Datter af Jane Shemilt

Datter af Jane Shemilt, 2015. Anmeldereksemplar fra Hr. Ferdinand. Org. udgivet som Daughter i 2014. Antal stjerner: 4/5

Hvor længe skal man lede efter en forsvunden datter og hvad sker der, når familiehemmelighederne kommer ud af skabet?

Jane Shemilt har her skrevet en hæsblæsende roman, som hopper mellem nutid og datid. Datiden, hvor 15-årige Naomi forsvinder og nutiden, hvor moren Jenny er flyttet ud i et sommerhus, hvor hun forsøger at komme igennem livet på egen hånd. Udover Jenny og Naomi består familien af faren Ted og tvillingerne Ed og Theo, som er ældre end Naomi. Hendes forsvinden kommer ganske pludseligt for Jenny:
”’Selv om hun blot er femten år, er Naomi Malcolms Maria mere moden end sin alder’.’Naomi forener uskyld og seksualitet i en fortryllende optræden som Maria – en stjerne er født’. Disse anmeldelser på skolens hjemmeside gjorde det værd at være træt og overspændt. Der var to forestillinger tilbage efter denne: torsdag og så fredag. Snart ville vi alle få en normal tilværelse igen.”

Forældrene har begge travlt med deres arbejde som læger og deres børn er tit ladt alene. I forbindelse med søgningen efter Naomi begynder Jenny at være mere hjemme og hun opdager ting. Ting, som normalt ville være gået hendes næse forbi, men som nu bliver umulige at overse. Jennys lægetaske mangler en dag noget medicin og hun støder på en medicinflaske inde på Ed’s værelse:

” Den lille glasflaske var kold. Jeg holdt den forsigtigt i den ene hånd. Jeg gik ud fra Eds værelse, ned ad trappen, åbnede bagdøren og trådte ud i haven, men de kølige omgivelser ændrede ikke på de kendsgerninger, der tumlede rundt i mit hoved. Jeg stillede mig henne ved havemuren. Ed havde løjet, jeg anede ikke hvor længe. Han havde stjålet medicin i min taske og måske solgt den videre, hvad de kunne forklare pengene. Anya havde stødt sin tå imod tasken, fordi den var blevet flyttet fra sin sædvanlige plads og ikke stillet tilbage igen. Han havde stjålet stoffer. Det virkede ikke muligt.”

Alle har hver deres hemmelighed i denne lille familie og efterhånden som små spor bringes op til overfladen, des mere mening giver Naomis forsvinden. Men er hun død eller er hun stadig i live?

Denne roman af Shemilt er som et puslespil, hvor hver enkelt lille brik begynder at give mere og mere mening. Vi hopper i tid for hvert kapitel og først undrede jeg mig over det, men efterhånden som brikkerne begyndte at passe sammen, desto sværere bliver det at stoppe sin læsning, da det giver god mening. Måden, som hun afslører sine karakterers sande jeg, var jeg også vild med. Alle er ikke så perfekte som de umiddelbart virker som og det kunne være interessant at genlæse den blot for at se hver enkelt detalje om karaktererne. Slutningen overraskede mig i øvrigt i en sådan grad, at jeg måtte genlæse siderne flere gange for at være sikker.

Alt i alt en velskrevet spændingsroman om en familie, der i søgen efter sin datter indser, hvordan de egentlig er.

 

Leave a Reply