Nike af Caspar Eric

Nike af Caspar Eric, 2015. Anmeldereksemplar fra Gyldendal. Antal stjerner: 4/5

Giver det mening i dagens Danmark at lave et langdigt på 88 sider og i hvor stor grad påvirker et handicap et parforhold?

Ja, det giver god mening at skrive så langt et digt, når manden bag digtet hedder Caspar Eric. Det giver rent faktisk virkelig god mening. Det er dedikeret til ”viktoria og alle universets viktoriaer” og fungerer som en slags historie om et tidligere parforhold og hvordan han iagttager hans handicaps tilstedeværelse i forholdet og i ethvert aspekt af hans liv:

”når jeg drømmer

tænker jeg ikke på

at være handicappet

derfor drømmer jeg ikke

nødvendigvis

om ikke at være det”

Forholdet er slut, da dette digt er skrevet og vores fortæller viser os, hvordan han tænker om dette. Da han blokerer hende på Facebook, skriver de, at ”we are sorry that you’ve had this experience” og det er selvom de ikke ved, hvad der er foregået. Han nævner en dag på arbejdet, hvor at hans kollega brokker sig over, at folk stirrede på hende, da hun var på ferie i Mellemøsten. Hun tænkte ikke på hvordan han har det med sit såkaldte ”spasserben”, som begrænser hans liv og fortælleren får lyst til at sparke hende for hendes ufølsomhed over for ham. Et andet afsnit, som jeg bed mærke i under læsningen, var dette, som han måske har læst i en selvhjælpsbog eller på Tinder:

”nogle gange er det de ting

som vi ikke kan

der gør os

til de personer vi er”

Denne mands debut blev rost til skyerne og normalt undgår jeg hypede bøger. Men denne sneg sig ind på min læseliste alligevel og dette var grundet hans oplæsning på Louisiana Literature, som jeg alligevel ikke nåede. Jeg var kort sagt ikke helt forberedt på hvad det var jeg gik ind til – eller, i hvert fald ikke i samme grad som andre værker. To ord, som jeg virkelig havde lyst til at tilføje under titlen, var ”En sygdomshistorie”, for jeg synes virkelig, at det er sigende for det, som han skriver. Han skriver virkelig godt og selvom der er mange referencer til ungdomskulturen i dag, så er det en bog, som alle vil kunne læse. At acceptere et brud er bestemt ikke nemt og Eric formår at holde sin læsers opmærksomhed fra start til slut og endda uden at man som læser keder sig, selvom man umiddelbart kan tænke: Åh nej, ikke endnu en historie om et parforholds slutning.

Alt i alt et fantastisk langdigt, som opsummerer et parforholds historie og hvordan man lever i dagens Danmark med handicappet cerebral parese.

2 Comments

 1. frkskou

  september 26, 2015 at 8:45 pm

  Jeg skal altså også have stiftet bekendtskab med Caspar Erics bøger!

  1. Ann-Kristine

   september 26, 2015 at 9:17 pm

   Han er bemærkelsesværdig på den gode måde 🙂 Jeg er i dag kommet hjem med en anden, som han har været med til at oversætte. Det bliver interessant 🙂

Leave a Reply