The Girl of Ink and Stars af Kiran Millwood Hargrave

The Girl of Ink and Stars af Kiran Millwood-Hargrave, 2016. Chicken House ltd. Antal stjerner: 5/5

Kan et tegnet kort have helt specielle evner og kan der være noget sandt om de myter, som man har hørt fra barnsben om overnaturlige hændelser?

Hargrave har med ”The Girl of Ink and Stars” skrevet noget af en hæsblæsende debutroman, som handler om den unge pige Isabella, der med sin far bor på øen Joya. Hendes far arbejder som kartograf og sammen med myter har han gennem hendes barndom fortalt hende historier om andre dele af verden. Engang havde Isabella også en mor og en bror, men de er desværre døde, da vi som læser træder ind i historien. Da guvernørens datter, som er Isabellas bedste veninde, en dag forsvinder og dette efter et mystisk drab på deres klassekammerat må Isabella tage hurtige beslutninger og hun klipper sit hår, så hun kan indtage rollen som hendes lillebror:

””What option do we have?” snapped Adori. “Would you have us wandering the Forgotten Territories lost?”

“Me,” I said, loudly.

“What?” said Adori.

“I can navigate, sir,” I said, emboldened by the silence that fell across the room. “I’d be more use to you, sir. Than my da, I mean, with his leg being bad. And I have a map, an old one of the Forgotten Territories, from before…” I swallowed, “before they were forgotten”, I finished lamely.

The Governor raised a finger and the room fell silent. His beetle-black eyes were still locked on mine.

“Can you read maps, boy? Can you draw them?””

En af de ting, som hun har fra sin mor, er et kort over de glemte territorier og ved at foregive at hun er sin bror, kan hun få lov til at tage af sted med eftersøgningsgruppen. Med i denne gruppe er også hendes barndomsven Pablo, som er en god støtte undervejs. Han hjælper hende i hvert fald flere gange, når hun er ved at afsløre sig selv og da hun finder hendes taske med kortet fra hendes mor og resten af hendes kartografi-materialer i noget vand, ændrer hendes fortvivlelse sig pludselig til forundring:

”Ma’s map was damp and stuck together. I held my breath and peeled it open. Surprisingly, it opened easily.

But this was not the map I remembered.

The drawings of forests were gone. Instead, the blankness at the centre was full of thick lines, the ones I had seen faintly when I had help it up to the light. They looped and crossed as the silk of a spider’s web does, or the channels of a maze. In fact, the more I looked the more I was certain that this was what it was. But some of the lines ran through the area we had just crossed, and there had been no sign of roads there.”

Men vil de nogensinde finde hendes forsvundne veninde og kan man egentlig bruge dette specielle kort til at finde vej frem på Joya?

Ganske tilfældigt faldt jeg over denne bog på Waterstones’ hjemmeside og uden at have læst nogen som helst form for anmeldelser, klikkede jeg den hjem til en butik til afhentning i London. Fra jeg stod med den i hånden og til jeg begyndte at læse den gik der mindre end et døgn og på min togrejse fra London til Liverpool rejste jeg samtidig med Isabella til Joya og det landskab, som hun oplever undervejs. Hargrave har været så fantasifuld med denne her bog, at det er svært at tro, at det er hendes debutroman og jeg krydser fingre for, at et dansk forlag udgiver den en skønne dag.

Alt i alt en fantastisk debutroman, som både egner sig til store børn, teenagere og voksne og jeg er helt sikker på at det ikke bliver sidste udgivelse fra Hargraves hånd og gudskelov for det.

<

 1. Karina Petersen

  juli 15, 2016 at 7:51 am

  Jeg har kigget og længe overvejet, om jeg skulle købe bogen. Det ser så fin ud, og lyder til at være rigtig godt. Dejlig at du kunne lide bogen 🙂

  1. Ann-Kristine

   juli 15, 2016 at 8:25 am

   Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til, men jeg er helt sikker på at ingen bliver skuffet 🙂

   1. Karina Petersen

    juli 15, 2016 at 11:31 am

    Det er bare så fedt med en god læseoplevelse 🙂

 2. De 13 mest mindeværdige læseoplevelser i 2016 – Ord fra en bibliofil

  januar 12, 2017 at 8:03 am

  […] The Girl of Ink and Stars af Kiran Millwood-Hargrave, 2016. Anmeldelsen kan læses her. […]

Leave a Reply