Bogforum 2017: Søndag

Så kom vi til det sidste indlæg om dagene på Bogforum, nemlig dette der handler om al det jeg nåede at se om søndagen. Der er endnu et på vej faktisk om de goodiebags og andre bøger, som jeg kom hjem med. Det første punkt på mit søndagsprogram var at se Kazinski snakke om deres nye bog, men jeg var lidt sen på den og nåede kun at høre dem snakke en smule om deres bog. Det var også helt fint, da jeg havde mødt dem onsdag aften til bloggerarrangementet og jeg havde da også fået lagt den nye bog i tasken til signering. De er simpelthen så rare de to mænd og jeg fik da også snakket lidt med dem medens de signerede og ønsket dem god tur til Brasilien, hvor de samme dag skulle afsted for at snakke om bogen dernede. Da mit næste punkt på programmet først startede kl. 12, havde jeg lidt tid til at gå rundt og jeg fik lige snakket lidt med forskellige forlag, heriblandt Forlaget Etcetera og Forlaget Palomar, som altid er så hyggelige at snakke lidt med, da begge er ganske små forlag, der deler stand og hvis udgivelser er virkelig anbefalelsværdige. Bare et lille ikke-sponsoreret tip, hvis man er til lidt smallere litteratur.

Dernæst blev klokken hurtigt 12 og jeg vendte lidt forsinket tilbage til Politikens stand, hvor den stod på interview med Mads Peder Nordbo. Jeg mødte ham tidligere i år i forbindelse med et bloggerarrangement og jeg glædede mig til at høre, hvad intervieweren ville spørge om, som vi måske ikke var inde på sidst. Siden sidst havde jeg fået fingrene i hans tidligere bog “Gudspartiklen” og den var han sød at signere, selvom det er en gammel sag efterhånden. “Pigen uden hud”, som han snakkede om på scenen, havde jeg allerede hjemme på natbordet signeret fra sidst og det var også hyggeligt at hilse på ham igen.

Næste punkt var Adam Silvera, som skulle på ovre på Spotscenen. Jeg har endnu hans bøger til gode og jeg glæder mig til at komme igang med at læse hans forfatterskab i det nye år. Hans gode humør, veltalenhed og humor var simpelthen så fantastisk at opleve og dette selvom hans bøger handler “a lot about death”. Men som han også forklarede det “they’re about death, but they are about life”. Han forklarede hvordan han i mange år skrev fanfiction og især om Harry Potter, hvor han shippede Harry og Cedric som i at de skulle være kærester, for ifølge ham var der en “tension there that needs to be explored”. Da det gjaldt den nye bog, indrømmede intervieweren at han havde læst den, og Silvera sagde at “he cried, but he won’t talk about it”, og de her følelser kom Silvera ind på flere gange. Han nævnte nemlig også at hvis man ikke græder af at læse hans bøger, er det fordi man enten er følelsesløs eller også har han skrevet den for dårligt. Den nye bog brugte han 5 år på og selvom den næsten var færdig for 2 år siden og klar til udgivelse, var den alligevel ikke helt klar. Han understregede at det betød rigtig meget for ham at komme ud med den bedst mulige historie.

En af de ting, som jeg synes var særligt interessant, var hans fascination af det han kalder “speculative fiction”, som i: Hvad hvis nu f.eks. Voldemort vandt i sidste ende? Eller hvis Malfoy og Potter fandt sammen? For ham er det at skrive “so trial and error” og han fortalte lidt om hvordan han arbejder med at skrive sine bøger. Mikrofoner gik på tværs af publikum flere gange og det ene gik blandt andet ud på det med de forskellige vinkler i “They both die at the end”, hvor han gerne ville se “how one’s action ripple into other people’s lives” og han nævnte at han aldrig igen vil skrive en bog med en enkelt persons synsvinkel. Et andet spørgsmål drejede sig om hvornår han begyndte at skrive og det var, da han var 11 år gammel. Han anbefalede at man fandt ud af hvad der ville fungere for en selv og “eventually it builds, it builds, it builds” . Årsagen til at han i øvrigt tog sin jakke halvt af var for at fortælle om sin tatovering på venstre arm, som repræsenterer de her online venskaber han har med andre forfattere. Jeg stødte endnu en gang på Malene, som fortalte mig om et arrangement der havde været om morgenen, hvor hun havde mødt ham og nævnte samtidig at han skulle signere bøger ovre på Gyldendals stand, så jeg joinede hende i samme sekund hun nævnte det. Han var simpelthen så sød at snakke med og spurgte mig endda om hvad jeg selv læste i øjeblikket. Det er jeg aldrig blevet spurgt om af en international forfatter før, så der gik lige et par sekunder før jeg kunne svare helt ordentligt på det. Starstruck i allerhøjeste grad simpelthen.

