#2 Foredrag på Louisiana Literature 2015

Som i nok kan se, så hyggede Jens Christian Grøndahl og Carsten Jensen sig gevaldigt fredag eftermiddag, hvor deres moderator var Marc-Christoph Wagner. Denne eftermiddag tog jeg alene afsted derop, men på Louisiana er man jo omgivet af andre læseglade mennesker, så det var ganske hurtigt at jeg faldt i snak med midaldrende kvinder, som også stod i kø til ovenstående foredrag. De var meget begejstrede for Grøndahl og især bogen Lucca blev nævnt. Selv ejer jeg en bog af Jensen og glædede mig til at se, hvad de var for nogle forfattere. Jeg har ikke set dem i interviews m.m. så hvad jeg gik ind til, vidste jeg egentlig ikke (ret typisk for mine oplevelser på Louisiana egentlig, nu hvor jeg tænker over det). De havde kendt hinanden i mange år, de to, og det var en fornøjelse at lære dem bedre at kende ud fra personlige historier og lange uddrag, som de læste op (også selvom at det var noget længere end kravet fra Wagner). Desværre snakkede de en smule længere, og derfor nåede jeg kun at høre en enkel oplæsning fra en ny bog, da jeg måtte forlade salen under klapsalver.

Det var nemlig planlagt sådan så at Rachel Kushner skulle snakke et kvarter efter de andre og heldigvis var jeg heldig at få en plads et stykke væk fra scenen. Her nåede jeg at snakke 2 sekunder nærmest med sidemanden, en anden ung kvinde fra Sverige, som også havde en bog med, der skulle signeres. Jeg havde på forhånd købt Kushners debutroman, og det var en fornøjelse, at hun både læste op fra den samt den nye. De fleste forfattere nævner næsten kun deres nye bøger, men Kushner refererede flere gange til debuten. Hun blev interviewet af Kim Skotte, som havde godt styr på hendes romaner og det er noget, som præger festivalens moderatorer og interviewere – de har godt styr på hvad deres gæster har skrevet og hvem de ellers er. Det giver lige det ekstra element til deres interviews. Efter samtalen var jeg oppe og få en signatur og jeg fik snakket lidt med hende. Så herefter var jeg “høj på litteratur”, som jeg siger, når jeg skal beskrive den energi, som strømmer igennem mig, når jeg snakker med forfattere. Det er en fantastisk følelse, kan jeg godt sige jer!

Efter Kushner havde jeg desværre ikke tid til at se interviews helt færdigt (Fredagsrock med familie om aftenen), så valgte at gå ned til teltet, hvor Jonas Gardell fortalte sin livshistorie. Jeg havde lånt et par af hans bøger i starten af sommeren, men travlhed resulterede i at de forblev ulæste ovre på reolen og en dag vil jeg helt klart købe dem, for han er fantastisk til at fortælle og hans oplevelser er ikke noget, som man hører om hver dag.

Samtalen med Clemens Setz gik jeg ned til af en simpel grund: På vej hen til Gardell passerede jeg Nielsen, som var iklædt dametøj. Sidste år, da han selv var i fokus på festivalen, var han iklædt herretøj og jeg måtte se ham læse op af den østrigske forfatter. Den lille sal, hvor det foregik, var heldigvis stadig åben, så man kunne gå lidt frem og tilbage og det tekststykke, som han læste op, fik mig til at skrive titlen ned på bogen, således at jeg en dag får den købt.

Alt i alt var fredag en fantastisk dag på Louisiana. Hvad med jer? Kender i til de nævnte forfattere?

IMG_6459

 

 

1 Comment

  1. Louisiana Literature 2015 – Ord fra en bibliofil

    august 17, 2016 at 12:04 pm

    […] er links til alle indlæggene: 1, 2, 3 & […]

Leave a Reply