Polly klarer det hele af Louisa May Alcott

Polly klarer det hele af Louisa May Alcott, 1967. Frederik E. Pedersens Forlag. Antal stjerner: 4/5

Hvordan lærer man bedst fra sig og hvordan kommer man sig bedst ovenpå en virkelig dårlig dag?

Dette er 2.bog i serien om den bedårende Polly, som endnu engang befinder sig i familien Shaws selskab. Det er nemlig det, som Tom, Fanny og Maud hedder til efternavn. Der er gået 6 år siden vi sidst så hele selskabet og vi møder dem alle, netop som de sidder og venter på at Polly banker på døren:

”De sad omkring kaminilden, og de så alle sammen ud, som om lidt solskin ville gøre dem godt. Det havde været en trist, råkold novemberdag, men med et spredtes skyerne, og en funklende lysstråle kastedes ind i værelset. Alle vendte sig uvilkårligt for at byde den velkommen, og alle råbte i det samme: >> Åh, Polly!<< For på dørtærskelen stod en pige med et muntert ansigt, hun smilte, som om der ikke eksisterede ting i verden som novembervejr.”

Polly indlogerer sig dette år hos en kvinde, der har flere boende og hun går hen til sine musikelever for at lære dem hvad hun kan. Det kan være svært at finde sig til rette i en relativ ukendt by og det er svært for hende at finde nye veninder, da de piger, som hun møder i Fannys selskab, ofte er langt finere end hende. En dag bliver det dog særlig slemt for hende, da hun ved et tilfælde ser Tom og hans forlovede Trix på gaden, som fuldstændig lader som om, at de ikke ser hende:

”Polly gik videre med en følelse, som om nogen havde slået hende i ansigtet. >> Det ville jeg ikke have troet om Tom. Det er den skrækkelige Trix’s værk. Godt, jeg skal ikke besvære ham, hvis han er sådan en snob, at han skammer sig over mig, blot fordi jeg arbejde for mit brød og bærer en pose med teboller.<< Hun krammede heftigt posen, da hun med tårer i øjnene og skælvende læber tilføjede: >> Hvor kunne han gøre det?<< ”

Men en god ven fra tidligere, hr. Sydney, hjælper hende med at komme i godt humør igen og inderst inde ved hun egentlig godt, at Tom ikke mente det sådan. Men hvordan skal man komme ovenpå igen? Kan det måske hjælpe hvis man hjælper en pige, som er mere nedtrykt end én selv?

Alcott er tilbage med den bedårende Polly, som egentlig vil andre det bedste i verden, selvom det ikke altid er nemt. Hun er en karakter, som enhver ung kvinde kan identificere sig med – hun kæmper for sit selvværd og hun hjælper andre så godt som hun kan. Alcott skriver endnu en gang virkelig godt og enhver kan lære noget om sig selv ved læsning af denne. Polly er en karakter, som man ikke glemmer og da jeg havde vendt den sidste, skyndte jeg mig at finde den sidste i serien frem, for hvordan kan det dog gå Polly til sidst? Alt i alt en skøn lille børnebog om den fantastiske Polly med et stort hjerte.

Leave a Reply