Den femte Beatle- Historien om Brian Epstein af Vivek J. Tiwary, Andrew C. Robinson og Kyle Baker

Den femte Beatle – Historien om Brian Epstein af Vivek J. Tiwary, Andrew C. Robinson og Kyle Baker, 2016. Forlaget Fahrenheit. Opr. udgivet som The Fifth Beatle i 2013, oversat af Christian Sand. Antal stjerner: 5/5

Hvordan blev The Beatles egentlig til det verdenskendte band, som vi kender og elsker den dag i dag og hvem var Brian Epstein egentlig?

Denne bog fortæller historien om Brian Epstein, som var en af de vigtigste drivkræfter bag The Beatles, nemlig deres første manager. Epstein, der arbejdede i hans families pladeforretning, boede ligesom drengene i The Beatles i Liverpool-området og med Epsteins hjælp begyndte drengene at spille på større steder. Inden længe var Epstein en vigtig del af fænomenet The Beatles og nedenstående er fra en samtale med hans elsker Dizzy:

“Dizzy:

“The Beatles er en popgruppe – de bliver glemt med tiden, mens du er big business. Du bliver ved for evigt.”

Brian:

“The Beatles er ikke bare en popgruppe!”

Dizzy:

“Det var ikke det, jeg mente… Jeg mener, det kan du se, fordi du har en vision… De fleste folk ser bare en popgruppe i Beatles, men… Når jeg ser dem, ser jeg Brian Epstein. Hemmeligheden bag deres succes.”

Brian:

“Det er forfærdeligt sødt sagt.””

Det er ikke altid så ligetil at arbejde med drengene i bandet, men Epstein har et talent for det han laver, men det er ikke nemt at være sig selv 100%. Det er ikke alle, som accepterer, at han er homoseksuel, men hvor længe kan man holde et sådan liv ud, hvor man ikke kan udfolde sine egne drømme? Der er flere, som har skrevet tekster om Epstein i bogen her og en af dem er Billy J. Kramer, som kalder Epstein hans manager, mentor og ven, i introduktionen:

“Den femte Beatle indfanger Brians kærlighed og dedikation, hans kyndige købmandskab, og så mange andre af hans træk, der førte til The Beatles’ succes. Bogen giver endelig Brian den opmærksomhed, fortjener. Jeg ville ønske, han var her og kunne se, at arven, han efterlod, her 50 år senere er så stærk som nogensinde, hvis ikke stærkere.”

Selvom jeg altid har elsket The Beatles, så har jeg ikke haft så meget tid endnu til at dykke ned i bandets historie (andet end to andre graphic novels faktisk) og dette var første gang, at jeg fandt ud af, hvem Epstein egentlig var. Jeg var helt vild med illustrationerne og hvordan hans historie blev fortalt, så hvis du er fan af The Beatles, er den absolut en must read graphic novel.

Alt i alt en interessant graphic novel om en ildsjæl, som spottede et talentfuldt band og som bestemt ikke var bange for at leve sig 100% ind i rollen som manager, selvom det ikke altid var nemt.

Leave a Reply