Brokeback Mountain af Annie Proulx

Brokeback Mountain af Annie Proulx, 2005. Scribner. Antal stjerner: 5/5

Hvordan skjuler man sit sande jeg overfor sin familie og hvordan blev homoseksuelle mænd modtaget af sine landsmænd i USA indtil midten af 1980’erne?

Annie Proulx står bag denne nu verdenskendte historie, som blev filmatiseret i 2005 af Ang Lee med Heath Ledger og Jake Gyllenhaal i hovedrollerne som Ennis del Mar og Jack Twist, der møder hinanden i sommeren 1963. Begge har søgt om arbejde som fårehyrder og det er første gang, at Ennis har en stilling på lige dette sted. For Jack var det 2.gang og forud for deres tur går de hen på den nærmeste bar for at drikke øl og lære hinanden bedre at kende. Begge var endnu ikke fyldt 20 denne sommer og da de begiver sig op af bjerget, har de følgeskab af både hunde, heste og muldyr foruden deres får. Landskabet omkring dem er bemærkelsesværdigt og denne beskrivelse følger efter de har slået deres telt op:

”Dawn came glassy orange, stained from below by a gelantinous band of pale green. The sooty bulk of the mountain paled slowly until it was the same color as the smoke from Ennis’s breakfast fire. The cold air sweetened, banded pebbles and crumbs of soil cast sudden pencil-long shadows and the rearing lodgepole pines below them massed in slabs of somber malachite.”

Oppe på bjerget har de to unge fyre kun hinanden at snakke med og en aften finder de pludselig sammen inde i deres delte telt. De snakker ikke om det, men begge ved, at det ikke bare er en flygtig affære. Da deres veje må skilles, snakker de om løst og fast og Ennis minder Jack om, at han skal giftes med kvinden Alma den kommende vinter. Ennis får stiftet familie, da han hurtigt efter får 2 døtre sammen med Alma og pludselig får han et brev leveret om at Jack kigger forbi hans by, hvis han er hjemme. Han giver ham svaret ”You bet” og en dag ankommer Jack:

”Late in the afternoon, thunder growling, that same old green pickup rolled in and he saw Jack get out of the truck, beat-up Resistol tilted back. A hot jolt scalded Ennis and he was out on the landing pulling the door closed behind him. Jack took the stairs two and two. They seized each other by the shoulders, hugged mightily, squeezing the breath out of each other, saying, son of a bitch, son of a bitch, then, and easily as the right key turns the lock tumblers, their mouths came together (…)”

Men hvordan kan man skjule et forhold som dette for sin familie og hvordan kan man leve med en svær kærlighed som denne, der skal holdes hemmelig for omverdenen for at de kan overleve?

Det er ikke første gang, at jeg læser denne korte, men begivenhedsrige historie af Proulx. Første og seneste læsning er flere år siden, og endnu en gang var jeg meget begejstret for historien. Den er kun på 55 sider, men Proulx formår at dække et forhold mellem 2 mænd gennem 20 år alligevel. Den giver et godt billede af hvordan man levede i USA fra 1963 og til 1983 og især hvordan man håndterede homoseksuelle i samfundet. Hendes skrivestil er simpel og intet er sprogligt overladt til tilfældigheder. Karakternes udvikling og selverkendelse undervejs er bemærkelsesværdig og jeg ville ønske at hun havde udfoldet historien til en længere roman, men så er det godt, at jeg allerede nu har ”The Shipping News” hjemme på reolen. Alt i alt en interessant fortælling om 2 mænd, hvis forhold er stærkere end de umiddelbart tror og jeg vil citere teksten på min udgaves flap, da den beskriver bogen utrolig godt:

”In gorgeous and haunting prose, Proulx limns the difficult, dangerous affair between two cowboys that survives everything but the world’s violent intolerance.”

3 Comments

 1. Louise Bendtsen

  juli 30, 2016 at 9:58 pm

  Min først tanke er at bogen må være sindssygt velskreven, når man har kunne slå en så stor film op over kun 55 sider. Det er godt nok imponerende!
  Anden tanke? Den må læses!

  Louise – Trillebøger

  1. Ann-Kristine

   august 6, 2016 at 11:01 am

   Der er tilføjet meget i filmen, men ved at Proulx skriver så nøjagtigt, så føles en kort bog som denne som en længere roman (altså på den gode måde). 🙂

   1. Louise Bendtsen

    august 6, 2016 at 11:11 am

    Jeg har lige hentet den på biblioteket i onsdags ?? glæder mig til at få den læst ?

Leave a Reply