Padder og krybdyr af Kristina Nya Glaffey

Padder og krybdyr af Kristina Nya Glaffey, 2012. Gyldendal. Antal stjerner: 5/5

Hvilke tanker ligger der bag en insemination og bliver der set anderledes på lesbiske ift. heteroseksuelle forældre?

Kristina Nya Glaffey har med ”Padder og krybdyr” opstillet mange gode problemstillinger bag hele inseminationsspørgsmålet i det danske samfund i dag og dette er med glans. Hun lægger ud med nogle af de store spørgsmål vedr. hvem af kvinderne som skal bære barnet og spørger om det kommer til at påvirke barnet at det er genetisk tættere på den ene mor ift. den anden mor. Hun har været inde på en hjemmeside, som Nina Stork står bag, og hun peger især på, hvordan hele donor-situationen kan håndteres:

”Lad Helligånden komme over dig, eller slip slanterne, makker: Insemination inkl. anonym donorsæd – 3,950, sædanalyse af privat donorsæd – 900, åben donorsæd pr. portion – 2.300. Som noget nyt kunne man betale med både Visa, Visa Electron og MasterCard, stod der.”

Det er ikke let at tage stilling kan man fornemme som læser. Og det bliver endda endnu mere interessant da hun senere har valgt at skrive donorernes beskrivelser ned – heriblandt findes der både kloge, sunde, kreative og en enkelt umiddelbar dum dansker, da Glaffey skriver følgende om ham:

”Spørgsmål nummer 16. Do you eat healthy? Yes I do but not always. Sometimes I eat what we here in Denmark call ‘fast food’ but it is not that often. Tak, men ellers tak.”

Man må godt være selektiv, men dog ikke for selektiv, da man så aldrig kan finde den rette sæd til inseminering. Men ens børn skal også have det godt – det er en af de vigtigste ting for Glaffey. Men hvor kan de have det godt henne uden at blive drillet med at de har 2 mødre og ikke en mor og en far? Hun finder ud af at der findes et firma ved navn ”Rosie’s FamilyVacations”, som simpelthen arrangerer et krydstogt for bøsser og lesbiske hvert år. Hun pointerer meget velformuleret at det jo ikke burde være sådan – hele samfundet burde acceptere regnbuefamilier som var de heteroseksuelle og det kan ikke være rigtigt, at der er behov for et så fordomsfrit krydstogt.

Igennem bogen her opstiller hun flere af den slags spørgsmål og personligt har dette været en åbenbaring angående insemination, da de fleste mennesker ikke tænker over, hvor svær processen er med alle de valg der skal foretages. Glaffey skriver rigtig godt og kommer godt omkring emnet på både humoristisk og alvorlig vis. Hun fortæller endda også om hvordan parringer mellem samme køn kan ske i dyreverdenen, hvilket bestemt er en tanke værd på sin vis.

Alt i alt en anbefalelsesværdig bog, som nærmere er et langt essay end det er en roman. Den er bestemt lærerig for enhver og det er hverken den første eller sidste bog jeg læser af Glaffey.

 

2 Comments

 1. Bookworm's Closet (@BookwormsCloset)

  maj 15, 2016 at 9:22 am

  Den lyder interessant! Jeg er selv blever insemineret med donorsæd, og ville helst vide så lidt som muligt om donoren. Vi valgte en som fysisk lignede min kæreste, og synes egentlig det var lidt mærkeligt at få deres uddannelse at vide. Man kunne også downloade babybilleder, lydfiler med deres stemme, samt personalets førstehåndsindtryk. Det sprang vi over.

  http://bookwormscloset.com/

  1. Ann-Kristine

   maj 16, 2016 at 3:05 pm

   Tak fordi at du ville dele lidt af din historie. For mig var det virkelig en øjenåbner at læse denne bog. Tænk at der er så mange muligheder for donorer i dag. Det havde jeg slet ikke forestillet mig! Overraskede mulighederne også dig?

Leave a Reply