Børnebøger under en blå himmel på en septemberdag

På årets sidste septemberdag tog jeg fra Ringsted til Vanløse for at deltage i Kulturstationens Børnebogmarked, som fik sin debut i det fineste vejr og som havde et ganske tæt pakket program fra kl. 11 til 16. Jeg var blevet inviteret til arrangementet på Facebook for længe siden og da kæresten skulle til Jylland, kunne jeg nørde hele dagen derinde. Der var både plads til forlagsstande og workshops på et stort bord lige i midten af lokalet, som man kan se herunder. Da jeg havde snakket lidt med forlaget Løse ænder, begav jeg mig hen til den første scene, som var en udendørs en af slagsen, da det var på tagterrassen, hvor første forfatter gik på kl. 11.00.

Den første forfatter på scenen ude på tagterrassen var Nina Rafael, som står bag bogen “Line Grøn”, der handler om 13-årige Line og hendes to venner Sille og Sander. Det er rent faktisk Rafaels debut og selvom publikummet ikke på det tidspunkt var særlig stort, så var det tydeligt, at både børn og forældre  var meget interesserede i hendes oplæsning. Undervejs henvendte hun sig også til børnene for at spørge, om de kunne nikke genkendende til nogle af situationerne og hvad de troede ville ske som det næste. Selv kendte jeg ikke til Rafaels bog på forhånd, men oplæsningen vækkede i den grad min nysgerrighed og det bliver bestemt ikke sidste gang, at jeg tager til en oplæsning med hende.  I kan læse mere om bogen herovre på Bibliotek.dk

De næste jeg så på samme scene var forfatterne Ellen Holmboe og Karen Vad Bruun, hvis samtale blev modereret af Lisbet Vestergaard, som tidligere har arbejdet som biblioteksfaglig konsulent på Københavns Biblioteker. Jeg har netop læst mine første bøger af Vad Bruun og jeg har tidligere læst Superskurkeskolen-serien og Freakshow-serien, som Holmboe har skrevet sammen med Nicole Boyle Rødtnes, så det var en af de samtaler, som jeg havde glædet mig mest til. Holmboe var 40 år, før hun fik publiceret hendes første børnebog og forklarede at hun var lidt en “late bloomer” på det punkt og Vad Bruun, der har arbejdet med bøger siden hun var 15 og som fra 2011 har skrevet bøger smamen med sin mand Benni Bødker, debuterede først som børnebogsforfatter i 2016. Vestergaard satte for alvor samtalen i gang da hun nævnte den læsevaneundersøgelse, der for nylig blev offentliggjort og spurgte ind til, hvordan de skriver deres bøger. Holmboe fortalte, at hun i begyndelsen tænkte meget over læsernes alder, men efterhånden har hun fundet ud af at universelle problemstillinger altid går igen såsom svigt hvilket Vad Bruun var meget enig i. Sidstnævnte har skrevet en serie med en pige som popstjerne og en hvor en pige kommer på kostskole, men f.eks. relationer går igen begge steder.

Vestergaard spurgte ind til hvordan man kan styrke lystlæsning og Holmboe opfordrede til at man skulle tage fat i de bøger, som man synes ser sjove ud og også selv vise, at det er sjovt at læse. Og et fif var lidt at man kunne få børn til at læse lidt mere, hvis de f.eks. slipper for opvask, så længe de læser. Begge forfattere har skrevet serier af bøger og det gik Vestergaards næste punkt ud på, nemlig hvordan man sikrer sig, at læserne vender tilbage til seriens næste bøger. Vad Bruun fortalte at begge hendes serier er lidt lukkede verdener og ved at have et persongalleri, hvor man kan følge forskellige personer, så er der en vis tryghed ved at komme tilbage til de samme karakterer. Holmboe benytter sig også af især bipersoner og viser deres historier, samtidig med at hun veksler mellem sjove og alvorlige bøger. Holmboe pointerede også, at det er ligegyldigt hvad børnene læser – bare det at de læser, så er det godt. Netop nu arbejder Vad Bruun på bind 4 om Sally på kostskolen medens hun går på skolen for børnelitteratur og Holmboe arbejder på en trilogi om en dreng ved Vesterhavet, som er bange for spøgelser, men som bliver ven med et. I kan læse mere om Vad Bruuns bøger ovre på hendes hjemmeside lige her og mere om Holmboe og hendes efterhånden store forfatterskab herovre.

