Daisy af Erik Svane og Thierry Capezzone

Daisy af Thierry Capezzone og Erik Svane, 2014. Cobolt. Antal stjerner: 4/5

Hvordan var vores dronning i sine unge år og hvad skete der i hendes liv i perioden op til 1972, hvor hun gik fra at være kronprinsesse til at blive dronning?

Erik Svane og Thierry Capezzone står bag denne tegneserie om vores alles dronning Margrethe, som jo går under kælenavnet Daisy. Vi bliver bragt tilbage til 9.april 1940 til at starte med, hvor Danmark blev besat af tyskerne. Vi møder kongen, som stædigt vil blive i København i stedet for at flygte i sikkerhed og vi ser hvor håbløs situationen er. En uge senere føder kronprinsesse Ingrid en lille pige og der lyder kanonskud. I krigsårene følger vi både kongefamilien med den lille ny, politikerne, samfundet og ikke mindst tyskerne, som ikke lige giver op med det første. Men da freden kommer, ser vi hvor meget frihed de kongelige får igen og de tager hurtigt til Sønderjylland, som er meget vigtig for dem:

Ved du, hvad der bør være blandt vore allerførste planer, Rico?

Vi må snarest muligt besøge Gråsten slot… for også sønderjyderne må vide.. at verden nu er på plads igen!”

Den nye konge må overtage i 1947, og det bliver den 7-årige Margrethes far. Hun er nu den næste i rækkefølge til tronen, da hendes mor ikke kan få flere børn og har 3 døtre – ingen sønner. Vi ser flere diskussioner om netop ændringen af tronfølgeloven og også hvordan forældrene fortæller det til 12-årige Daisy:

Margrethes far: ”Hvis danskerne stemmer ja, bliver det ikke længere onkel Knud, der skal følge far en dag som konge… men dig, som bliver dronning.. dronning af Danmark!”

(…)

Margrethes tanker: ”Nu ved jeg da, hvor jeg skal bo resten af mine dage…her i Danmark!”

Vi følger hende som læsere helt indtil 1972, hvor hun har sin egen familie og må gøre sig klar til at tiltræde tronen. Svane og Capezzone viser os hvordan hun må forberede sig til sit liv som dronning, men samtidig følge sine egne drømme og studere hvad hun interesserer sig for. Illustrationerne er fantastiske i denne tegneserie om vor dronning. Vi kan nemt genkende menneskene og samfundet omkring hende og jeg glæder mig allerede nu til at det næste bind kommer, som handler om hendes år som dronning. Navnene bag ”Daisy” er jeg ikke stødt på før, men jeg er sikker på, at man kommer til at høre mere fra dette makkerpar, da ordene og illustrationerne i højeste grad går hånd i hånd i denne.

Alt i alt en skøn tegneserie om vores alles dronning, som må gå sine egne veje samtidig med at hun styrer vor kongerige.

Leave a Reply