Dernæst blev det tid til at se et interview med Mette Sø, som var på scenen sammen med Christina Thiemer ovre på Politiken. I starten af sommeren læste jeg hendes bog “Sommergræs, Vinterorm” og det var lidt en spøjs læseoplevelse. Eller, bagefter egentlig, da jeg læste det som om at hovedpersonen var en mand og de fleste andre boganmeldere læste det som en kvinde. Til interviewet kom de blandt andet ind på det at miste og hvordan konvolutten i bogen kommer til at virke som et symbol. Billie, som er bogens hovedperson, rejser rundt i Europa, og denne idé fik Sø da hun var på et skriveophold, hvor hun tænkte “hvad foregår der i det øvrige Europa” og Finland, Grækenland og Rumænien var alle lande, hvor der gennem en årrække er sket ganske meget. Thiemer havde i et interview læst, at Sø oplevede noget helt specielt nede i Rumænien, da hun mødte en nulevende søn af Nicolae Ceaușescu. Hun havde udviklet en stærk interesse for at møde ham og det lykkedes hende rent faktisk. Hun fortalte lidt om mødet og hvordan samtalen gik lidt frem og tilbage alt efter hvor meget han åbnede sig. De kom også ind på hvordan at der med vilje ikke er noget bestemt køn på Billie og da jeg sammen med Sascha fra bloggen Livetidukkehuset fandt hende bagefter, nævnte jeg, at det var mig, som havde læst det som en mand, da hun delte min anmeldelse på Facebook. Jeg blev i løbet af samtalen mindet om hvorfor den bog virkelig gjorde indtryk på mig og jeg skal se at have fat i nogle af hendes andre bøger.

Ved et tilfælde mødte jeg Malene fra den nu nedlagte blog Trilogien, som jeg ellers troligt fulgte, men heldigvis er kvinderne fra bloggen gode til at dele bognørdede ting på Instagram. Jeg havde ikke mødt hende før faktisk, og da hun nævnte at hun skulle ned til et arrangement på Foreningen for Boghaandværks stand, besluttede jeg mig for at gå med. Jeg er også selv medlem af foreningen og havde ikke haft så meget tid til endnu at kigge ned forbi standen og se på den udstilling af bøger de havde med. De finder nemlig frem til nogle af de flotteste grafiske udgivelser og det er en fornøjelse at se håndværket bag og give sig tid til at beundre forsider, titelsider og bogrygge især. Arrangementet, som vi kom derhen til, handlede om dansk bogdesign i det 20. århundrede, hvor forfatterne bag en ny bog stod og fortalte om dette. Jeg kom til at kigge på klokken og det gik op for mig, at jeg nok hellere måtte få klaret mine sidste ærinder inden det hele var slut derude. Men uden tvivl en bog, som jeg skal have kigget nærmere på, da bogdesign virkelig siger meget om tiden, de bliver udgivet i. Ingen tvivl der.

Den sidste tid af min søndag brugte jeg på at få snakket lidt med folk på forlag hist og her. Jeg fik købt de sidste bøger på min liste, heriblandt lidt gaver og så havde jeg lovet at kigge forbi LMS-standen hvor Solberg Dirksen havde en bog til mig. Den eneste i hans forfatterskab jeg endnu ikke har læst. Vi fik både snakket om hans nyeste bog “Cutter”, men især også om hvad der var sket siden jeg sidst så ham i forbindelse med udgivelsen af hans 3. bog her for et par år siden. Utrolig god snak og jeg glæder mig til at følge med i hans færden og videre arbejde med at udbrede kendskabet til hans bog, som jeg varmt kan anbefale til både teenagere, deres forældre og ikke mindst skolelærere. Men alt i alt en fantastisk bognørdet weekend og en stor tak skal lyde til Bogforum, både for indgangen, men især også fordi at det er sådan et fantastisk arbejde i gør hvert år, når i stabler denne fantastisk store begivenhed på benene. Og det var skønt at møde bloggere, forfattere og forlagsmedarbejdere igen i år her og der – jeg glæder mig allerede til at se jer igen næste år 🙂

 

Leave a Reply