Næste punkt på min dagsorden var inde i bibliotekets café, hvor Vestergaard denne gang havde inviteret forfatter og debattør Julia Lahme og Høst og Søns Lisa Gardum Andersen op på scenen. Gardum Andersen kender jeg bedst fra Børnebogcast, hvor hun sammen med børnebibliotekar Julie Arndrup snakker om hvad der rører sig i børne- og ungdomsbøgernes verden. Samtalen startede med et spørgsmål om hvordan man får de bedste læsere, og for Gardum Andersen drejede det sig meget om at fokusere på den enkelte læser og spore sig ind på, hvad de interesserer sig for. Lahme, der er mor til to, fortalte med humor i stemmen, at hun havde forsøgt med tvang, men at det ikke var lykkedes. Hun fortalte om hvordan hendes den ældste havde knækket læsekoden og hvordan hun håber at hendes børn også blive ligeså glad for biblioteker som hende selv. Bøgerne har flere konkurrenter i dag, som hun beskrev det og hun var enig med at børn skal læse det, som de har lyst til. Hun fortalte endda at hun havde prøvet med Anne fra Grønnebakken, men at det var helt udelukket.

Gardum Andersen kom ind på at de der 20 minutter hver dag er ret vigtigt og at litteratursamtaler i skolen også kan tages med hjem. Tidligere på dagen havde Gunnar Wille, der står bag bøgerne om Skrumpen, snakket om iPads og Vestergaard nævnte dette. Lahme sagde, at det er vigtigt at være bevidste om at der stilles andre krav til børn i dag og det er forældrene, som skal finde ud af, hvordan skærmene skal bruges. Gardum Andersen forklarede hvordan bøger og iPads kan forskellige ting og henviste til at den nye Børnebogcast netop handler om digital børnelitteratur. Vestergaard erkendte, at den der tilgængelighed var ret rar i Sverige for nylig, da de løb tør for bøger og fandt Ereolen Go frem på netop iPaden. Til sidst blev det tid til bogtips og jeg blev for alvor klar over, at billedbøger virkelig er gode til børn i flere aldre og Gardum Andersen beskrev dem som et medie med tusindvis af genrer. Lahme fortalte hvordan hun stadig læser højt for hendes børn på 6 og 9, da det er hyggeligt og samtidig giver en fælles referenceramme og oplevelse af de samme universer. Hjemme hos hende har de slidt 2 Totte til tandlægen op og glæden ved gentagelser af bøger er noget som enhver forælder kan forvente.

Palle Schmidt var den næste på min liste over forfattere, som jeg gerne ville nå at høre. Det var først da han gik i gang, at jeg fandt ud af, at hans kone er Line Leonhardt, som også er forfatter. Hun havde imidlertid tabt sin telefon i toilettet og Schmidt fortalte, at deres liv var et ganske kaotisk af slagsen, som “nok også kommer med i bøgerne”. De har sammen skrevet serien om Nelson og hans familie, som blandt andet tager til Rom i den ene bog. Den læste han nemlig op fra. Der var mange børn til stede og han var virkelig god til at spørge dem undervejs, og særligt god til at lave forskellige stemmer til forskellige karakterer. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil komme til at anbefale bøgerne om Nelson mange gange de kommende år til både bibliotekslånere og venner med børn.

