Belgravia af Julian Fellowes

Belgravia af Julian Fellowes, 2016. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag. Opr. udgivet på engelsk under samme titel samme år. Antal stjerner: 5/5

Hvordan levede Londons indbyggere i 1800-tallet og kan kærlighed ved første blik opløse forlovelser på denne tid i de finere kredse?

Julian Fellowes, som de fleste danskere sandsynligvis kender for hans arbejde bag ”Downton Abbey” som forfatter og instruktør, tager læseren med tilbage til 1800-tallets London i ”Belgravia”, der er et område i London nær Harrods og Buckingham Palace. Men før historien for alvor går i gang i London, er læseren i Bruxelles i 1815 en kort stund. Her afholdes et bal, som er vigtigt for eftertiden for vores hovedkarakterer og købmandsdatteren Sophia Trenchard deltager sammen med sine forældre. Selvom de på denne tid ikke kommer i de fineste kredse, så har Sophia formået at fange en ung mands opmærksomhed:

”Anne nikkede og gik over til det unge par. ”De må ikke lade Sophia lægge beslag på Dem, lord Bellasis. De har sikkert mange venner her i aften, som gerne vil have en chance for at tale med Dem.”

Men den unge mand smilede. ”Bare rolig, missus Trenchard, jeg er lige der, hvor jeg helst vil være. ”

Annes stemme blev en anelse skarpere. Hun bankede sin sammenfoldede vifte ned i sin venstre hånd. ” Udmærket, den herre. Men Sophia har et ry at beskytte, og Deres generøse opmærksomhed risikerer at bringe det i fare.” ”

Pludselig udbryder der krig og lord Bellasis er en af de unge mænd, som må tage af sted. Kort tid herefter erfarer Sophias forældre, at deres datter kendte denne lord Bellasis noget bedre, end de brød sig om. Sophia blev nemlig gravid under familiens ophold i Bruxelles og ulykkelige omstændigheder resulterede i en bortadoption til en præstefamilie. Barnet fik det dog aldrig at vide og da han en dag begiver sig til London for at arbejde, hjælper hans morfar ham, nemlig James Trenchard. Hans mormor, Anne, møder ham dog først en tid senere til et bal:

”Hun blev distraheret af en ung mand, som pludselig var dukket op i døråbningen. Høj, mørk, med lyseblå øjne og fint tegnede bryn. Det måtte være ham. Han var som snydt ud af næsen på Edmund Bellasis. Han kunne have været sin fars tvilling.”

Men hvordan skal både Bellasis’ forældre og familien Trenchard håndtere en sag som denne uden at få et dårligt ry selv? Og hvordan har familiernes arvinger det med at en ny kan overtage deres pladser?

Fellowes’ historie om denne store familiehemmelighed er perfekt til fans af ”Downton Abbey” og selvom den ikke er længere end 435 sider, så kommer læseren godt omkring intrigemæssigt. Det er tydeligt at Fellowes er gået i dybden med sin research til denne bog og især turene rundt omkring i London var interessante for en anglofil som jeg. Jeg var særlig vild med Anne Trenchard og hendes væremåde, som overraskede mig flere gange undervejs og jeg var godt underholdt lige indtil den sidste side.

Alt i alt en virkelig god historisk roman, som er perfekt til fans af ”Downton Abbey”, anglofile mennesker og dem, som bare godt kan lide en god historie, som overrasker undervejs.

 1. Louise Bendtsen

  juli 26, 2016 at 9:46 pm

  Jeg åh, må læses!
  Jeg har holdt øje med denne bog, og anmeldelserne af dem. Jeg må havde fat i den her bog hurtigst muligt !

 2. De 13 mest mindeværdige læseoplevelser i 2016 – Ord fra en bibliofil

  januar 12, 2017 at 8:03 am

  […] Belgravia af Julian Fellowes, 2016. Anmeldelsen er lige her.  […]

Leave a Reply