Find Holger Danske af Maja Lee Langvad

Find Holger Danske af Maja Lee Langvad, 2006. Borgen. Antal stjerner: 4/5

Har man to mødre som adoptivbarn og hvordan er forholdet mellem en nydanskere og ”Holger Danske”?

Maja Lee Langvad fik sin debut tilbage i 2006 med denne lille bog, som delvist er bygget på hendes egen livshistorie. Langvad starter ud med at lade os læsere have et kig på dele af hendes adoptionspapirer, som efterfølges af 20 spørgsmål til hendes biologiske mor:

”1.

Hvor ofte tænker du på mig:

a. Dagligt?

b. Sjældent?

c. Aldrig? ”

Hun opstiller også 20 spørgsmål til sin adoptivmor, da hun gerne vil kende grunden til hvorfor hun blev adopteret samt om hendes adoptivmor fortryder adoptionen. Det er interessant at se på papirerne fra Danmark, da hendes fødselsdato ændres. Hun stiller også 20 spørgsmål til sig selv og vi kan som læser ane en form for ubeslutsomhed, når det gælder hendes nationalitet. For er hun dansker, er hun koreaner, begge dele eller ingen af delene? Hun arbejder med samme problematik i ”Hun er vred”, som jeg har læst før denne, hvor hun også bruger tid på historier som hun hører fra andre adoptivbørn. Danskerloven er et af de elementer i denne bog, som er blevet mest populært i medierne, hvilket er tydeligt:

”1. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du er født i Danmark. (…)

10. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du føler dig dansk. ”

Hun taler en del om racisme i denne bog og nævner også Pia Kjærsgaard, men det var egentlig ikke den del af bogen, som gjorde størst indtryk på mig som læser. Det var tværtimod historierne om Holger Danske, Holger Nydansker, Holger Udanske og Holger Nudanske, hvor hun ridser nogle historier op, som viser hvordan integrationen ser ud fra flere vinkler:

”Erfaringen viser tilmed, at Holger Danske hurtigst muligt flytter fra boligblokken, når Holger Udanske er flyttet ind. Holger Danske ønsker nemlig ikke at være nabo til Holger Udanske, og efter et stykke tid har Holger Udanske overtaget hele boligblokken.”

Langvad er en utrolig dygtig forfatterinde og som læser er det interessant at se Danmark fra adoptivbarnets vinkel. Her særlig integrationsdelen og hvordan de har det med at bo i et land som Danmark, hvor de ser lidt anderledes ud end deres klassekammerater.

Jeg kan helt klart anbefale dette lille skrift, og selvom jeg selv læste ”Hun er vred” først, så er det ganske interessant læsning, hvor man kan mærke, at hun brænder for at fortælle hendes historie.

 

Leave a Reply