Dernæst bevægede jeg mig endnu en gang ind til scenen ved caféen. Denne gang havde Vestergaard fået Benni Bødker og John Kenn Mortensen op på scenen for at snakke om deres nye bog “Julebestariet”, som lige straks er på trapperne. Bødker beskrev, hvordan han først var fan af John og dernæst fik mulighed for at arbejde med ham. Kenn Mortensen forklarede, hvordan at de begge er fra Lolland og der er flere derfra med gode idéer åbenbart. Han fortalte også, at det var rart at tegne med Bødker, der havde “smukkeseret bogen med hans skriverier”. Historien bag bogen var egentlig en julefrokost ifølge Bødker, men bagved ligger også et historisk perspektiv på bestarier og de fandt 24 monstre at skrive om, som “ingen af dem har vi fundet på” nævnte Bødker. Udgivelsesprocessen har været helt speciel – de benyttede sig af crowdfunding og faktisk bliver den også udgivet på engelsk, da nogle af crowdfunderne var udenlandske.

Vestergaard spurgte desuden ind til, hvilke bøger de selv læste. Kenn Mortensen nævnte Elefant af Carver og forklarede hvordan han havde forskellige læseprojekter, heriblandt Knausgaard. Lige for tiden læser han Hobitten for hans børn og dernæst bliver det til en spansk bog, hvor der er tvillinger (bonusinfo: hans børn er tvillinger). Bødker tilstod at han ikek ligefrem havde et natbord, men en natreol istedet og han glæder sig til at læse romaner med hans børn istedet for billedbøger. Selv læser han en del faglitteratur, som er “godt til at blive inspireret”. Begge har desuden spændende projekter på vej med blandt andet Kenn Mortensens “Små onde svin” og Bødkers liste indebar blandt andet en idé om rejsedestinationer og monstre på disse steder. Jeg vil ihvertfald holde øje med de to mænd og deres udgivelser fremover – også selvom jeg normalt ikke læser så meget om monstre og zombier.

Anne Sofie Hammer var den sidste forfatter på programmet. Hun er ganske lokal faktisk og det var noget nær halvdelen af publikum som var i alderen 2 til 10 år (med undtagelse af Bibliotekillingen, som Kathrine fra Bibliotekattens Bøger havde med). Og der gik ikke længe før at selv de urolige børn sad helt stille på deres stole. Hammer fortalte nemlig om hvordan hun selv havde læst godnatlæsningsbøger for hendes 3 børn, hvor den ældste nu er 18 år. Hun læste f.eks. Orla Frøsnapper og Emil fra Lønneberg, men de var ganske gammeldags og de spiste hverken pizza eller så Disney Sjov eller spillede PlayStation. Så hun begyndte at skrive en julekalenderbog og hun fik mails fra forældre om hun ikke kunne skrive nogle flere bøger om Villads fra Valby. Efterhånden er det blevet til 15-16 bøger for hendes vedkommende og hun har også nogle stykker, som ikke handler om Villads og hans familie.  Nu er det endda blevet hendes arbejde og hun skriver med sin hund derhjemme, når mand og børn er taget afsted. Hun læste op fra den første bog om Villads, hvor han blandt andet skal gøre en god gerning, men det ender ikke helt som planlagt. Hammers oplæsning fortryllede virkelig børnene og der var flere der gik op til hende bagefter for at få et postkort med billede af alle bøgerne. Så hvis du mangler lidt en moderne Emil fra Lønneberg, så prøv at opsøg bøgerne om Villads – jeg er ikke i tvivl om, at det vil blive en succes til både godnatlæsning og selvstændig læsning senere hen 🙂

I midten af lokalet kunne man finde det store bord, hvor der i løbet af dagen blev afholdt en kreaworkshop. Der var hele tiden børn ved dette bord og man kunne også bygge sin egen billedbog. Ude på gangen kunne man også finde dette bord med børnebøger, som man kunne bytte med og de tilbageblevne bøger gik til foreningen Læs for Livet, som du kan læse mere om her. Alt i alt en lærerig dag med masser af inspiration til en kommende bibliotekar som jeg, men jeg er heller ikke i tvivl om, at både de fremmødte børn og forældre gik hjem med både fyldte poser og en masse inspiration til hvordan man styrker børns læselyst. Allerede nu kan man finde en begivenhed for næste års Børnebogmarked 29.september 2018 og jeg kan varmt anbefale at tage afsted – det kan være at vi ses derinde, for jeg har allerede angivet “Interested” på Facebook. 🙂

Leave a Reply