Lysene på floden af Kim Echlin

Lysene på floden af Kim Echlin, 2015. Anmeldereksemplar fra Mrs Robinson. Opr. udgivet som The Disappeared i 2009. Antal stjerner: 4/5

Hvor stærkt kan et kærlighedsbånd mellem to mennesker være og hvad skete der egentlig under Pol Pot regimet i Cambodia?

I denne bog af Echlin, der blev udgivet oprindeligt i 2009 som “The Disappeared”, møder vi Anne og Serey, som møder hinanden en vinter i Canada. Nærmere sagt Montreal, hvor Anne bor alene med sin far og hvor Serey spiller musik på bluesklubberne. Serey kommer fra Cambodia, hvor der tales khmer og det er også dette sprog, som han synger på den aften, hvor de mødes. Anne, som kun er 16 år og jegfortælleren af denne historie, falder for ham med det samme og hun nyder deres tid sammen:

“Den vinter jeg mødte dig, var sneen altid blå. Du kom for at hente mig på din gamle Harley i tusmørket, når den kedelige dag hos miss Edgar og miss Cramp var til ende. Pigerne der talte kun engelsk og måtte aldrig tage med mig om aftenen. Det var nogle forkælede piger, som inviterede mig på weekend, fordi jeg gav dem cigaretter og fortalte dem om klubberne.”

En dag må Serey rejse hjem til Cambodia og Anne forsøger at komme videre. Men da hun en dag ser, at hans lejlighed er ledig, flytter hun derind og 11 år efter hans afrejse beslutter hun sig for at finde ham. Hun rejser afsted og får hjælp af taxachaufføren Mau til at kigge rundt i byen. En by, som er ganske anderledes end hendes hjemby i Canada, men som hun hurtigt får vænnet sig til:

“Phnom Penh. Trafikkens afslappede, tøffende rytme, rickshawer ført af magre, barfodede mænd, som løber eller cykler, firhjulede anhængere, der bliver trukket efter motorcykler, hvide FN-varevogne, Røde Kors-lastbiler, militærets jeeper og busser, en elefant, som bærer tømmer, gaderne, der snor sig op fra havnen, Street 51, der ender blindt ved Street 392 og krydser 254, alt sammen uden nogen form for logik, som familiekærlighed.”

Men hvordan påvirkede Pol Pot regimet befolkningen og hvad sker der med de mennesker, der vil finde sandheden om deres elskede familier?

Denne bog tog mig fuldstændig med storm. Jeg havde hverken læst eller hørt om Echlin og ligeså kendte jeg ikke meget til Cambodias historie. Kort sagt: Jeg havde ikke regnet med en så stærk kærlighedhistorie og med så uhyggelige beskrivelser af et ustabilt samfund. Sereys familiehistorie var virkelig fascinerende og at have Anne som fortæller var en interessant vinkel. Som læser følger man virkelig hendes opture og nedture og Echlin er virkelig god til at fange læseren allerede fra første side.

Alt i alt en tankevækkende bog om kærlighed mellem mennesker og om at kæmpe for retten til sandheden i et ustabilt land.

Leave a Reply