#1 Foredrag på Louisiana Literature 2015

Så får jeg endelig skrevet et par indlæg om hvem jeg så på Louisiana Literature i år. Jeg tog derop med en veninde torsdag, som rigtig gerne ville se Kim Leine, og da jeg ikke tidligere har hørt ham snakke om bøger (og jeg heller ikke har læst noget af ham) sagde jeg ja tak til at joine hende. Og jeg har ikke fortrudt det – tværtimod. Jeg ville ønske at jeg havde hørt ham tale om hans bøger før, da han jo er fantastisk! Hvad jeg især var vild med var udlægningen af hans historie om en post-it på hans spejl med ordene “Gør det modsatte.” Hvis han gik i stå og reflekterede over anden ny dansk litteratur, gør han sit bedste, for netop at gøre det modsatte. Hans bøger lyder virkelig atypiske og derfor ekstra interessante og jeg glæder mig til at han kommer over på mit lokale bibliotek senere i år. Desværre sad vi virkelig skævt og bag højt menneske, så mine billeder er desværre ikke særlig gode.

Ovenstående billede er til gengæld inde fra den store sal, hvor de største af forfatterne kom ind og fortalte om deres bøger. Da jeg læste på AU, havde vi et fag med moderne litteratur og på pensum stod Vladimir Sorokins En Opritjniks Dag, som jeg dengang lånte på biblioteket. Det var mit første møde med nyere russisk litteratur og på det tidspunkt synes jeg, at den var lidt svær at komme igennem. Så det nåede jeg kort sagt ikke. Dette var foråret 2011. Sidste efterår købte jeg bogen ovre hos Forlaget Vandkunsten og den stod urørt på min bogreol indtil jeg hørte, at han skulle med til Louisiana Literature. Arrangementet bestod af en oversætter, en interviewer, ham selv samt oplæsning af skuespilleren Thure Lindhardt. Det var nogle virkelig interessante pointer, han kom med og min favorit var helt klart, da han sagde noget i stil med: “Faulkner kunne jo ikke have skrevet Lolita”, som jeg aldrig har tænkt over før og som jeg var helt enig i. Min veninde kender ikke den klassiske litteratur så godt og spurgte om hvem der stod bag Lolita. Jeg forklarede hende det bagefter og jeg blev endnu en gang mindet om hvor fantastisk min studietid på AU havde været. Lindhardt var i øvrigt fantastisk til at læse op og jeg håber, at han en dag arrangerer en oplæsning af hele bogen (selvom det nok aldrig kommer til at ske).

Så hvis i nogensinde får mulighed for at se Leine eller Sorokin, så sig ja tak med det samme! Jeg er helt sikker på, at i ikke kommer til at fortryde det. Og Leine-læsere, har i et godt tip til hvor i hans forfatterskab man bør starte?

IMG_6444

1 Comment

  1. Louisiana Literature 2015 – Ord fra en bibliofil

    august 17, 2016 at 12:04 pm

    […] er links til alle indlæggene: 1, 2, 3 & […]

Leave a Reply