Of Thee I Sing: A letter to my daughters af Barack Obama

Of Thee I Sing: A letter to my daughters af Barack Obama, 2010. Alfred A. Knopf.  Antal stjerner: 4/5

Hvad kan vi i dag lære af de personer, som har spillet en bemærkelsesværdig rolle i den amerikanske historie og hvilke værdier er vigtige at give videre til den næste generation?

Ovenstående spørgsmål er centrale i denne billedbog af Barack Obama og den er dedikeret til hans døtre. Han vil fortælle dem om det land de bor i og han starter med at nævne Georgia O’ Keeffe, der som kunstner står bag malerier af landet omkring hende. Han nævner hende for at vise at hans døtre er kreative og leder os videre til Einstein, hvis intelligens var med til at ændre verden. Jackie Robinson er den næste i rækken, en baseballspiller, som ikke er så kendt igen her i Danmark:

”A man named Jackie Robinson played baseball

and showed us all

how to turn fear to respect

and respect to love.

He swung his bat with the grace and strength of a lion

and gave brave dreams to other dreamers. “

Historien om Jackie Robinson er for at minde pigerne om at de er modige. Af andre vigtige mennesker nævner han Sioux medicinmanden Sitting Bull og hans egenskab som healer, Billie Holiday og hendes smukke sangstemme, den blinde Helen Keller, som desuden var døv og forfatterinde, en hel masse andre fantastiske personligheder og ikke mindst Martin Luther King og hans evne til ikke at give op:

”When violence erupted our nation

a man named Martin Luther King Jr.

taught us unyielding compassion. He gave us a dream

that all races and creeds would walk hand in hand.

He marched and he prayed and, one at a time,

opened hearts and saw the birth of his dream in us.”

Men hvad kan vi ellers lære af de mennesker, som vi har læst og hørt om gennem vores egen levetid?

Normalt køber jeg sjældent billedbøger, men lige siden Obama blev præsident, har jeg beundret ham og hans familie og især de livskvaliteter, som de tydeligvis vægter. Og da jeg så denne her, købte jeg den med det samme. Den er illustreret af Loren Long, og ord og billeder passer perfekt sammen. Nærmest som hånd i handske som man siger. Som voksen er det inspirerende at læse denne billedbog og jeg er ikke i tvivl om, at børn vil være vilde med illustrationerne og forældrene med bogens budskab.

Alt i alt en velskrevet og smukt illustreret billedbog, som viser hvordan vi kan lære af fortidens store personligheder og stå sammen trods forskellighed.

Leave a Reply