Snowflake Bentley af Jacqueline Briggs Martin & Mary Azarian

Snowflake Bentley af Jacqueline Briggs Martin & Mary Azarian, 1998. Houghton Mifflin. Antal stjerner: 4/5

Hvordan ser snekrystaller egentlig ud, når man tager et billede af dem helt tæt på og er en snekrystal unik?

Det er blot nogle af de ting ved snekrystaller, som fascinerede den amerikanske mand Wilson Bentley helt fra barnsben, der er hovedperson i denne biografiske billedbog. Han blev født i Vermont i 1865 og hver vinter faldt der sne. Han var altid meget fremme og gik på opdagelse i naturen. Bogligt set blev han undervist hjemme indtil han var 14 år gammel og læste hele hans mors encyklopædi. Men bedst af alt er nu sneen for ham:

When his mother gave him an old microscope

He used it to look at flowers, raindrops, and blades of grass.

Best of all, he used it to look at snow.

While other children built forts

And pelted snowballs at roosting crows,

Willie was catching single snowflakes.

Day after stormy day he studied the icy crystals.”

Denne fascination af sne og dens krystaller varede hele hans liv. I løbet af tiden fandt han flere forskellige metoder at se på deres mønstre og selvom han også var glad for de andre sæsoner, så var vinteren nu den bedste sæson. Ved hjælp af linser helt tæt på og utallige eksperimenter, formåede han at tage billeder, som andre også kunne nyde:

But his snow crystal pictures were always his favorites.

He gave copies away or sold them for a few cents.

He made special pictures as gifts for birthdays.

He held evening slide shows on the lawns of his friends.”

Men hvordan ser en iskrystal ud helt tæt på og er det muligt at opbevare den?

Jeg faldt over denne billedbog, da jeg ledte efter julebøger, og jeg blev bestemt ikke skuffet over den. Før jeg lånte denne bog med hjem, havde jeg ikke hørt om Wilson Bentley, men denne bog formåede at fortælle hans historie virkelig godt gennem skønne illustrationer af Mary Azarian og den egner sig både som decemberlæsning og resten af vinteren.

Alt i alt en virkelig skøn billedbog om en mand, der er så fascineret af snefnug, at hans historie har givet mig lyst til at nærstudere ethvert snefnug som lander på mine vanter næste gang det sner.

Leave a Reply