Jane Eyre – The Graphic Novel af Charlotte Brontë & John M. Burns

Jane Eyre – The Graphic Novel af Charlotte Brontë & John M. Burns, 2008. Classical Comics. Opr. udgivet som roman i 1847. Antal stjerner: 5/5

Hvem var Jane Eyre og hvad er det med hendes historie, der gør, at den stadig læses den dag i dag?

Da Jane Eyre som ganske lille bliver forældreløs, kommer hun til at bo hos hendes onkel, dennes kone og deres børn. Jane kommer ikke særlig godt ud af det med dem, mildest talt, og bliver sendt afsted på kostskole. Da hun bliver færdig på kostskolen, får hun et job som guvernante på Thornfield, hvor hun har korresponderet med en mrs. Fairfax, som viser sig at være stedets husbestyrerinde. Jane skal undervise den lille franske pige Adéle, som Rochester, ejeren af Thornfield, er værge for. Da hun en dag er på vej ind til byen, møder hun en mand på en skridende hest:

““I have no broken bones – only a sprain. Where do you come from?”  

“From just below. I will run over to Hay for you with pleasure if you wish it! Indeed I am going there to post a letter. “

“I should think you ought to be at home yourself.”

“Do you come from that house with the battlements? “

“Yes, sir, I am the governess.“

“Ah, the governess. Deuce take me if I had not forgotten! The governess””

Manden, som hun møder og udveksler ovenstående ord med, er Rochester og dynamikken på godset ændres med herren i huset. Heldigvis er Jane ikke bange for at sige sin mening og langsomt lærer de to hinanden lidt bedre at kende. Men der er mystiske ting på godset og en nat vågner Jane er nogle lyde og finder ud af, at det brænder et sted på godset. Ingen kommer alvorligt til skade og ikke længe efter er der gæster på godset, som Adéle nyder at underholde, men Jane kan ikke helt finde sin rolle på godset i den tid. Pludselig får hendes familie brug for hende og sandheder kommer på bordet ud af det blå og da hun er hjemme igen på Thornfield, har Rochester indset en ting eller to:

“We have been good friends, Jane; and when friends are on the eve of separation, they like to spend the little time that remains to them close to each other. I sometimes have a queer feeling with regard to you – especially when you are near me, as now; It is as if I have a string somewhere under my left ribs, tightly and inextricably knotted to a similar string situated in the corresponding quarter of your little frame. And if that boisterous Channel, and two hundred miles or so of land come broad between us, I am afraid that cord of communion will be snapt; and then I’ve a nervous notion I should take to bleeding inwardly.  As for you,—you’d forget me.”

Men hvem står bag de mystiske hændelser på Thornfield og er Rochester virkelig så ærlig, som han lader til at være?

Historien om Jane Eyre går lige i hjertet på mig hver gang, at jeg læser den. Uanset om det er en fortolkning som denne graphic novel, en filmatisering eller den helt klassiske romanudgave, så fascineres jeg gang på gang af historien og hver gang lægger jeg mærke til nye detaljer. John M. Burns står bag illustrationerne i denne graphic novel, som er baseret på den originale tekst og illustrationerne passer helt perfekt til den gamle historie, der blev udgivet første gang som roman tilbage i 1847.

Alt i alt en fantastisk godt illustreret udgave af den klassiske historie om Jane Eyre, som må passe på, at kærligheden ikke gør hende blind og samtidig finde ud af, hvad hun vil i hendes fremtid.

Leave a Reply