Fyrpasseren af Jeanette Winterson

Fyrpasseren af Jeanette Winterson, 2005. Bazar. Opr. udgivet som Lighthousekeeping i 2004. Antal stjerner: 4/5

Hvor stor en rolle spiller vores opvækst i vores liv og hvem er fyrpasseren på Cape Wrath egentlig?

Jeanette Winterson, som i dag er kendt som forfatterinden bag ”Oranges Are Not the Only Fruit” og første bog i Shakespeare-genfortællingsprojektet ”The Gap of Time”, står bag denne historie om pigen Silver, som bor i den lille by Salt i det nordlige Skotland. Vi møder hende første gang, da hun i en alder af 10 år pludselig mister sin mor og må placeres et nyt sted. En beskrivelse af hende bliver hængt op på sognekirkens opslagstavle, men det er ikke helt nemt at finde et nyt sted til hende i den lille by:

”Men nogle mennesker er anderledes, sådan er det bare.

Jeg ligner min hund. Jeg har spids næse og krøllet hår. Mine forben – altså mine arme, er kortere end mine bagben – altså mine ben, hvilket er i symmetri med min hund, som er nøjagtig lige sådan, bare omvendt.

Han hedder DogJim.

Jeg satte et fotografi af ham op ved siden af det af mig selv på opslagstavlen, og jeg gemte mig bag en busk, mens de alle sammen kom og læste vores særlige kendetegn. De beklagede alle sammen dybt, men de rystede alle sammen på hovedet og sagde: >> Jamen, hvad skulle vi dog stille op med hende?<< ”

Silver ender med at komme ud til fyrtårnet på Cape Wrath, hvor Pew, en blind, gammel fyrpasser, tager sig af hende. Han er god til at fortælle historier om byen og dens beboere, og Silver falder hurtigt til i fyrtårnet. Det er især to mennesker, som Pew fortæller om og den ene er en præst ved navn Babel Dark, hvis livshistorie var særlig mystisk. Han blev født i 1828 og boede på egnen, da forfatteren Robert Louis Stevenson, som ved mødet med Dark blev inspireret til hans historie om Dr Jekyll & Mr Hyde. Det her er begyndelsen på en af de historier om Babel Dark, som Silver hører:

”Det var 1851 og de var i Hyde Park.

Dark følte sig som en mand, der var genopstået fra de døde.

Han elskede larmen, den opstemte atmosfære, programsælgerne, postkortsælgerne, de uautoriserede boder, småsvindlerne med deres røde halsklude, fuld af frække tilråb og ord-ekvilibrisme. Der var taskenspillere, tryllekunstnere, arier fra den italienske opera, skiltemalere, der indsatte ens navn i farvestrålende gengivelser af Crystal Palace. Der var miniaturejernbaner, der trak vogne med dukker, og der var kvinder udklædt som dukker, som solgte violer, solgte boller, solgte sig selv. ”

Men hvor meget er egentlig sandt i de historier, som hun hører og hvordan påvirker Silvers barndom resten af hendes liv?

Winterson har her skrevet en virkelig bemærkelsesværdig historie, hvor man som læser ikke altid ved, hvad og hvem man skal tro på. Der er mange hop i tiden, som giver mere og mere mening efterhånden som man når mod slutningen af bogen og det var med til at give forskellige syn på både byen og folkene i den. Det er interessant at læse Silvers fortælling, hvor hun selv agerer fortæller og bestemmer hvilke brudstykker af hendes livshistorie læseren skal høre om og hvilke der ikke er vigtige. Winterson skriver utrolig godt og det er uden tvivl et forfatterskab, som jeg ser frem til at dykke mere ned i.

Alt i alt en velskrevet historie om pigen Silver, hvis livshistorie ikke er helt almindelig og hvis fortællinger er præget af hendes fortid.

 

10 Comments

 1. Rikke BS

  februar 12, 2017 at 9:35 pm

  I december læste jeg Christmas Day af Jeanette Winterson, hvilket er en samling af 12 noveller. Samtlige af novellerne var meget velskrevne og en fornøjelse at læse. Specielt fordi man tydeligt kunne mærke, at hun havde forsøgt at skabe 12 fortællinger, som omhandlede det samme overordnede tema men stadig var unikke.

  Jeg har sidenhen haft lyst til at læse flere af hendes værker, men har ikke været helt sikker på, hvor jeg skulle starte. Men bogen her lyder da som et rigtigt godt bud.

 2. Louise Bendtsen

  februar 12, 2017 at 11:19 pm

  Åh hvor er jeg glad for, at bogen fladt i din smag 😀
  Tak for at du gad være en del af dens rejse !

  1. Rikke BS

   februar 13, 2017 at 8:18 pm

   Jeg kan godt bliver lidt overvældet, når jeg skal vælge hvad jeg skal læse først af en nyopdaget forfatter ?. Skal man starte med forfatterens første bog, den nyeste, den mest populære?

   Derfor er jeg altid glad for en god anbefaling ?

   1. Louise Bendtsen

    februar 13, 2017 at 8:23 pm

    Fyrpasseren er faktisk den første og enste bog jeg har læst af Jeanette Winterson. Jeg faldt pladask for både bagside teksten og forsiden. Jeg har det altid sådanne med nye forfatter, at jeg bare starter med den jeg syntes lyder bedst, og så tager jeg den der fra.

    1. Rikke BS

     februar 13, 2017 at 8:47 pm

     Når jeg kigger hendes værker igennem, er nok bare så meget som ser godt ud. Hvilket jo ikke er noget man skal brokke sig over, men det gør det ikke nemmere at vælge en bog over en anden. Og så har den dame også været helt fantastisk flittig når det kommer til at udgive bøger.

     1. Louise Bendtsen

      februar 13, 2017 at 8:49 pm

      Måske du så bare skulle starte med fyrpasseren, eller sexing the cherry 😀

     2. Rikke BS

      februar 13, 2017 at 9:12 pm

      Fyrpasseren er allerede bestilt på biblioteket, så det er bare at vente indtil den ankommer.
      De andre bøger må komme på min konstant voksende TBR liste ?

     3. Louise Bendtsen

      februar 13, 2017 at 9:17 pm

      Jeg er meget spændt på hvad du syntes om den! 😀 Jeg laver lige lidt reklame for mig selv ( se mig se mig se mig), du kan læse min anmeldelse af den her:

      https://thisfictionallifedk.wordpress.com/2016/04/10/boganmeldelse-fyrpasseren/

     4. Rikke BS

      februar 13, 2017 at 10:24 pm

      Jeg vil rigtig gerne læse hvad du syntes om bogen, men jeg tror jeg venter, indtil jeg selv har fået den læst ?.

      Nogle bøger er bare bedst, når man ved så lidt om dem som muligt inden man går igang. Jeg har lidt på fornemmelsen, at det er tilfældet her.

      Men når den er læst, er jeg spændt på at sammenligne vores tanker om den ?

Leave a Reply