Pyongyang: En rejse i Nordkorea af Guy Delisle

Pyongyang: En rejse i Nordkorea af Guy Delisle, 2006. Carlsen. Opr. udgivet som: Pyongyang. Antal stjerner: 4/5

Hvordan ser en mand fra vesten den nordkoreanske kultur og hvad sker der egentlig ovre i det land, som vi altid hører om i medierne men få af os faktisk besøger?

Guy Delisle, født i Canada og nu bosat i Frankrig, viser os hvordan han så dette land og dets kultur under et ophold han havde der og denne bog er oprindelig publiceret tilbage i 2004. Vi ser ham først ved ankomsten til landet, hvor han har valgt at medbringe værket “1984”. Først i bogen undrer man sig som læser over netop dette valg af litteratur som det eneste, men efterhånden forstår man hvorfor. Guy kan ikke bevæge sig mange steder uden sin guide og derudover føler han sig overvåget af landets tidligere leder, idet han findes på portrætter overalt – dog ikke på toiletter.

Vi ser som læsere hvordan det hele bestemmes af hvem der er i landet og dette gælder især det hotel, som Guy bor på. Når der er gæster fra andre lande, kan man finde melon på morgenbordet hver dag og der er mere lys på etagerne. Det er ikke helt nemt for Guy at finde sig til rette, da han er en meget nysgerrig mand og det er ikke alle nordkoreanere, som kan svare på hans spørgsmål. Eller også vil de ikke.

Hans måde at vise dem på er hvor de fremstår som værende utrolig reserverede overfor udlændinge, og der er især problemer med at få oversat sprogene imellem. Selvom de kan virke reserverede, så mener de at det er vigtigt at fremvise deres kulturelle højdepunkter, men det er ikke alt som Guy forstår ved disse højdepunkter.

Måden, som Guy har valgt at fortælle om sin rejse, er fuld af detaljer og han stiller mange kritiske spørgsmål til hvorfor de lever, som de gør og hvad de tror på. Selve historien er utrolig interessant og hans illustrationer er virkelig nøjagtige (eller, det går vi ud fra som læser). Der er meget kontrol over hans tegninger og dette bemærkes især hen imod slutningen af bogen, hvor hans kollega illustrerer 2 sider, som virker mere kaotiske end Guys egne tegninger.

Alt i alt en godt fortalt historie om en vesterlændings synspunkt på de nordkoreanske skikke og det er en graphic novel som bedst egner sig til teenagere og voksne især.

1 Comment

  1. Karina Petersen

    juni 8, 2015 at 6:29 am

    Kan være at jeg snart skal komme i gang med de der graphic novels…. Den her lyder meget spændende 🙂

Leave a Reply