wung-Sungs roman til en graphic novel her og det fungerer! “Kopierne” blev første gang udgivet i 2010 som en ganske almindelig ungdomsroman og det er Jessen, som står bag illustrationerne.

Vi møder vores hovedperson Jonas første gang, da han er på vej hjem fra en fodboldkamp, som gik ganske godt: hans hold vandt og en sød pige smilede til ham. Livet er lige som det skal være, men da han kommer hjem, vil hans forældre ikke lukke ham ind. En anden dreng, som ligner ham fuldstændig, befinder sig inden i huset og faren fortæller ham, at det nok skal gå alt sammen. To mænd står pludselig overfor Jonas og han beslutter sig for at flygte, da han stadig ikke helt ved, hvad der foregår. Han flygter ud i en nærliggende skov, hvor han møder Ian, der forklarer ham hvordan det hele hænger sammen. Da den rigtige Jonas kom til skade engang, blev en kopi lavet og nu er den rigtige kommet tilbage, hvilket betyder at vores hovedperson skal destrueres, da han faktisk er kopien. Men kan man blive ved med at flygte og hvor længe kan man leve på flugt?

Wung-Sung og Jessen har her skabt en fremragende graphic novel, hvis illustrationerne er perfekt forenet med den allerede kendte historie. De er letforståelige og virker simple for det utrænede øje – men stadig fuld af detaljer, når man får nærstuderet billederne. Jonas og Ian bliver hovedkaraktererne i denne bog og særligt Jonas er afbilledet mange gange ud fra forskellige sindsstemninger – vi kan som læser virkelig følge ham i hans kamp på en helt anden måde end i en almindelig roman og det er svært ikke at læse den hele på én gang. Det er især vigtigt for ham ikke at glemme de lykkelige minder som han nåede at opleve inden den rigtige Jonas kom tilbage.

Det er svært at kæmpe, hvis man ikke kan skue sit mål i det fjerne og Jonas må tage stilling flere gange undervejs om hvorvidt han vil leve eller dø.

IMG_4146

Leave a Reply